...

... Zdroj: red

Lenka Poslušná: Lásku k sobě najde ten, kdo zdraví skloubí s úsměvem

Holky z Diety je projekt, který funguje pod hlavičkou časopisu Dieta. V jeho rámci chce redakce ukázat nesmyslnost určitých předsudků týkajících se vzhledu a zdravého životního stylu a také to, že i když jsme každá úplně jiná a máme jiné výchozí podmínky, všechny nás spojuje touha být zdravé, šťastné, sebevědomé a spokojené ve svých životech. Dnes s Lenkou Poslušnou.

Proč jste se rozhodla podpořit projekt #holkyzdiety?

Za mnou, stejně jako za spoustou čtenářek, stojí příběh… Příběh plný brambůrků, čokolády a malé sebedůvěry. Píšu ale další kapitolu svého života. Ta je plná závislosti na pohybu a zdravém jídle a vypráví o nálezu ztraceného sebevědomí. Chtěla bych ukázat, že na změnu není nikdy pozdě. A že i se dvěma dětmi se dá pravidelně cvičit a věnovat alespoň trochu času svému jídelníčku.

...
... | Zdroj: red

Jaký je váš vztah ke zdravému životnímu stylu? A byl takový vždycky, nebo se nějak proměnil?

Se změnou životního stylu to máte podobné jako s olivami. Ne každému jsou hned po chuti, někdo k nim dospěje až časem. Jednou se ráno probudíte a řeknete si: „Hm, dala bych si olivy.“ A já to měla podobně. Před sedmi lety jsem slavila s kamarádkami silvestra a holky si daly (snad i tradiční) předsevzetí, že zhubnou. Neměla jsem tehdy pocit, že bych potřebovala hubnout, ale měla jsem potřebu je podpořit, a tak jsem se k nim přidala.

Začalo to společným cvičením jednou týdně. Ten pocit po cvičení se mi zalíbil, tak jsem k tomu přidala cvičení i doma, obvykle ráno před prací, časem procházky po práci, pak víkendové plavání, a než jsem se nadála, za tři měsíce jsem už pěkně makala a stala se závislou na pravidelném pohybu. A když si tak hezky dáváte do těla, automaticky se vám tím přehodí výhybka v hlavě a říkáte si: „Měla bych si po cvičení dát řízek? To jsem nemusela cvičit.“ A v té době mi nejlepší kamarádka Lucka dala knihu Jídlo jako životní styl a nastartovala tím mou druhou závislost – na zdravém a zároveň chutném stravování. Najednou to nebylo jen o zpevněné postavě, ale navíc jsem se rozloučila s častou bolestí hlavy od věčně zablokované krční páteře, s častými nemocemi, bříškem nafouklým od špatných stravovacích návyků a dala jsem sbohem i nadměrnému pocení a problematické pleti. A zničehonic: „Dobrý den, pane Sebevědomí!“ (smích)

Váš osobní tip, který byste doporučila všem holkám, které se snaží žít zdravě…

Žít zdravě je určitě velmi přínosné – jak pro fyzickou, tak pro psychickou stránku – ale zároveň jsem si vědoma toho, že to není vždy snadné. Jakýkoli menší stres nebo spěch v práci a člověk zase udělá krok zpět. Za mě – určitě není třeba se obávat chyb.

Je dobré si uvědomit, že v tom nejste samy. Najděte si parťáka, se kterým můžete své pokroky i ty občasné dortíky sdílet. Dobrou kamarádku, partnera nebo třeba maminku. Určitě někoho, kdo ve vás věří a nebude vás shazovat. To je důležité. Mně mimo jiné hodně pomáhaly i sociální sítě, třeba Instagram. Najít profil někoho, kdo vám je blízký svým přístupem i cestou, a nechat se jím inspirovat. Ale pozor, nesledujte někoho, kdo vás bude stresovat, protože mu to jde lépe. To vás naopak demotivuje. Však možností na výběr je spousta.

Určitě také nemá cenu se nějak trýznit. Jste zvyklá na sladkou tečku? Tak si ji prostě dejte. Pak třeba vystupte o jednu zastávku dříve (pokud tedy od sebe zastávky nejsou padesát kilometrů) a cestou domů se projděte. U toho si můžete i vyčistit hlavu. Najděte si oblíbenou aktivitu, třeba svižnější procházku se psem nebo plavání. Jídlo si udělejte krásné. Nezapomínejte, že jíme i očima. A užívejte si jídlo i pohyb!