Šéfkuchař Roman Paulus pro časopis F.O.O.D.

Šéfkuchař Roman Paulus pro časopis F.O.O.D. Zdroj: Josef Dvořáček

Šéfkuchař si někdy zakřičí, aniž by chtěl, říká Roman Paulus

Patří k našim nejrespektovanějším kuchařům, dlouhodobě spolupracuje s Lidlem a bude jednou z hlavních hvězd letošního F.O.O.D. pikniku. Roman Paulus pro návštěvníky akce vybral své oblíbené recepty z Kuchyně Lidlu a poskládal z nich pestré menu, které uvaří v Lidl zóně. Jak se mu daří kloubit pracovní a rodinný život a jaký film podle něj věrně zachycuje realitu práce v kuchyni?

Působíte klidným dojmem. Jdete v kuchyni pro ostré slovo daleko? 

Stejně jako mnoho jiných jsem se i já často nechal dohnat vyhrocenou situací tam, kam jsem nechtěl, a choval jsem se jako šílenec. Když je člověk sedmý den nonstop v práci, je nevyspalý, vynervovaný, paradoxně má hlad, hosté mají neustále pocit, že jim na talíř naservíruje to nejlepší, co kdy zažili, doma má rodinu, která mu chybí a on chybí jim, někdo nepřijde na směnu, jídlo se pokazí těsně předtím, než se má servírovat, a jede v tom všem několik let, není to jednoduché. Člověk se pak chová různě. Určitě jsem někomu ublížil. Nic z toho mě neomlouvá, že bych na někoho křičel, rozhodně není můj charakterový rys, spíše naopak. Jako šéfkuchař člověk ale zkrátka někdy zakřičí, aniž by chtěl. 

Několikanásobný držitel michelinské hvězdy již skoro dekádu učí širokou veřejnost vařit skvělá jídla prostřednictvím Kuchyně Lidlu. Na F.O.O.D. pikniku ho uvidíte vařit naživo, naučí vás přípravu čerstvých těstovin nebo jak zpracovat ředkvičky od kořene po nať. 

Kdo je Roman Paulus?

Řešil byste takové situace zpětně jinak?

Nemám výčitky. Vždy mi šlo jen o to, abychom jako tým předvedli to nejlepší. Když se šéfkuchař nedokáže vyburcovat, je mu jedno, jaké jídlo pošle na plac, nedokáže se naštvat v momentě, kdy věci nejsou tak, jak by měly být, nemůže dosáhnout velkých věcí. Pokud se člověk nevyskytuje v dané vyhrocené situaci, je snadné chování druhého odsoudit. Kdo neví, jak to chodí v restauraci a co vše se může za jeden večer pokazit, doporučuji podívat se na film Bod varu, který byl nedávno v kinech. Je natočený na jeden záběr a velmi věrně vykresluje, jak to nejen ve vysoké gastronomii chodí.

Šéfkuchař Roman Paulus pro časopis F.O.O.D.
Šéfkuchař Roman Paulus pro časopis F.O.O.D. | Zdroj: Josef Dvořáček

Práce v kuchyni je náročná disciplína, znamená dlouhé hodiny na nohou, večery, víkendy, rychlé tempo, stres, mnohdy není čas ani se najíst. Jaká je vaše forma psychohygieny, odpočinku?

Volný čas se snažím trávit s rodinou, ta je pro mě bezesporu tím nejdůležitějším. Skloubit práci v gastronomii a rodinný život je složité, bez podpory mé skvělé manželky by to nemohlo fungovat. Za to, že se mnou vše doteď vydržela, jsem jí velmi zavázaný. Čím dál víc se snažím myslet na to, abychom zažívali kvalitní společně strávený čas.

Poslední srpnovou neděli proběhne událost, na které nesmí chybět žádný fanoušek gastronomie – F.O.O.D. piknik. Přijďte 28. srpna v 11 hodin do pražského parku Ladronka a užijte si zábavu pro pravé gurmány! Kromě hvězdných hostů ze světa špičkové gastronomie vás čeká také 900 piknikových košů plných dobrot za zvýhodněnou cenu, foodtrucky a přes 100 stánků s rozmanitým jídlem, kuchařské show na pódiu, rozhovory v podcastovém studiu, kurzy vaření pro děti, recepty, díky kterým se naučíte i z mála vykouzlit skvělá jídla, zajímavé informace o foodwaste a tipy na to, jak při vaření neplýtvat potravinami ani penězi, zdravé ochutnávky, které vás dobijí vitamíny a energií, i zpestření ve formě vystoupení stand-up komiků. Generálním partnerem akce je Lidl.

Proč vyrazit na F.O.O.D. piknik 2022?

Kromě toho, že jste šéfkuchař, dlouhodobě spolupracujete s Lidlem. Co vás na této práci nejvíc baví?

Spolupráce s Lidlem je splněný sen. Mohu zkoušet a vymýšlet recepty, pořád přicházím na nová jídla a učím se je vařit, zároveň znovu objevuji recepty, které jsem vařil třeba před 10 lety. Až když recepty zcela vyladím, vychytám a ozkouším, vím, že jsou dobré a fungují, sdílím je s lidmi. A Lidl mi formou Kuchyně Lidlu pomáhá dostat tyto dobré recepty mezi širokou veřejnost, učíme společně Čechy dobře vařit. Máme hezkou zpětnou vazbu, diváci píší, že se jim podle receptů dobře vaří. Během covidu mi psaly paní učitelky z kuchařských škol, že jim naše videa ve výuce zachránila život. To je krásné.

Mapa areálu F.O.O.D. pikniku.
Mapa areálu F.O.O.D. pikniku.