.

. Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
7
Fotogalerie

Konec éry drahých tenisek: Proč návrháři chtějí, abychom vypadali jak z jiné doby?

Dekáda 2010 až 2020 by se z módního hlediska dala shrnout jako nástup streetwear módy. Zatímco na jejím počátku jsme nosily k džínám balerinky a z tenisek akceptovaly maximálně conversky, na jejím konci máme všechny doma minimálně tři páry, které obouváme i k elegantním šatům nebo ke kalhotovému kostýmu. To se teď nejspíš bude měnit.

Existují dokonce lidé, kteří kouzlu nejrůznějších tenisek a sportovních bot podlehli natolik, že pro ně v lepším případě mají doma vyhrazenou šatnu (v tom horším jim krabice od bot padají na hlavu i z kuchyňské linky). Těmto lidem se říká sneakerheads a jsou to zkrátka sběratelé. Patří k nim i Virgil Abloh, zakladatel a kreativní ředitel módní značky Off-White, který současně navrhuje pro pánskou sekci Louis Vuitton.

Virgil Abloh
Virgil Abloh | Zdroj: Profimedia.cz

A je to! Jeden z králů streetwear módy, který stvořil její kult, ji nyní oficiálně pohřbívá, protože hlad po originálních designérských teniskách či mikinách už beztak jen plodil nesmyslnou spotřebu, ze které byli nakonec nešťastní i sami spotřebitelé. Krásně je to zmapováno v jednom z dílů Tidying Up with Marie Kondo (k vidění na Netflixu), kde jeden z takových sneakerheads se slavnou úklidovou guru potřebuje probrat svou nesmyslnou sbírku tenisek – a brzy vyjde najevo, že řadu krabic s botami po nákupu ani neotevřel.

Kolik triček má ještě smysl si pořizovat, kolik mikin a kolik tenisek? Myslím, že úžasný způsob, jak vyjádřit svůj styl, je vintage – existuje tolik skvělých a cool věcí, které jen čekají v second handech, až je začneme nosit.

Někteří návrháři už na tuto všeobecnou „přežranost“ reagují svými posledními kolekcemi, které mají silně historizující nádech. Typickým příkladem je třeba značka Celine, pro níž Hedi Slimane stvořil koncept městské bohémy ze 70. let. Tuhle dekádu ve výrazně retro podobě zpracovávají i poslední kolekce Gucci, Louis Vuitton nebo Paco Rabanne. Marc Jacobs se vedle toho zhlédnul i v šedesátkách – jeho kabátky a kostýmky se zkrácenými rukávy jednoznačně evokují éru Jackie Kennedy. A třeba Jeremy Scott se nebojí jít ještě dál do historie, ve své kolekci Moschino pro jaro a léto vrací do hry opulenci ve stylu Marie Antoinetty.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Pro nás je to zpráva, že vlastně nemusíme kupovat nic nového, stačí zalovit v second handu. A také, že cool sportovní móda je pro tuto chvíli skutečně na ústupu. Místo ní je tu retro. Jakékoliv. 18. století i šedesátky. Bohémské sedmdesátky, disco osmdesátky, minimalistické devadesátky i přelom tisíciletí, kdy se díky paparazzi fotkám zrodil koncept novodobých módních ikon zvaných IT-girls. Cílem je nejen zachránit planetu, ale také si nostalgicky zavzpomínat na staré časy. Časy, kdy všeho ještě nebylo příliš.Trendů, kolekcí, cool značek ani influencerů.

Streetwear je mrtvý. Ať žije dandy!