Jak nosit dámské sako: Vypadá skvěle s džínami i sukní!

Jak nosit dámské sako: Vypadá skvěle s džínami i sukní! Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
42
Fotogalerie

Sako je základ šatníku! Přinášíme 6 tipů, jak ho nosit na podzim

Hodí se prakticky ke všemu, a právem tak patří mezi základní pilíře šatníku žen i mužů. S příchodem podzimu oblíbenost sak pravidelně stoupá a letos to bude dvojnásobné. Připravte se na oversize kousky, kostkované vzory i koženou klasiku.

Tušíte, proč je v módní historii důležitý rok 1825? V té době totiž do slovníku oblečení oficiálně přibyl pojem blejzr. Ve svých začátcích tento kousek nosili především námořníci nebo se nosil jako součást úboru v chlapeckých sportovních klubech. Velká módní chvíle blejzru přišla v roce 1893, kdy se svršek poprvé objevil na stránkách časopisu Vogue (stalo se tak mimochodem už necelý půl rok po vzniku tohoto magazínu). A od této chvíle už nebylo daleko k tomu, aby se saka postupně dostala také do šatníku stále více emancipovaných žen. A byly to právě dámy, které během 20. století podobu tohoto módního kousku výrazně utvářely. Stačí si vzpomenout na Coco Chanel nebo třeba Marlene Dietrich, jejíž pojetí dámského obleku je obrovskou inspirací i v dnešní době.

TIP NA VIDEO: Jak nosit dámské sako? Vypadá skvěle s džínami i sukní!

Video placeholde

A proč ta velká obliba trvající už více než století? Je jasné, že šaty dokážou podtrhnout ženskost, ale jsou to právě saka a obleky, které dnes ženám dodávají na módním charakteru a neprvoplánovém sexy puncu. Přispívá k tomu samozřejmě také kombinace nedbalé elegance s dávkou ležérnosti, která je v každém sakovém outfitu obsažená. Neméně důležité ale je, k čemu blejzr obléknete. Pojďte se proto podívat na výběr šesti trendů a nápadů na outfity, které z vás tento podzim udělají módní expertku.

Článek pokračuje na další straně >>>

Pokračování 2 / 7

Oversize modely

Rovné střihy, široká ramena podpořená vycpávkami ve stylu 80. let a androgynní siluety, které by perfektně sedly jak mužům, tak ženám. Velká saka si v posledních letech postupně našla cestu do našich šatníků a jen tak z nich nezmizí. Milují je značky napříč módním světem, celebrity i fashion influencerky.

Na podzim kromě estetické funkce a hry s proporcemi navíc vynikne i jejich praktičnost spočívající v tom, že jsou skvělým kouskem pro vrstvení. Skvěle budou vypadat v kombinaci s mikinou s kapucí, ale také s klasickou oblekovou vestou, která se společně se svou pletenou sestřenicí řadí mezi důležité trendy druhé poloviny tohoto roku.

Pokračování 3 / 7

Hnědá je nová černá

A když píšeme hnědou, tak máme na mysli tmavý odstín, který je jednou z nejklíčovějších barev roku 2021. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se trend z letních šatů a topů se šňůrkami či prostřihy dostane také do podzimních kousků.

Hnědá saka noste buď k bílým či krémovým monochromatickým outfitům nebo třeba také k úpletovým šatům v zemitých tónech. A pokud přeci jen toužíte po nějaké veselejší barvě, vsaďte na zelenou. S tmavě hnědou tvoří jeden z nejvíc nečekaných párů sezóny. Překvapit vás ale může jedině pozitivně!

Pokračování 4 / 7

K širokým džínům

Klasická, lehce vypasovaná saka nikdy nevyjdou z módy. To je holý fakt, na kterém se rozhodně v dohledné době nebude nic měnit. Co k nim ale letos obléknout, aby outfit odrážel alespoň částečně současné trendy? Odpověď se nabízí sama: široké džíny!

Skinny kalhoty nechte chvíli odpočívat v šatníku, jejich chvíle rozhodně ještě přijde, případně se rozhodně budou hodit v zimě na vyvážení oversize svetrů nebo do vysokých kozaček à la holínky, které se v chladných měsících opět přihlásí o slovo. Pro teď ale volte volné nebo klidně i zvonové střihy, které si potykají jak se saky v pánském stylu, tak s upcyklovanými zkrácenými modely, které vytváří například česká značka Odivi.

Pokračování 5 / 7

Výrazné vzory a barvy

Ano, mít sako, které můžete nosit na sto různých způsobů, je skvělé. Proč ale vedle tlumeného kousku nevlastnit alespoň jeden model s nepřehlédnutelným vzorem či v barvě, která vás vytrhne z každodenní šedi? Být vidět není na škodu a trocha módní pestrosti a života se na podzim bude hodit.

Letos se po krátkém útlumu naplno vrací tartan, který každému outfitu dodá rebelský nádech. Ale rozhodně nešlápnete vedle například s vichy kostkou, která byla hitem léta. Jen v tomto případě už pastelové barvy raději vyměňte za černobílou či smaragdovou.

Pokračování 6 / 7

Kožená klasika

Jde skvěle kombinovat, je minimalistické, ale zároveň dokáže upoutat svou strukturou. Kožená saka se vrátila v plné síle a jejich obliba od té doby strmě roste. Kromě černé klasiky vypadá výborně také varianta v hnědé, zrzavé, vínové, ale i třeba krémové barvě. Noste je s roláky a ideálně rovnými či širokými džíny. A pokud toužíte ještě po nějakém ozvláštnění, omrkněte modely s páskem či v délce do půlky stehen.

Pokračování 7 / 7

Oblek v pánském stylu

Není žádným tajemstvím, že podzimu budou na plné čáře vládnout obleky. Svou sílu ukázaly už během léta, kdy si ženy po celém světě oblíbily lehké lněné modely, kde kalhoty byly často nahrazené bermudami s vysokým pasem. Teď se postupně vlivy z horkých měsíců transformují do své podzimní podoby – délka kalhot se logicky prodlužuje, co ale zůstává, jsou oversize uvolněné, skoro pánské siluety. K tomuto typu obleků poté ideálně obujte tenisky nebo chunky mokasíny. A pokud to počasí dovolí, pod sako klidně oblékněte jen krajkovou bralettku nebo zkrácený top.