Byla to jízda je nová kniha autorky a online editorky Valentiny Lebové.

Byla to jízda je nová kniha autorky a online editorky Valentiny Lebové. Zdroj: CNC

Urážky ve vztahu? Ve chvíli, kdy si na vás partner zvedá vlastní ego, je čas odejít

Nemusíte všechno chápat hned. Nemusíte vždy vědět, co přesně máte udělat nebo jaká by měla být ta nejlepší reakce. Přesto byste neměli zapomínat, že ať se ve vašem životě děje cokoliv, čas vám ten pravý důvod nakonec vždycky odkryje, píše Valentina Lebová ve své nové knize Byla to jízda. Ukázky z její publikace můžete číst i na webu Ženy.cz, tady je osmý díl literární minisérie.

Dlouho jsem sama v sobě hledala rozuzlení, pokaždé jsem však došla ke stejnému závěru, že odejít ze vztahu byla jediná možnost. Ačkoli jsem do poslední chvíle věřila a snažila se myslet pozitivně, došla jsem do bodu, kdy už to nešlo. Opakovaně mi bral víru v to, v co jsem já tak bezmezně věřila. Byl to mistr slova, jímž dokázal zasadit ránu tak hluboko, že mě to pokaždé bodlo jako tisíc malých jehel.

TIP NA VIDEO: Jak si ve vztahu nastavit hranice? Odpovídá Honza Vojtko

Dnes už chápu význam jeho slov, a proto vím, že tohle celé nebylo o mně. Bylo to o něm. Protože každý soud, který nad vámi někdo vyřkne, vypovídá víc o něm nežli o vás. Vy nejste ani zdaleka tím, co o vás říkají ostatní. Jste pouze tím, kým se sami být rozhodnete.

Pokud žijete sami se sebou v harmonii, nepotřebujete ubližovat druhým. Nepotřebujete je měnit nebo jim říkat, jak mají žít. Nepotřebujete je ponižovat a srážet, protože žijete život, který máte rádi a který vás baví.

Někde jsem četla, že si urážkami a radami daný člověk vytváří lepší pocit sám ze sebe, protože vás v tu chvíli srazí na svou úroveň. On se cítí lépe, na pár chvil, možná do příště, a vám je ouvej, protože nechápete, kde se v něm najednou vzalo tolik zloby.

Z dlouhodobého hlediska to buď nedáte a odejdete, nebo se může stát, že skončíte v blázinci. Nicméně tohle vážně není cesta, a už vůbec ne život, který by člověk měl žít. V životě máme růst, neboť se máme pořád co učit. Ne se nechat zašlapávat do země, nebo být dokonce těmi, již si své ego zvedají právě tím, že pošlapávají někoho, kdo je má prachobyčejně rád.

To všechno jsem pochopila časem. Poučena a vědoma si toho, kde se nachází můj střed a jaký tohle všechno mělo význam.