...

... Zdroj: istock.com

...
2
Fotogalerie

Stravovací trendy, na které raději zapomeňte. Znáte třeba hadí dietu?

Ačkoliv se trend takzvané bodypositivity dere čím dál tím více na výsluní, stále existuje spousta lidí, kteří zkoušejí zázračné a rychlé způsoby, jak získat dokonalé tělo. A většinou jde o návody, které odsuzují nutriční specialisté. Které poslední trendy považují za vysloveně škodlivé? 

Extrémní půst

„Za nejnebezpečnější trend za minulý rok považuji extrémní hladovění,“ říká kanadská dietoložka a výživová poradkyně Abby Langer pro Health.com. „Jíst pouze několik hodin denně nebo v některých dnech vůbec není v žádném případě normální.“ Extrémní půst si vybírá daň na lidech fyzicky, emocionálně i sociálně. Podle odborníků neexistuje žádný věrohodný průzkum, který by dokazoval, že půsty můžou mít pozitivní vliv na naše zdraví.

Hadí dieta

Hadí neboli „snake“ dieta žene hladovění do extrému a můžete při ní jíst jen dvě hodiny denně. Vychází z toho, že obézní lidé potřebují k výživě pouze slanou vodu, protože tukové zásoby jim poskytují vše, co potřebují. To ovšem může vést k vážným zdravotním následkům a podvýživě. Pravdou totiž je, že podvyživený může být každý, komu denně chybí dostatečné množství životně důležitých živin. Lidé nejsou hadi, a proto bychom podle odborníků neměli napodobovat jejich stravovací návyky.

Keto dieta bez lékaře

„Keto diety mají v současné době pověst nejúspěšnější diety,“ vysvětluje pro Health.com další výživová specialistka Amee Gloyn. Strava s vysokým obsahem tuku a nízkým podílem sacharidů ale nemusí být nejlepší z hlediska dlouhodobého zdraví. Je pravda, že keto dieta vede k poměrně rychlému úbytku na váze, je ale potřeba ji absolvovat pod dohledem odborníka. Jinak nemá s celkovým zdravím mnoho společného. „Neexistují žádné důkazy, že by byla z dlouhodobého hlediska lepší než jakýkoli jiný druh zdravé stravy,“ říká Gloyn.

„Problém s keto dietou je ten, že dlouhodobě využívá pár surovin, ta strava není pestrá,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. „Tahle dieta vám zajistí možná základní živiny a vy přežijete, ale nedostanete zdaleka vše, co tělo potřebuje. Nemluvě o společenské roli jídla, kterou nepochybně má,“ dodává. Víte, co je to keto chřipka? Proč je bez lékařského dohledu tato dieta nevhodná a hazard se zdravím? To vše si můžete poslechnout v následném videu:

No carb a low carb dieta

S tímto typem diety jsme se loni seznámili hlavně díky zpěvačce Jennifer Lopez, která jí propadla. Výrazné omezení nebo odstranění sacharidů ze stravy je přitom velmi škodlivé. Sacharidy, které se rozkládají na glukózu, jsou hlavním zdrojem energie. Naše svaly ani mozek tak bez nich nedokáží správně fungovat. Odborníci doufají, že v roce 2020 začnou lidé rozlišovat mezi zdravějšími sacharidy (těmi komplexními) a těmi, které nám škodí (bílé pečivo, sladkosti).

Bezlepková dieta

Lidé, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, jej musí ze stravy doživotně vyloučit. Ti, u kterých to ale není bezpodmínečně nutné, se mu vyhýbat nemusí. Mnoho lidí jeho konzumaci přesto omezuje jen kvůli pocitu, že jim lepek nedělá dobře – aniž by to ovšem měli lékařsky potvrzené. Vyřazením lepku se ale připravujeme i o sacharidy a další důležité živiny, ale navíc musíme razantně změnit svůj životní styl, což může v mnoha případech nadělat víc škody než užitku.

Jak poznáte celiakii od alergie na lepek? Čtěte ZDE.

Očistné šťávy

Lidé, kteří vynechávají pevnou stravu a vrhají se do konzumace ovocných a zeleninových šťáv s cílem detoxikovat organismus nebo zhubnout, dělají velkou chybu. Bez pevné stravy se totiž sníží tepelný účinek jídla, a tím i spalování kalorií. To může způsobit zpomalení metabolismu a vytoužené hubnutí se pak nikdy nenastartuje. A pokud se to přece jen podaří, při zpětném přechodu na normální stravu se navíc kila vrací zpět. Webový server Health.com navíc začátkem letošního roku informoval o případu ženy, které mohly očistné šťávy způsobit nevratné poškození mozku.

Zajímá vás zdravý životní styl? Nejlepší tipy na hubnutí, recepty na fit jídlo, dietní plány a novinky najdete v časopise Dieta. Objednat si ho můžete jednoduše v největší on-line trafice. A doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red