.

. Zdroj: Anna Kovačič (Archiv Mojí psychologie)

Stresujete se, jestli jste dobrou mámou? Přestaňte, nemá to smysl

K tomu, abyste byla dobrou matkou, nepotřebujete žádné návody. Stačí, abyste uvěřila tomu, že už jí jste. 

První večer poté, co jsem se svou dcerou přijela z porodnice, jsem ji stále chodila kontrolovat, jestli ještě dýchá. Být s novorozencem sama mi připadalo děsivě náročné a v podstatě každý den jsem znovu a znovu žasla, že je stále ještě naživu. V následujících týdnech jsem každý její projev, který se mi zdál nový a nezvyklý (a to byl skoro každý), podrobovala rozboru pomocí chytrých knih o výchově dětí a Googlu. „A to jsi nebyla zdaleka nejhorší,“ prozradila mi moje kamarádka Kateřina, která pracuje jako pediatrička. „Některé čerstvé matky mi sem do ordinace nosí vzorky stolice svých dětí, abych se podívala, jestli je všechno v pořádku.“

Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že ve skutečnosti jsem rozenou odbornicí na výchovu dětí, nevěřila bych mu. Lékařka Ellie Cannon ve své knize Keep Calm: The New Mum’s Manual (Zachovejte klid: Manuál novopečené matky) však tvrdí, že takovou odbornicí je každá žena. Čerstvé maminky by se podle ní měly naučit více důvěřovat samy sobě. Všechny ženy podle ní mají vrozený mateřský instinkt, o který je ale třeba pečovat.

Realita je ale trochu jiná. Většina budoucích matek je tak vystresovaná a tak málo důvěřuje vlastním mateřským schopnostem, že jakmile otěhotní, začne se pídit po informacích, nakupovat příručky a sjíždět nejrůznější odborné i pseudoodborné články a diskuse na maminkovských webech. A ocitnou se ve víru nesčetných trendů moderního rodičovství.

Zatímco kdysi se rodiče spoléhali na svůj instinkt nebo na zkušenost svých vlastních rodičů, dnes máme rodičovské příručky a články na internetu. Stovky příruček a tisíce článků. Málokdo z budoucích matek a otců si stoprocentně důvěřuje, že svou rodičovskou úlohu zvládne na jedničku. Takže není divu, že sebevědomé rady, které nám nabízejí, hltáme jedním dechem. Ovšem místo aby nám tyhle příručky doopravdy poradily, jak máme své děti vychovávat, spíše nám připomínají stovky a tisíce způsobů, jak to můžeme zkazit.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie. Objednat si ho můžete i online. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1804W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1804W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (Archiv Mojí psychologie)