Kde koupíte stylové kousky ze semiše?

Kde koupíte stylové kousky ze semiše? Zdroj: Instagram @femmeblk, @martineakersveen a @juliesfi

Boty, Rouje, 295 eur, rouje.com
Bunda, Massimo Dutti, 7995 Kč, massimodutti.com
Bunda, Musier, 390 eur, musier-paris.com
Bunda, Zara, 5599 Kč, zara.com
Kabát, Mango, 9999 Kč, mango.com
35
Fotogalerie

Francouzky ho milují, podlehnete mu také? Tento opomíjený retro materiál zcela promění váš outfit

Více než v předchozích sezonách se jarní trendy nesou na vlně boho chic – trendu, který kulminoval ve druhé polovině nultých let a nyní se chystá na svůj comeback. Spolu s tím návrháři oprášili materiál, který jsme si zvykli vídat maximálně na doplňcích nebo ve vintage obchodech – semiš. Jeho ryzí půvab se nyní chystá ovládnout i svrchníky, sukně a kalhoty, což znamená, že se výrazně podepíše i na proměně jarních outfitů.

Semiš se do módy výrazně zapsal už na konci 60. let a pak především v sedmdesátkách, které se zhlédly v hippie módě. Ta pro změnu čerpala inspiraci ze všech koutů světa – batůžkáři se tehdy vydávali za dobrodružstvím do exotických zemí, odkud si přiváželi různé suvenýry i v podobě oblečení. Nadto se příslušníci hnutí hippie vymezovali proti klasické konfekci. Díky nim se tak do popředí dostal důraz na rukodělnost a souznění s přírodou, z čehož si posléze vzali inspiraci módní návrháři.

TIP NA VIDEO: Top second handy v Praze, které musíte navštívit

Video placeholde

Konkrétně semiš zpopularizoval především Roy Halston, který zkraje 70. let představil materiál ultrasuede – syntetický semiš, který se pyšní větší odolností než přírodní broušená kůže. Semiš tehdy rozhodně nebyl jen materiálem doplňků, konkrétně Halston ho představil i v podobě ikonických košilových šatů. Běžně se nosily také semišové sukně či kabáty, a právě s podobnou vervou se nyní tento materiál vrací do aktuální módy. Prostor mu v jarních kolekcích daly i některé vlivné značky jako Miu Miu, Loewe či Coperni, které ho do současnosti zasazují skrze ležérnější a volnější střihy, než jaké panovaly v sedmdesátkách.

Miu Miu jaro/léto 2024
Miu Miu jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Acne Studios jaro/léto 2024
Acne Studios jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Ermanno Scervino jaro/léto 2024
Ermanno Scervino jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Marni jaro/léto 2024
Marni jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Coperni jaro/léto 2024
Coperni jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Loewe jaro/léto 2024
Loewe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Loewe jaro/léto 2024
Loewe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokud se budeme bavit o pravé broušené kůži, vyžaduje semiš vyšší investici – podobně jako kousky z klasické kůže. Z tohoto důvodu si nejspíš budete třeba semišovou bundu déle rozmýšlet. Na druhou stranu o ní můžete přemýšlet obdobně jako o svém oblíbeném koženém saku nebo křiváku. Semišové svrchníky si totiž budou stejně skvěle rozumět se základy šatníku, jako jsou jednoduché topy (bílé tričko, tenký černý rolák), džíny v základních barvách (modrá, černá a bílá) či s jednoduchými sukněmi (třeba saténovými). Módní influencerky se už pouštějí i do mixování napříč styly – a párují semiš se sportovními kousky, jako jsou tepláky či mikiny v retrostylu.

Vedle svrchníků budou v kurzu i semišové sukně a kalhoty, které můžete zase kombinovat jako obdobné kousky z černé kůže. Krásně budou vypadat s klasickou bílou košilí nebo jednoduchým černým rolákem. Určitě se nebojte kombinovat i více semišových kousků naráz – třeba sako a kabelku nebo sukni a boty. Stejně tak platí, že semišový svrchník můžete klidně doprovodit klasickou koženou taškou. Jestli netoužíte po výrazném kousku, rozhodně se podívejte alespoň po semišové kabelce či botách. Letos bude opravdu z čeho vybírat, začít můžete v galerii v úvodu článku.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit semiš?

Kde pořídíte semišové kousky? Podívejte se do galerie v úvodu článku.