Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Týdenní přehled: Kde si užít vánoční koncerty a kam zajít o svátcích na brunch?

Prosinec utekl jako voda a Štědrý den se nezadržitelně blíží. Jak si užít poslední předvánoční týden? Máme pro vás přehled několika kulturních akcí, kde si užijete nostalgickou i retro náladu. A pokud se vám během svátků nebude chtít vařit, zajděte si do jednoho z doporučených podniků na skvělý brunch nebo vánoční menu. Vypátrali jsme, kde budou mít otevřeno na Štědrý den, Boží hod i na svátek svatého Štěpána.

Co se řeší: Bernard Arnault je nejbohatším člověkem planety

Sbohem Elone, vítej Bernarde. Francouzský podnikatel Bernard Arnault sesadil z postu nejbohatšího člověka planety Elona Muska, kontroverzního majitele Twitteru a zakladatele kosmické společnosti SpaceX. Podle agentury Bloomberg je Arnault vůbec prvním Evropanem, který kdy dosáhl první příčky mezi nejbohatšími lidmi planety. Jeho majetek je aktuálně odhadován na 165 miliard dolarů –⁠ v přepočtu zhruba 3,7 bilionu Kč.

Bernard Arnault stojí za konglomerátem LVMH zaměřeným na luxusní zboží. Pod francouzského podnikatele tak spadají i mnohé fashion brandy jako Christian Dior, Fendi, Givenchy, Bulgari, Celine nebo Tiffany & Co. Zdá se tedy, že fashion průmysl nabývá navzdory vysoké inflaci, environmentálním problémům i energetické krizi na svém významu a hodnotě. Jak moc veselý vzkaz pro svět to je, nechť si každý určí sám.

Reduta vzdá hold Franku Sinatrovi

Už jste si letos pustili slavné vánoční album Franka Sinatry? Pokud ne, je načase vypnout koledy od Michaela Bublého a Mariah Carey a užít si pořádnou sváteční atmosféru s nostalgickým hudebním pozadím. Na Sinatrovy nezaměnitelné melodie můžete případně zajít do slavného jazzového klubu Reduta na Národní třídě, kde tomuto králi swingu vzdají ve středu 21. prosince hold čeští hudebníci. Vstupenky na akci seženete v síti GoOut, webu redutajazzklub.cz nebo na klubové pokladně v den konání koncertu.

Jazzová večeře v Mánesu

Když se spojí jídlo s hudbou, je to vždycky nezapomenutelný zážitek. Jeden takový můžete zažít těsně před Štědrým dnem. V pátek 23. 12. se totiž v restauraci Art v budově Mánes uskuteční jazzový koncert, který doprovodí tříchodová večeře inspirovaná pražskou kuchyní 30. let. Co přesně se bude podávat? V přestávkách mezi skladbami si pochutnáte na hráškovém krému s máslovými krutony a bazalkovým crème fraîche, telecím řízku s jemným bramborovým pyré, candátovi se zauzeným velouté nebo květákovém steaku a dezertu v podobě tradičních dukátových buchtiček s vanilkovým krémem. Vstupenky na akci pořídíte na stránkách jazzdinner.cz. A pokud by vás zdrželo balení dárků, termín večeře můžete změnit tři dny před konáním.

Rybovka v Rudolfinu

Pokud na Boží hod vánoční rádi vyrážíte ven, vaše kroky by neměly minout pražské Rudolfinum, kde si od 16 hodin budete moct poslechnout jeden z nejsilnějších vánočních symbolů: Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. Kromě slavné „Rybovky“ zazní ve Dvořákově síni také Pastorela od Tomáše Norberta Koutníka a melodie mnohých českých koled. Vstupenky pořídíte v síti GoOut.

Gastro tip: Kam vyrazit během vánočních svátků na jídlo?

Kapr nebo řízek s domácím bramborovým salátem jsou sice klasika, někteří ale rádi vyrazí 24. nebo 25. prosince na sváteční hostinu ven. Ne všechny podniky vás ale uvítají s otevřenými dveřmi. Kam tedy zajít na skvělý štědrodenní oběd nebo brunch následující den? Přímo na Štědrý den můžete od 12 hodin zamířit na speciální vánoční menu do podniku La Bodeguita del Medio. Budou tu na vás čekat ústřice, šneci, kapr i telecí řízek s domácím bramborovým salátem. Na Boží hod můžete pak vyrazit na skvělý, vánočně laděný brunch do restaurace Augustine. Podávat se bude od 12 do 16 hodin. Sázkou na jistotu je každým rokem také Café Savoy, kde si na Boží hod (25. 12.) a na svátek svatého Štěpána (26. 12.) vychutnáte bohaté snídaně, lanýžové croissanty, poctivý vývar, řízek i chlebíčky. A netradiční vánoční menu „v džungli“ si také od 24. do 26. prosince užijete v současném hip místě –⁠ The Monkey baru. K osobitému čtyřchodovému obědu či večeři si navíc můžete přiobjednat párování jak s vínem, tak s koktejly.