Protivný sprostý holky jsou kultovní klasikou mezi mileniály, letos přichází muzikálový remake úspěšného filmu. Jak v novince vypadají oblíbené postavy a kdo koho hraje?

Protivný sprostý holky jsou kultovní klasikou mezi mileniály, letos přichází muzikálový remake úspěšného filmu. Jak v novince vypadají oblíbené postavy a kdo koho hraje? Zdroj: Paramount Pictures / Grafika: Anna Vlčková

Hlavní hrdinku Cady Heron v původním filmu nezapomenutelně ztvárnila Lindsay Lohan. Potom to s herečkou začalo jít z kopce.
V remaku se postavy Cady ujala Angourie Rice, mladá herečka s velkým komediálním talentem.
Geniální Rachel McAdams coby originál Regina George.
A tady v remaku v podání Reneé Rapp.
Part hloupoučké Karen byl jedním z prvních partů dnes hvězdné Amandy Seyfried.
25
Fotogalerie

Mileniálové milují Mean Girls, bude je ale bavit i nová verze? Podívejte se, jak v ní vypadají oblíbené postavy

Středoškolská komedie Mean Girls, která se u nás promítala pod názvem Protivný sprostý holky v roce 2004, se v průběhu let stala kultovní klasikou primárně mezi mileniály. Právě jejich dospívání totiž dokázala nastavit vtipné a relativně citlivé zrcadlo. Duchovní matka snímku, herečka a scenáristka Tina Fey, nyní přesně po dvaceti letech přichází s muzikálově laděným remakem původního snímku. Zamilují si příslušníci generace Z nové Mean Girls stejně, jako jsme si my zamilovali ty staré? A co na aktualizovanou verzi řeknou původní fanoušci?

Naivní Cady (Lindsay Lohan), která se přistěhovala z Afriky a poprvé v životě začíná chodit do normální školy, včelí královna Regina (Rachel McAdams), její dělnice Karen (Amanda Seyfried) a Gratchen (Lacey Chabert), fešácký cukroušek Aaron (Jonathan Bennett), pomstychtivá Janis (Lizzy Caplan) a Damian (Daniel Frazese), který je příliš teplý na to, aby fungoval. Svérázná partička teenagerů z americké středoškolské komedieMean Girls před dvaceti lety zejména v domovské zemi uhranula publikum čítající především odrůstající mileniály, dokázala ale okouzlit stejně staré lidi po celém světě. Snímek scenáristky, herečky a komičky Tiny Fey, napsaný podle knižní předlohy Rosalind Wiseman, totiž nabídl zcela novou, čerstvou a zábavnou podobu filmu pro dospívající.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na 10 největších trapasů v historii Oscarů

Video placeholde

Ačkoliv české střední školy nevypadají tak úplně stejně jako ty americké – a rozhodně tak nevypadaly na začátku milénia – na příběhu o dívčí rivalitě a přátelství je něco univerzálního, nadčasového. Fey se podařilo vytvořit nejen velice vtipnou komedii, ale také upřímný a celkem laskavý obraz dobových problémů dospívajících dívek. Internalizovaný sexismus, problémy s body image, hypersexualizace, disfunkční rodiče a tlak, aby ženy soupeřily mezi sebou o společenský status i náklonnost mužů, místo aby se spojily a tak našly svou skutečnou sílu, to všechno mileniálky velmi dobře znají; proto se z Mean Girls stal kult.

Nyní, po dvaceti letech, přichází muzikálový remake původního filmu, který opět napsala Tina Fey, a dokonce se vrátila i v roli učitelky matematiky, paní Norbury. Fanoušci originálu si budou pamatovat také Tima Meadowse, který si v novince znovu střihne svůj starý part ředitele školy pana Duvalla, jinak se ale herecké obsazení pochopitelně proměnilo.

A to samozřejmě není jediné, co je jinak: i když známý příběh a postavy zůstaly, nové Mean Girls jsou aktualizovanou verzí těch starých a cílí na současné puberťáky, tedy na generaci Z. Ta řeší docela jiné problémy, než jsme kdysi řešili my, navíc za neustálé přítomnosti chytrých telefonů a sociálních sítí. Na druhou stranu, spousta stereotypů stále platí, a tak by mohla moderní verze klasiky oslovit i milovníky původní podívané. V českých kinech se Mean Girls 2024 objeví 7. března.

Na to, jak vypadají noví herečtí představitelé původních postav v Mean Girls 2024, se můžete podívat v galerii v úvodu článku.