Největší chyby, které děláme při čištění zubů! Pozor na ně

19. února 2021 • 06:00
• Foto: istock.com

Čištění zubů je sice rutina, ale často se stává, že někteří z nás ho provádějí špatně. Jaké jsou největší chyby, které při něm děláme?

Zdravé a zářivé zuby jsou bezpochyby naší vizitkou. Domněnka, že kazivost zubů je dána geneticky, je jedním z nejnebezpečnějších hoaxů. Čistý zub se nezkazí. Kaz je způsoben ulpíváním bakterií na povrchu zubu a správné čistění zubů je základem pro udržení zdravých zubů a dásní. To, co je pro kazivost také důležité, je kvalita a množství slin, složení stravy a kvalita ústního mikrobiomu, tedy bakterií v dutině ústní. Na největší chyby, kterých se možná dopouštíte i vy, jsme se zeptaly MUDr. Pavla Smažíka, stomatologa a majitele firmy Herbadent. 

Nedostatečná doba čištění

Jsou různé rady, kolik času by mělo zabrat jedno čištění zubů. Běžná doba je v průměru asi 60 vteřin, a to je většinou málo. Čím jemnější kartáček, tím delší by měla být doba čištění. Každá ploška zubu by se měla vyčistit zvlášť a největší důraz by se měl klást na těžko přístupná místa. Tam ale pomůže jen mezizubní kartáček. Dobré vyčištění zubů tak snadno zabere několik minut. Čištění po každém jídle není při běžném denním rytmu většinou možné, ale není ani nutné.

Podceňování večerního čištění

Jistě, ne každý má, případě je ochotný si udělat, na čištění zubů tolik času. Podle stomatologů je proto nejdůležitější investovat čas do večerního čištění. Důkladná večerní zubní hygiena předtím, než jdete spát, má několik výhod. Jednak na ní máte dost času, usínáte s dobrým pocitem a především jsou dobře vyčištěné zuby více chráněné. V době spánku, kdy organismus odpočívá, je snížená tvorba slin a omezený pohyb jazyka a rtů, a tak nedochází k přirozenému oplachování zubů. Bakteriím se při nevyčištěných zubech lépe daří se pevně usadit na povrchu skloviny a produkovat kyselé látky, sklovinu poškozující.

Špatný výběr kartáčku

Pro správné vyčištění chrupu je zubní kartáček klíčový nástroj. Správný zubní kartáček a jeho efektivní používání doporučí každému jeho zubní lékař či dentální hygienistka. Pro každého člověka, pro každý chrup či pro každou techniku čištění zubů je vhodná jiná síla vláken. Obecně lze ale říci, že jednoduchá hlavička s rovnými vlákny je základ. Rozhodně neuděláme chybu, když se vyhneme příliš tvrdým vláknům, která dráždí dáseň a dokonce mohou při dlouhodobém používání poškodit sklovinu. Ta nejjemnější vlákna jsou zase jen pro specialisty, kteří se naučili správnou techniku čištění zubů, a navíc ji kombinují s mezizubním kartáčkem. 

Tip: Myslete i na to, že je důležité, aby vám byl kartáček příjemný v ruce a v ústech, protože jen tak jej budete používat s oblibou. Hlava kartáčku by měla být tak akorát velká pro vaše ústa, aby vás nenutila rozevírat čelist až do krajních bolestivých poloh.

Používání stejného kartáčku příliš dlouho

Ideální je kartáček měnit zhruba každé 2–3 měsíce, protože vlákna se mikroskopicky opotřebovávají a také se na nich mohou začít usazovat bakterie. Výměna je nutná také po nemoci, jako je nachlazení či jiné onemocnění horních cest dýchacích. Kartáček by totiž mohl být zdrojem reinfekce. A to, že kartáček je zcela osobní věc, která se nepůjčuje ani mezi členy rodiny, je snad jasné každému.

Tip: Po každém čištění kartáček důkladně opláchněte. K tomu můžete použít pár kapek koncentrované ústní vody, která pomůže odstranit zbylé bakterie usazené na zubním kartáčku. Nezapomeňte ho nechat vyschnout, nikam ho mokrý nezavírejte. 

Tlak na kartáček při čištění

Velmi častou chybou je, že na kartáček při čištění příliš tlačíme. Možná vám připadá, že při větším tlaku bude výsledek efektivnější a odstraníte více zubního plaku. To není bohužel pravda. Když na kartáček tlačíte moc, vlákna se rozestoupí a nečistí zuby špičkami vláken tak, jak by to mělo být, a navíc vlákna nezasáhnou nejproblematičtější místa. To se nejčastěji děje u nejjemnějších kartáčků.

Příliš časté čištění

Není nutné čistit zuby po každém jídle. Například po ovoci či kávě je dokonce dobré chvíli počkat – cca půl hodiny, až se pH v ústech ustálí. Kyseliny obsažené v jídle mohou totiž naleptat zubní sklovinu a čištěním si pak spíše uškodíte. 

Tip: Pokud váháte, zda je vaše technika čistění zubů správná, máte několik možností. Pokud vám postačí subjektivní kontrola, přejeďte si vyčištěné zuby jazykem, měly by být dokonale hladké. K indikaci zubního plaku a tedy nedobře vyčištěných zubů ale také existují různé roztoky, díky kterým bude kontrola přesnější. Ale jediným opravdovým kritériem správně vyčištěných zubů je kontrola a pochvala u zubního lékaře či dentální hygienistky. Jenom oni mohou zkontrolovat prostory mezi zuby a další místa, kde se nejčastěji usazuje zubní plak a vzniká zubní kámen, a pacientovi případně cíleně navrhnout zlepšení jeho techniky čištění zubů.

Tipy na kvalitní zubní hygienu najdete v galerii: 

Fotogalerie 17 fotografií

Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy