.

. Zdroj: archiv firem

.
.
.
Tekutá dvoufázová rtěnka Longlasting, Dermacol, odstín č. 13, 229 Kč
Rtěnka Monceau rouge, Sothys, odstín 241. 760 Kč
13
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Která rtěnka hydratuje a dlouho vydrží?

Najít tu pravou není nic jednoduchého. Někdo preferuje matné rtěnky, jiný zase lesklé. Některá z nás si zamiluje tekutou rtěnku, kterou by zase jiná nesnesla. No, není to s námi jednoduché, ale právě proto je rtěnek na trhu tolik, aby si každá z nás našla tu, která zaujme hlavní místo v její kosmetické taštičce. 

Editorka Ženy.cz Irena, 42 let: "Nechci, aby rtěnka vydržela celý den, ale aby spíš hydratovala a rty nevysušovala."

Krémová rtěnka, Alcina

Rtěnka je hydratační, takže je trochu měkčí. Dobře se nanáší a rty jemně vyhladí. Na to, že je hydratační, ale vydrží docela dlouho, tři až čtyři hodiny. Jenže to se většinou člověk mezitím nají a pak je potřeba rtěnku stejně nanést znova. Smývá se stejnoměrně, takže vám nezbyde na rtech jen kontura, což se někdy u dlouhotrvajících rtěnek stává. Rtěnka rty vyživí, což velmi oceňuji.

+ rty vyživí

- nenašla jsem

.
. | Zdroj: archiv firem

Matná rtěnka, Urban Decay

Rtěnka od Urban Decay mě zaujala na první pohled už svým balením: krásnou barevnou krabičkou a metalickým pouzdrem. A nezklamala ani při používání: Má krémovou konzistenci, dobře se nanáší a má skvělý finiš. Odstín je dobře pigmentovaný, intenzivní a na rtech dlouho vydrží. Rtěnka se nerozmazává, nevysušuje, za mne všechno na jedničku!

+ skvělý sytý odstín

- nenašla jsem

.
. | Zdroj: archiv firem

Matná rtěnka, Bourjois

Odstín této červené rtěnky je poměrně sytý, stačí jedno přetření rtů. Je poměrně lehká a krémová, a tak jsem počítala s tím, že se docela rychle setře. A to byl omyl – rtěnka vydržela téměř půl dne, případně do prvního jídla. Nevysušuje rty jako většina těch, které jsem zkoušela dříve a měly třeba větší výdrž. Odstín bych sama pro sebe volila příště tmavší (například 10 Magni-fig), tento (08) byl hodně zářivý a výrazný.

+ nevysušuje, vydrží

- pro sebe bych zvolila méně výrazný odstín

.
. | Zdroj: archiv firem

Lehká rtěnka, Yves Rocher

Tuhle rtěnku od Yves Rocher mám již poněkolikáté. Za prvé: Krásně voní, tak trochu po třešních. Za druhé: Je příjemně krémová a odstín není tak sytý, takže si troufnu i trochu experimentovat s barvami a dovolím si vynést přes den i třeba červenou, ve které se jinak moc necítím. Když chce člověk dosáhnout intenzívnějšího odstínu, musí přidat vrstvy. Rtěnka je velmi lehounká, takže její nevýhoda je, že je také rychle pryč. Zato rty nevysušuje a navíc je i hydratuje a vyživuje, což je pro mne její další velké plus.

+ jemná, výživná

- kratší výdrž

.
. | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Ženy.cz Ivona, 34 let: "Rtěnku používám denně, ale nejsem úplně disciplinovaná v jejím přetírání. Ocenila bych takovou, která má přirozeně matný finiš, nevysušuje, nerozpíjí se a vydrží tam, kde má. Mám totiž úzké rty a rtěnky se mi často obtiskávají pod spodní ret."

Matná rtěnka, Sephora Collection

Když pominu krásný odstín, tato rtěnka se dobře nanášela, nezanechávala šmouhy, a i když je dlouhotrvající a matná, nevysušovala a nebyla mi na rtech nepříjemná. Se rtěnkou jsem jedla i pila. Po třech hodinách byla stále na svém místě a rozmazaná jen minimálně. Musím říct, že mě to hodně příjemně překvapilo.

+ krásně matná už po nanesení, dlouhá výdrž

- bez vůně

.
. | Zdroj: archiv firem

Tekutá rtěnka, Rimmel

Na této rtěnce musím ocenit barvu. Vyfasovala jsem klasický studený rudý odstín, zkrátka Fire Starter 500. Jedná se o tekutou rtěnku s polštářkovým zploštělým aplikátorem. Vždycky mě bavilo pozorovat, jak takovými rtěnkami líčí vizážisté modelky. A u toho asi i zůstanu. V ideálním případě bych si totiž měla rty nejprve obtáhnout konturkou, poté vyplnit klasickou rtěnkou ve stejném odstínu a teprve na závěr vše zafixovat tekutou rtěnkou Stay Matte. Sama o sobě má totiž tendenci se trochu rozpíjet a i aplikace je náročnější, hlavně nanést barvu rovnoměrně vyžaduje zkušenost. Krátce po aplikaci rtěnka vytvořila pocitově jakousi masku, nicméně držela. Po pár hodinách jsem cítila, že mi vysušuje linii rtů.

+ nádherný odstín, výdrž

.
. | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Ženy.cz Andrea, 27 let: "Rtěnku používám téměř denně. Odstín i typ volím podle nálady. Někdy si troufnu na sytě fialovou, jindy raději sáhnu po nude. Každopádně oceňuji především výdrž a hydrataci."

Krycí rtěnka, Sothys

Tahle červená rtěnka od Sothys je v pořadí již druhá, kterou mám. Je to zkrátka požitek. Má luxusní černý obal, který je ještě schovaný v sametovém pytlíčku, takže když rtěnku vytáhnu, všichni ji hned obdivují. Skvěle se nanáší, odstín mi maximálně vyhovuje. Rty jsou sametově hebké, ale zároveň matné. Pokaždé rtěnku jemně přepudruji transparentním pudrem, aby vydržela, a ona opravdu vydrží. Lehce sice vysušuje, ale opravdu až po celém dni. A zachrání to rychlé přetření bezbarvým balzámem na rty.

+ luxusní design, krásný odstín

Rtěnka Monceau rouge, Sothys, odstín 241. 760 Kč
Rtěnka Monceau rouge, Sothys, odstín 241. 760 Kč | Zdroj: archiv firem

Tekutá dvoufázová rtěnka, Dermacol

Zatím jsem nenašla rtěnku, která by měla takovou výdrž jako právě tahle od Dermacolu. Můžete si vybrat z velkého množství odstínů, takže si na své přijde opravdu každý. Já jsem měla odstín č. 13, který je vhodný na denní nošení. Rty natřete rtěnku, necháte zaschnout a pak je ještě přetřete průhledným gelem. A to je všechno. Dalších několik hodin můžete mít jistotu, že vaše rty jsou dokonalé! Pokud také hodně trpíte na suché rty, čas od času je jen přetřete bezbarvým balzámem, abyste předešla šupinkám na rtech.

+ maximální výdrž, velký výběr odstínů

Tekutá dvoufázová rtěnka Longlasting, Dermacol, odstín č. 13, 229 Kč
Tekutá dvoufázová rtěnka Longlasting, Dermacol, odstín č. 13, 229 Kč | Zdroj: archiv firem

Tekutá rtěnka, Diego Dalla Palma

Sytě červený odstín s číslem 05 jsem si okamžitě zamilovala. Rtěnka se skvěle nanáší, poměrně rychle zasychá a také vydrží poměrně dlouho. Během jídla a pití sice ztrácí na intenzitě, ale rovnoměrně, takže se nemusíte bát nevzhledné kontury kolem rtů nebo zalézání do vrásek. Jedna z mých nejoblíbenějších!

+ sytá barva, výdrž

Veganka Jarmila 23 let: "Mám citlivé rty a hodně se mi vysušují, rtěnky ale nosím velmi ráda a také často.

Tekutá přírodní rtěnka, Lush

Skutečná barva rtěnky se poměrně dost liší od té, která je uvedena na e-shopu Lush, proto doporučuji zajít přímo do obchodu. Rtěnka Temperament je výrazně růžová a díky obsaženému jojobovému oleji rty krásně hydratuje, takže pod ní nemusíte dávat další podklad, rty nevysušuje. Už první vrstva je dost výrazná, což považuji za plus – rtěnku nespotřebujete tak rychle. Nanáší se speciálním štětečkem, takže je menší riziko, že přetáhnete okraje rtů jako s klasickou rtěnkou. Pozitivní je také to, že značka LUSH je veganská a netestuje na zvířatech. U rtěnky bych ocenila delší výdrž. Po jídle i pití je potřeba ji překontrolovat, jinak velká spokojenost.

+ hydratuje, výrazná sytá barva už po nanesení první vrstvy

- po jídle nebo pití je potřeba znovu rty přemalovat

.
. | Zdroj: archiv firem