Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Má spánek vliv na krásu i zdraví?

Skutečnost, že zdravý spánek je pro lidský organismus velmi důležitý, asi není třeba zdůrazňovat. Jeho nedostatek se může projevit například problémy s imunitním nebo kardiovaskulárním systémem. V důsledku toho může výrazně snížit kvalitu života. Může být dokonce příčinou předčasné smrti.

A co hůř, nedostatek spánku se projevuje i na naší kráse. Samozřejmě negativně. Jak je to možné?

Nedostatek spánku a hormonální změny v těle

Pokud dlouho nespíte, tělo začne produkovat více kortizolu. Jedná se o stresový hormon, který je příčinou mnoha negativních změn v těle. Způsobuje například zvýšený výskyt zánětů a zpomaluje hojení.

Snížená tvorba kolagenu

Právě zánět v těle vede k obtížím, které se projevují i navenek. Snižuje se například tvorba kolagenu, který je pro zdraví pokožky velmi důležitý. Trpí také imunitní systém a tělo není schopno dobře bojovat s volnými radikály. Ty začnou více napadat buňky, což opět vede ke zhoršení kvality pleti.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Zvýšená tvorba vrásek nebo vypadávání vlasů

Změny v těle, které jsou vyvolány nedostatkem spánku, se postupně začínají projevovat na kůži. Můžete si všimnout rychlejší tvorby vrásek nebo ztráty původní pružnosti a barvy pokožky. Objevují se vyrážky a vyšší riziko různých kožních onemocnění.

Později se může objevit také vypadávání vlasů a zvýšená lámavost vlasů. Můžete si také všimnout změn na nehtech, které jsou náchylnější k lámání.

Jak bojovat s nekvalitním spánkem?

Dobrá postel je základem dobrého spánku. Pokud spíte na staré tvrdé matraci a posteli, která při každém pohybu silně vrže, nemůžete se divit, že se ráno cítíte nevyspalí. Samozřejmě ne každý má dostatečně velký byt, aby si mohl pořídit obrovskou pohodlnou postel. Ale to není nutné!

Dobrý spánek na rozkládací pohovce

Váš spánek nemusí být špatný, i když bydlíte v jednopokojovém bytě nebo garsonce. Dobře vám poslouží kvalitní rozkládací pohovka, která se několika pohyby ruky promění v prostorné a pohodlné lůžko. Moderní rozkládací pohovky nabízejí pohodlí srovnatelné s klasickou postelí.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Náš tip: Pokud hledáte kvalitní rozkládací pohovku, na které se dobře spí, doporučujeme navštívit portál Biano. Sdružuje nabídky největších slovenských e-shopů a poskytuje široký výběr produktů. Vyplatí se také mrknout na aktuální nabídku sedaček ve výprodeji. Ideální sedací soupravu za nejlepší cenu najdete snadno a rychle pomocí praktických filtrů nebo vizuálního vyhledávání.

Dodržujte zdravý životní styl

Jídlo je často příčinou nekvalitního spánku. Pokud jíte hodně nezdravých potravin, trvá vašemu tělu déle, než je stráví. Různé tuky nebo dokonce toxiny se dostávají do krevního oběhu a mohou mít za následek špatný spánek.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Snažte se proto jíst nutričně vyvážená jídla, která obsahují dostatek vitamínů a minerálů. Zdravá strava je také řešením, jak se zbavit stresu. Když k tomu přidáte pravidelnou fyzickou aktivitu, máte téměř jistotu, že se váš spánek výrazně zlepší!

Vyhněte se nadměrnému času strávenému u obrazovky

Pokud máte ve zvyku sledovat televizi, hrát hry na chytrém telefonu nebo trávit čas na sociálních sítích před spaním, zkuste to omezit. Takové činnosti zbytečně zahlcují mozek informacemi a následně mu trvá déle, než se přepne do režimu spánku. Modré světlo z obrazovek je třeba před spaním co nejvíce eliminovat.