Suché vlasy nefénujte příliš horkým vzduchem

Suché vlasy nefénujte příliš horkým vzduchem Zdroj: iStock.com

Máte suché vlasy? Máme 10 tipů, aby zas byly lesklé, bohaté a zdravé

Suchá kůže bývá nepříjemně napnutá, může svědit, na dotek je hrubá a někdy i popraskaná. A také se na ní dříve tvoří vrásky. Všichni víme, že vhodnou kosmetickou péčí se toho dá hodně zachránit. A to platí i v případě pokožky hlavy. Co tedy dělat, aby kvůli suché kůži nebyly také suché a nekvalitní naše vlasy?

Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody. Právě vlhkost je to, co určuje jeho kvalitu, tvarovatelnost a pružnost. V suchém prostředí, na slunci nebo při fénování se voda odpařuje nejenom z povrchu vlasu, ale také zevnitř. Tím klesá jeho vlhkost, ztrácí se pružnost a lesk. Suché vlasy jsou na dotek tvrdší, ale přesto křehké a bez lesku. Často se třepí, jsou matné, obtížně se češou a tvarují.

Příčinou je nedostatek kožního mazu, který jinak běžně vlasy chrání. Suché vlasy ho postrádají, a proto jsou tak slabé a porézní. Kvůli nedokonalostem na povrchu vlasů se jejich vnitřní vlhkost rychle ztrácí a vlasy se vysušují.

Dalším důvodem suchosti může být dědičnost. Nejčastěji si však za tento problém můžeme sami – ztratí-li vlas svůj lesk, na vině jsou většinou nevhodná péče a špatné návyky při upravování vlasů (barvení vlasů nekvalitními produkty, časté fénování, extrémní styling apod.).

Co suché vlasy potřebují

Suché a křehké vlasy ocení jídlo bohaté na železo, zinek a vitaminy B a C. Na talíři by se tedy často měly objevit ryby (hlavně mastnější typy: tuňák, makrela, sardinky), které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, dále brambory a citrusové plody. Naopak konzumace alkoholu, čaje, kávy a kouření brání dostatečnému vstřebávání minerálů.

Velmi důležité je používání kvalitních kosmetických přípravků určených pro suché vlasy. Ideální je výživný šampon a intenzivní (hloubkový) kondicionér pro zajištění vlhkosti vlasů. Neocenitelným pomocníkem jsou nesmývatelné hydratační kúry ve formě sprejů, olejů, krémů a výživných sér. Pokud je to možné, nechte vlasy přirozeně uschnout a fénujte je pouze výjimečně.

10 tipů pro péči o suché vlasy

1. Suché vlasy nemyjte každý den, odstranily by se tak ochranné lipidy.

2. Používejte produkty určené pro suché vlasy, obsahují méně vysušujících pěnivých látek.

3. Nejméně jednou týdně používejte regenerační masku, která vlasům poskytne dodatečnou hydrataci a uzavře vlasový povrch, takže se vlhkost neodpařuje.

4. Vlasy nevysoušejte příliš horkým fénem ani nekulmujte, aniž byste je předtím proti vysokým teplotám ochránili; lepší je nechat vlasy volně schnout na vzduchu než je fénovat a narovnávat žehličkou; pokud musíte přece jenom použít vysoušeč, zvolte kvalitní výrobek s regulací teploty.

5. Pokožku hlavy si pravidelně masírujte, zlepší se tak její prokrvení a podpoří se vylučování kožního mazu.

6. Nemyjte si vlasy příliš horkou vodou, protože rozrušuje vlasový povrch. Vodu používejte vlažnou nebo středně teplou, na závěr vlasy opláchněte vodou studenou (díky tomu budou vlasy hladké a lesklé).

7. Na úpravu vlasů nepoužívejte produkty s obsahem alkoholu, protože vysušují.

8. Hřebeny a kartáče nesmějí mít ostré hroty, aby nenarušily hladký povrch vlasů.

9. Vlhké vlasy rozčešte nejprve řídkým hřebenem, teprve potom je šetrně pročešte; mokré a vlhké vlasy jsou na poškození silně náchylné.

10. Vyhněte se razantnímu česání a natahování vlasů, hrubé zacházení je poškozuje.

Odborná spolupráce: MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D.

Více informací o zdravém životním stylu a péči o vlasy a pokožku čtěte na mojezdravi.cz.