Pařížanky

Pařížanky Zdroj: Instagram @camile_pidoux, @annelauremais a @elodieromy

Tohle by nadčasové Pařížanky nikdy nenosily? Omyl! Těchto 5 trendů vzaly na milost

Vzpomínáte si na průvodce módním stylem Se šarmem Pařížanky, který zaplavil knihkupectví zkraje desátých let? Autorka, bývalá modelka a múza módního domu Chanel Inès de la Fressange v něm mimo jiné sepsala několik věcí, které by podle ní Francouzky nikdy nenosily, protože by to bylo bráno jako faux pas – třeba sladěné doplňky, sandály s bílými ponožkami nebo průsvitné kalhoty. Dnes je jasné, že se nemohla mýlit více. Éra Instagramu a sociálních sítí provětrala i šatníky pařížských It girls, které se zdaleka tak rigidně nevyhýbají trendům jako jejich předchůdkyně. Představujeme vám pět, o kterých jsme si mylně mysleli, že tohle by přece Pařížanky nikdy nenosily.

Bílé ponožky do elegantních bot

„V Paříži je taková kombinace v podstatě protizákonná,“ psala s nadsázkou Inès de la Fressange o bílých ponožkách v botách. Na mysli sice měla spíše sandály než uzavřené boty Mary Jane, nicméně pravdou je, že i ve francouzské metropoli a módní Mekce jsou nyní bílé ponožky takřka v jakýchkoli botách vítaným módním doplňkem. A vlastně sem zapadají docela přirozeně. Stylové Pařížanky je nosí jako reminiscenci cool devadesátek i na vlně současného preppy stylu třeba s mokasínami.

TIP NA VIDEO: Jak si poskládat skvělý outfit díky kouskům ze second handu?

Video placeholde

Další trendy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Sladěné doplňky

„Sladěné boty, punčochy a kabelka. Ne, to nejde,“ psala rezolutně Inės de la Fressange ve svém dobovém průvodci. Ještě donedávna měla pravdu – opravdu nebylo nutné ladit například k hnědým botám i kabelku. Letité rady stylistů ovšem zcela převrátil naruby trend červených akcentů, který se nejčastěji projevuje právě ve formě barevně sladěných doplňků. Imunní nezůstaly ani stylové Francouzky, které teď místo rudých rtů a nehtů nosí kabelky, baleríny, šátky i mašle do vlasů v odstínu cherry red.

Pokračování 3 / 5

Outfit ve stylu Emily v Paříži

Populární seriál Emily v Paříži štval Francouze štval, protože vůbec neodrážel jejich realitu. A veškeré módní kreace, které předváděla hlavní hrdinka v podání Lily Collins, byly zhmotněním toho, co by si na sebe pravá Pařížanka nikdy neoblékla – zčásti protože by vypadala jako diblík. Barety v kombinaci se skládanou minisukní? Ringarde! Až na to že vůbec. Souhlas, Emily byla možná trochu moc pouťová, ale ani baret s minisukní rozhodně nejsou na pomyslné černé listině pařížského stylu.

Pokračování 4 / 5

„Cirkusové“ vzory

Tmavomodrý svetr, bílé kalhoty, klasický trenčkot, vypočítává Inès ve své módní bibli, co by nemělo chybět ve pařížském šatníku. Samozřejmě má pravdu, tohle jsou opravdu nestárnoucí pilíře, které lze nosit od patnácti do pětasedmdesáti a stále vypadat chic. Není však pravda, že by současné Francouzky vyhýbaly barvám a divokým vzorům. I jejich šatník občas potřebuje zpestření v podobě solitéra, který vypadá jako poděděný nebo vintage kousek. Byť ho nosí opatrně a s nadčasovými kousky.

Pokračování 5 / 5

„Ošklivé“ Birkenstocky

Pařížanky daly světové módě baleríny, znovu prošláply cestu střevícům Mary Jane a neumí si představit botník bez mokasínů. Přesto i ony v tomto směru experimentují a nechávají se svést nejrůznějšími insta trendy – jako třeba uzavřenými pantofli Birkenstock Boston, které si veřejnost spojuje třeba s Justinem Bieberem a samozřejmě se opět nosí s ponožkami. Přesto jim Francouzky dokážou vtisknout svůj nadčasový styl – stačí, když si k nim vezmou obyčejně hezkou romantickou blůzu.