.

. Zdroj: AVON Cosmetics, spol. s r.o.

Jaké barvy v létě nesmí chybět ve vašem šatníku? Poradí stylistika Ivana Pražáková

Léto je ideálním obdobím nebát se experimentovat s barvami. Jaké jsou letošní módní trendy a jak barvy správně sladit, Vám prozradí stylistka Ivana Pražáková, která mimo jiné obléká i ambasadory společnosti Avon.

Jaká je tvoje oblíbená barva?

IVANA: Moje top barvy jsou tmavě modrá, různé odstíny šedé, bílá, pudrová, khaki zelená a slonová kost. Základ mého šatníku tvoří ale ČERNÁ barva.

Jaké barvy jsou trendem letošního léta?

IVANA: Trendem letošního léta budou pudrové odstíny - starorůžová a meruňková, mentolová, baby blue, neutrální barvy - béžová, karamelová hnědá a slámově žlutá.

Kolik barev k sobě ladit aby look nepůsobit přeplácaně? Existují letos pravidla?

IVANA: Všechno je v módě možné. Záleží na tom, jak to na sobě vynést ven a cítit se ve svém oblečení v pohodě. Můžete kombinovat dvě barvy a k tomu přidat třetí barevný akcent na oživení nebo nakombinovat víc odstínů jedné barvy - tón v tónu. Ale zase všeho s mírou. Přeplácanost může naopak působit trochu děsivě. Móda je hra, to je jedno velké pravidlo. Trendy jsou jenom inspirace. Neznamená to, že se tím hystericky musíme řídit. Důležité je si vytvořit šatník z nadčasových kusů, které se navzájem dají kombinovat. A občas si můžeme pro radost doplnit nový trendy kousek. Dnes se dá nosit vlastně cokoliv, každý je stratégem vlastního stylu.

.
. | Zdroj: AVON Cosmetics, spol. s r.o.

Je trendy výrazný barevný makeupu a vzorované šaty?

IVANA: V tomhle ohledu bych šla cestou, všeho s mírou! Vzorované šaty bych nechala vyniknout a zvolila velmi jemný nude makeup a naopak použila barevnou rtěnku.

Co za letní styling se nejvíce hodí k bronzovému looku?

IVANA: V letním stylingu můžeme být určitě odvážnější. Slunce nám k tomu pomůže Vás ještě víc rozzářit. Já bych volila odstíny hnědých zemitých barev, a kdyby to byl večerní look na párty, tak klidně i něco třpytivého, metalický look.

Jak snadno vytvořit velice populární tzv. BOHO look?

IVANA: Boho je styl čerpající z různých bohémských hippie vlivů. Je tak trochu retro, něco od indiánů a kapka i z country, můžete styl doplnit o vintage, folk a punk styl. Bohyně i víla dohromady! V boho looku je zásadní klobouk, šaty rozevláté s krajkou a výšivkou. Dlouhé sukně. Džínové kraťasy s dlouhým květovaným pláštěm nebo pončem. Kožené bundičky, jeansy do zvonu, tuniky a potisky. Různé náramky a řetízky z jemné kůže a kamínky. Velké vzorované šátky. K tomu řemínkové gladiátorky nebo také kotníkové kovboj semiš kozačky. Květy do vlasů. Zapletené copánky. Velká kabela s třásněmi do ruky nebo přes rameno, psaníčko s výšivkou doplněná korálky a penízky. Brýle s kulatými obroučky nebo tzv. pilotky.

Musí být minimalistický look vždycky černý?

IVANA: Minimalismus je životní směr. V módě platí, že máte na sobě věci odstínů neutrálních barev - černé, šedé, bílé a denim. Rovné linie, čisté střihy, žádné vzory a zdobení. Bez doplňků a výrazných šperků. Vzájemná kombinace barev je alfa omega úspěchu. Vaše barevná paleta by měla dodržovat schéma: základní barvy (ty, které vašemu outfitu dominují), neutrální barvy (černá, bílá, šedá) a akcentované barvy (celý look v jedné barvě).

Jakou kousek trendy oděvu v létě přidat do šatníku?

IVANA: Myslím, že se jedná o návrat OVERSIZED sak z 80. let - ramenní vycpávky, prodloužená délka.

Kde bereš inspiraci ke stylingu?

IVANA: Nejvíce inspiraci nacházím v umění, přírodě a na ulici (v zahraničí). Ráda pozoruji lidi v různých městech po světě a nasávám jako houba… Také sleduji tvorbu módních návrhářů zahraničních, ale i českých.

Jaký barevný kousek by nám neměl toto léto chybět?

IVANA: Toto léto bychom neměli zapomenout do šatníku doplnit maxi šaty se vzorem výrazných květů nebo jemné luční kvítí v odstínech rozkvetlé louky.

K létu patří barevné nehtíky, je nutné je ladit s outfitem?

IVANA: Barevné nehty nám v létě dovolí se odvázat víc. Ale určitě ano, jedině ladit. Nehty a oblečení tvoří jeden celek a proto musíme nad outfitem trochu popřemýšlet, aby to vše ladilo. Zvolená barva nás nesmí pohltit. Nesmí rušit a ani se tlouct. Platí, že odstín na nehtech nemusí být zcela stejný jako barva oblečení, ale měl by k němu co nejlépe sedět.

Na jaké doplňky bychom toto léto neměli zapomenout?

IVANA: Já si neumím léto představit bez pantoflí Birkenstock. Mám je v několika barvách! Teda u mě černé, bílé a béžové... Zapomenout bychom neměli také na sluneční brýle. A také doplňky jako jsou kabelky, kloboučky, šátky nebo čelenky v živých odstínech (žlutá, modrá, sytě růžová)

Avon: Jsou trendy klobouky?

IVANA: Klobouky v létě nemůžeme vynechat. Jsou věčné. Hitovka léta 2021 je klobouček ve tvaru kbelíku vyrobený z měkkého materiálů. Slaměný klobouk je v horkých letních měsíců „must have“ . A nestárnoucí pánský střih panama patří mezi evergreeny. Na léto určitě v jemných smetanových barvách, středně velká krempa např. s černou stuhou. Hodí se ke všemu.

.
. | Zdroj: AVON Cosmetics, spol. s r.o.