...

... Zdroj: iStock.com

4 tipy, jak si dobít baterky. Dýchejte, zpívejte a splňte jeden úkol

Cítíte se bez energie a při představě, co všechno musíte dnes zvládnout, se vám podlamují kolena? Máme pro vás pár tipů, jak si rychle dobít baterky a mít energie doslova na rozdávání. 

Více světla

Víte, co se tvrdí o Finsku? Prý je to země, kde kvůli depresím ze zimních temných dnů páchá sebevraždu nejvíce lidí na světě. Dopřejte si tedy světelnou energetickou vzpruhu. Dostatek světla způsobuje, že se v mozku podporuje tvorba hormonů serotoninu a endorfinu, které zlepšují náladu. Pro více energie můžete vyrazit za denního světla na krátkou procházku nebo si alespoň hezky nasviťte byt. Hned ucítíte ten závan „světelné“ energie.

Zpívejte a tančete

Zaslechnete prvních pár akordů své oblíbené písničky a už se vám lepší nálada? Není to jen pocit. Hudba totiž působí na stejnou část mozku jako jídlo nebo sex a podporuje uvolňování „šťastného“ hormonu dopaminu. A teď si představte, že se k poslechu aktivně připojíte a začnete i sami zpívat. Nejenže se vám nálada ještě o stupínek zvedne, ale když zpíváte opravdu z plných plic, napumpujete svůj krevní oběh kyslíkem a vyzpíváte si do těla příval energie. A jestliže zpěv spojíte ještě s tancem, získáte dvě energetizující techniky v jednom.

Narovnejte se a dýchejte

Cítíte se zkroucení únavou? Postavu máte ztuhlou a shrbenou, ramena svěšená? Narovnejte se a upřete svůj pohled vzhůru. Do korun stromů nebo přímo na oblohu. A zhluboka se nadechněte. S každým nádechem ucítíte, jak do vás proudí energie, a s každým výdechem z vás bude odcházet nashromážděné napětí a stres.

Odškrtněte si jednu věc

Možná se vám to na první pohled může zdát divné, ale novou energii můžete získat i tak, že se pustíte do nějakého nepříjemného úkolu, který už dlouhou dobu odkládáte. Prostě se vám do něj tuze nechce. Nemáte na něj náladu, nudí vás nebo se vám může zdát složitý. Může se jednat o naprostou drobnost. Třeba se objednat k zubaři, zavolat na úřad, udělat si pořádek v šanonu se smlouvami a důležitými papíry. Namísto ignorování úkolů se do nich zkuste pustit okamžitě. Když se totiž do nich pustíte, zjistíte, že to až taková hrůza není. Odměnou vám bude nejen vyřešená nepříjemnost, ale i pocit úlevy a uspokojení ze sebe sama.

Článek vyšel v březnovém čísle časopisu Moje psychologie. Na stáncích právě teď!

Moje psychologie 03/18
Moje psychologie 03/18 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie