Burger s voňavým trhaným vepřovým

Burger s voňavým trhaným vepřovým Zdroj: Marek Bartoš

Burgerová revoluce: Vyzkoušejte třeba rybí nebo s trhaným vepřovým!

Burgery nás pořád baví. Je to skvělé letní jídlo, které se nejlépe připravuje s partou přátel nebo s rodinou. A je to jídlo kreativní – do burgeru můžete dát takřka všechno, co máte rádi. Zkuste třeba sushi burger, burger bez masa nebo bez housky. Burgerová revoluce může začít! 

BURGER S VOŇAVÝM TRHANÝM VEPŘOVÝM

4–6 porcí

Příprava: 30 minut, 4 hodiny pečení

Suroviny: 1 kg vepřové plece, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce římského kmínu, 4 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 lžíce pasty miso, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 3 lžíce třtinového cukru, 1 malá chilli paprička, 6 lžic majonézy, 1 mango, 1 salátová okurka, 4–6 burgerových bulek, 1 hrst čerstvého koriandru

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky, dejte do pekáče, promíchejte s paprikou, nadrceným římským kmínem a olejem, přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte sklenkou vody a zakryjte alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C, asi 4 hodiny.

2. Hotové maso vyndejte z výpeku, natrhejte vidličkami na kousky a nechte trochu vychladnout.

3. V pánvi smíchejte pastu miso, sójovou omáčku, rýžový ocet a třtinový cukr. Přidejte asi 4 lžíce vody, všechny suroviny rozmíchejte, aby se spojily, a pomalu vařte, aby se tekutina zredukovala. Jakmile začne omáčka houstnout, přidejte maso. Důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily, a pár minut restujte – maso by mělo nasáknout omáčku a opéct se částečně dokřupava.

4. Chilli papričku rozmixujte nebo utřete v hmoždíři na pastu a promíchejte s majonézou. Mango oloupejte a nakrájejte na plátky. Z okurky pomocí škrabky na zeleninu nakrouhejte proužky. Housky rozkrojte a na řezných stranách opečte.

5. Sestavte burgery: spodní část housky potřete majonézou, na ni navršte maso, přidejte plátky manga a okurky, čerstvý koriandr a přiklopte vrchní částí housky.

Burger s voňavým trhaným vepřovým
Burger s voňavým trhaným vepřovým | Zdroj: Marek Bartoš

Chcete vyzkoušet rybí burger s batátovými hranolky nebo sushi burger? Tyto a další skvělé recepty najdete v aktuálním červnovém čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS!

Titulka
Titulka | Zdroj: archiv