.

. Zdroj: Westfield Chodov

Westfield Chodov rozšiřuje nabídku udržitelnějších kolekcí. Vybrané kousky otestovala slow-fashion terapeutka Kamila Vodochodská

Na vlajkové produkty tří rodinných podniků – dětský set Kitikate, recyklovaný župánek a šortky od Oxalis dessous a ekologické prací prostředky značky Tierra Verde ze stáčecích stanic drogerií dm – se v nové videorecenzi zblízka podívala Kamila Vodochodská. Uznávaná česká módní návrhářka a stylistka je ambasadorkou projektu Průvodce udržitelnými nákupy centra Westfield Chodov, které nyní se svými prodejci opět rozšiřuje nabídku udržitelnějších kolekcí.

K přírodě ohleduplnější alternativy módních kolekcí se stávají běžnou součástí nabídky stále většího počtu módních značek. Veřejnost s nimi dlouhodobě seznamuje Westfield Chodov ve svém online katalogu Průvodce udržitelnými nákupy. Na vybrané kousky se zaměřila odbornice na slovo vzatá – slow-fashion terapeutka Kamila Vodochodská, která se o své hodnocení podělila ve videorecenzi.

.
. | Zdroj: Westfield Chodov

Jako v (bio)bavlnce

Původně turecká značka dětské módy Kitikate přešla na zcela ekologickou produkci už před dvěma lety. Dnes v její nabídce zákazníci najdou produkty vyrobené pouze ze 100% organické bavlny pěstované a sklízené podle celosvětového standardu GOTS. Ta oproti konvenční bavlně neobsahuje chemické látky, jako jsou pesticidy, herbicidy nebo těžké kovy, a zachovává si přirozenou pružnost i bez umělých příměsí.

.
. | Zdroj: Westfield Chodov

Kamila hodnotí:

„Testovaný set Safari pro novorozence chytře kombinuje hezký design a zároveň praktičnost, což ocení každá maminka. Materiál je svou vazbou lehce pružný, aniž by obsahoval elastické vlákno. Oboustranná čepička pro miminko neobsahuje zbytečné švy nebo ozdoby, které by miminko tlačily. Celý set je navíc promyšlený natolik, že oblečení roste společně s miminkem a vydrží tak ve vaší skříni mnohem déle.“

I prádlo z recyklovaného materiálu může vypadat skvěle

U prodejce francouzského spodního a nočního prádla Oxalis Kamila Vodochodská ocenila použití recyklovaných materiálů, které současně nic neubírají nadčasovému designu setu županu a šortek z kolekce Thelma značky Passionata.

.
. | Zdroj: Westfield Chodov

Kamila hodnotí:

„Na výrobu elegantního nočního setu bylo použito 73 % recyklovaných složek, čímž se už jednou použitý materiál vrátil znovu do oběhu. Na druhou stranu nemusí být materiál polyesterového vlákna příjemný každému typu pokožky. Nabídku udržitelnějších kousků ale značka Oxalis dessous stále rozšiřuje, a tak si zde každý vybere materiál podle svých představ a potřeb.“

Péče o módní kousky s ohledem k přírodě

Ekologickou alternativu k běžným chemickým prostředkům péče o prádlo představují prací gely české značky Tierra Verde dostupné ve stáčecích stanicích drogerií dm. Drží nejpřísnější evropský certifikát pro ekologické produkty do domácnosti Ecogarantie, jsou šetrnější k prádlu a vhodné pro citlivou i atopickou pokožku.

.
. | Zdroj: Westfield Chodov

Kamila hodnotí:

„Česká značka Tierra Verde je pro mě osobně průkopníkem v ekologické péči o domácnost. Testovaný prací gel a máchadlo nahrazující aviváž příjemně voní po levanduli. Máchadlo díky mírně kyselé reakci neutralizuje prací koupel a tím je tento způsob praní vhodný i pro citlivou, atopickou nebo dětskou pokožku. Ekologické praní není však pouze o výměně přírodních přípravků za ty chemické. Důležitou roli hraje i tvrdost vody ve vaší domácnosti. Proto v případě potřeby použijte přírodní změkčovač.“

S jarem přichází i další udržitelné novinky sezóny

V Průvodci udržitelnými nákupy zákazníci letos navíc najdou řadu aktuálních kolekcí ze všech spekter módního světa:

- Udržitelnější obuv nabízí rodinná značka Högl v kolekci We Care. Obuv vyrobenou z obnovitelných a recyklovaných vláken poskytují také značky Converse, Baťa nebo Ecco.

- Celá kolekce Fitness meets Fashion slovenské značky sportovního oblečení NEBBIA je vyrobená z polyesterového SEAQUAL vlákna, které vzniklo recyklací odpadků vylovených z moře. Udržitelnější alternativy sportovního oblečení z recyklovaného materiálu nabízí i Adidas, certifikovaná bio vlákna obsahuje kolekce VERMONT značky PEEK PERFORMANCE nebo české značky Alpine Pro.

- Mimo testovaného nočního setu prodejce Oxalis navazuje na úspěch první Green Collection spodního prádla značky Intimissimi její letošní varianta. Krajky nových podprsenek Be the Change značky Tezenis zase vznikly z materiálu, který by ještě nedávno skončil jako odpadní na skládce.

- Oblečení pro nejmenší ze 100% bio bavlny mimo Kitikate prodává pod označením COOL CLUB také hračkářství Bambule. Polstrování jarních bund pro starší děti od téže značky je zase částečně zpracováno z recyklovaných PET lahví.

- Udržitelná móda ale stále výrazněji proniká i do nabídky větších konfekčních řetězců. Ve Westfield Chodov proto s klidným svědomím můžete vyrazit například do C&A, GAP, Esprit, Levi’s, H&M nebo Vero Moda.

.
. | Zdroj: Westfield Chodov

Kamila Vodochodská, slow-fashion terapeutka, koučka a návrhářka osobních kolekcí

Ve spolupráci s centrem Westfield Chodov se Kamila Vodochodská v roce 2017 podílela na soutěži mladých českých návrhářů The Way, kdy jako členka poroty a zároveň kouč vedla mladé designéry při sestavování jejich kolekcí. Byla také jedním z iniciátorů vzniku The Designer Gallery coby prostoru na prestižní nákupní adrese, který je věnován prezentaci a prodeji tvorby českých designérů a začínajících tuzemských módních značek.

Od podzimu 2020 je Kamila Vodochodská ambasadorkou projektu Průvodce udržitelnými nákupy, kterým Westfield Chodov prezentuje udržitelnější kolekce svých prodejců.