Dioptrické i „dioptrické“ brýle se vrací zpátky na scénu.

Dioptrické i „dioptrické“ brýle se vrací zpátky na scénu. Zdroj: Instagram @sofiamcoelho, @bellahadid a @elodieromy

Překvapení? Doplněk, za který jsme se posmívali hipsterům, je opět v módě

„Vaše falešné hipsterské brýle jsou absolutně nejhorší,“ nazval magazín GQ jeden ze svých někdejších článků. Psal se rok 2015 a takzvaná hipsterská móda, jejíž nedílnou součástí se staly i retro obroučky s obyčejnými skly, právě vykročila na cestu ke svému zenitu. O necelou dekádu později jsou překvapivě zpátky. Dioptrické brýle, ať už skutečné, nebo naoko, znovu korunují současné outfity. Jaké se nosí nejvíc?

Těžko říct, jestli současné módní influencerky nosí brýle skutečně dioptrické, anebo s obyčejnými skly. Dnes už se na tento detail opět nehledí, neboť brýle se stávají doplňkem číslo jedna. V závislosti na svém tvaru či barvě přitom doprovázejí několik zásadních trendů.

TIP A VIDEO: Tohle jsou top pražské second handy. Znáte je všechny?

Video placeholde

Předně se na sociálních sítích znovu začaly objevovat oversizebrýle v retro stylu, které si před deseti lety tolik oblíbili zmiňovaní hipsteři. Značný podíl na tom tehdy měl i módní návrhář Alessandro Michele, jenž slavně kraloval módnímu domu Gucci a na scénu přivedl androgynní postavu s introvertně zádumčivým pohledem a slabostí pro vintage odívání, zejména ve stylu 70. let. Současné brýle se k tomuto designu opět vracejí, nicméně propojují ho se současnými módními proudy – od elegantních Pařížanek přes eklektický street wear až po trend corporate chic, o který se výrazně zasloužila Miuccia Prada.

Vedle brýlí s oversize obroučkami se však nosí i subtilnější – s klasickým funkčním designem dioptrických modelů, které zakoupíte v každé optice. Módním prvkem se v tomto případě stávají barevné akcenty (samozřejmě zde dominuje oblíbená červená), které se mohou potkávat s dalšími doplňky v outfitu. Až budete tyto úzké brýle googlit, zadejte do vyhledávače název Bayonetta. Získaly ho podle stejnojmenné počítačové hry, ve které nosí hlavní hrdinka právě tento typ brýlí. Styl sexy nerdky v brýlích Bayonetta v poslední době zpopularizovaly zejména supermodelka Bella Hadid nebo modelka a influencerka Gabbriette.

Na pomyslném moodboardu můžeme najít také Gisele Bündchen, respektive její cameo roli ve snímku Ďábel nosí Pradu. Pro tento styl se na TikToku vžil pojem office siren, který se trochu odklání od příbuzného trendu corporate chic. Namísto usedlých svetříků a šedivých oversize sak totiž přichází hot girl ve vintage pouzdrové sukni, košili s hlubokou rozhalenkou, s masivními zlatými šperky a zmíněnými seriózními brýlemi. Devadesátky a spolu s nimi i nultá léta tak opět dokazují, že jsou pro současnou módu v podstatě nevyčerpatelnou studnicí inspirace.

Kam pro stylové brýle? Tady je pár tipů.