Jak si styl bohaté matky podmanil současnou módu?

Jak si styl bohaté matky podmanil současnou módu? Zdroj: Profimedia.cz / Instagram @rosiehw a @kellyrutherford / Grafika: Ivona Horváth Souralová

Katie Holmes
Jennifer Lawrence
Gisele Bündchen
Angelina Jolie
Jasmine Tookes
6
Fotogalerie

Tichý luxus bohatých matek: Jak se jim podařilo ovládnout svět módy a proč (ne)napodobovat jejich styl?

Trend quiet luxury, který zcela ovládl loňský rok, má specifickou odnož, jež se týká výhradně žen, zejména matek. Bývá nazýván „birkin mom“ nebo „rich mom energy“ a spojuje v sobě atraktivitu luxusního životního stylu s obrazem stylové a sebevědomé matky, kterou jen tak něco nerozhází. Není divu, že má spoustu stoupenkyň, které se mu snaží přiblížit. Patříte mezi ně? Anebo je vám bližší styl pražských „bohatých matek“?

Herečku Kelly Rutherford si možná vybavíte jako stylovou matku Sereny van der Woodsen z původního seriálu Gossip Girl. Už tehdy prý své postavě Lily van der Woodsen, bohaté Newyorčance z Upper East Side, zapůjčovala na natáčení kabelky Birkin z vlastní sbírky. Svou náklonnost k francouzskému luxusnímu domu poté korunovala volbou jména pro svého syna – Hermès (bez legrace). Dnes již Kelly Rutherford neopanuje přední stránky společenských magazínů, o to víc se ale teď stává překvapivou módní ikonou.

TIP NA VIDEO: Co by nemělo chybět mezi základy vašeho šatníku?

Video placeholde

Na Kelly Rutherford upozornila své sledující influencerka Ellie Delphine (@slipintostyle), která na Instagramu mimo jiné komentuje aktuální módní dění. V nedávném „reelsku“ se podivuje nad tím, jak dobré a inspirativní má Rutherford outfity, které navíc pravidelně zveřejňuje v rámci svých výtahových selfie. „Musím říct, že se mi hodně líbí kontrast mezi super elegantním kabátem a velmi neformálními botami Ugg. Nazvala bych to realistic chic,“ přemítá nad stylem herečky Delphine.

Současně s tím upozorňuje na specifický módní trend, který vykrystalizoval zejména ve Spojených státech amerických, ale řadu fanynek si bezesporu najde po celém světě. „Už jste slyšeli pojem birkin mom?“ ptá se Delphine a posléze cituje z deníku New York Post, jenž nabízí následující definici: „Birkin mom je chic, nenucený a vytříbený způsob oblékání matek, které skrze něj vyjadřují své sebevědomí a které ztělesňují vkus a eleganci.“

O něco originálněji tento styl popsal nedávno magazín Vogue, jenž přišel i s vlastním pojmem – rich mom energy. „...zdá se, že si vypůjčuje některé principy oblékání z trendu quiet luxury a posléze je mísí s power dressing nábojem, čímž vyzařuje matriarchální sílu ve stylu nezahrávej si se mnou. Místo Kelly Rutherford pak Vogue nabízí inspiraci prostřednictvím jiných slavných žen, které tento styl rovněž reprezentují – od Gisele Bündchen, J.Lo a Angelinu Jolie až po Katie Holmes či Jennifer Lawrence.

Z módních influencerek pak můžeme doplnit třeba Dánku PernilleTeisbæk nebo Švédku Felicii Akerstrom, rich mum energy bezesporu dokonale reprezentují i modelky Rosie Huntington Whiteley a Jasmine Tookes nebo tuzemská návrhářka Ivana Mentlová. Pravdou je, že na rozdíl od Kelly Rutherford je pro ně typičtější příklon k uhlazenému minimalismu s pánskými prvky a oversize střihy. Nekompromisnost ve výběru vysoce luxusních kousků, které možná pozbývají křiklavá loga, o to víc je však prozrazují vytříbené materiály, mají nicméně s americkým pojetím birkin mom společnou.

Není divu, že trend, který v sobě spojuje atraktivitu bohatství, mateřskou sílu a nesmrtelné základy šatníku, bude mít řadu následovnic. Zajímavější je, že pro ně existuje i nelichotivé pojmenováníbougie. Ve slangovém překladu to označuje lidi ze střední či vyšší střední třídy, kteří se oblékají tak, aby působili zaopatřeněji. A jak poukazuje New York Post, používá se také jako urážka, když má někdo hodně peněz, ale žádný vkus. Aby to nebylo jednoduché, objevuje se i slovíčko boujee, které naopak označuje lidi, kteří si mohou dopřát luxusní životní styl, ale současně je jim vlastní pokorné vystupování.

Ale abychom nezůstávali jen v New Yorku a Upper East Side, i Praha má svůj specifický lokální styl, který svádí k nápodobě. Anit Nosková z Fashionbooku (@fashionbook) ho před několika lety definovala jako rich moms of Vinohrady a na rozdíl od birkin moms se vyznačuje příklonem k bohémskému udržitelnému stylu, který může být sem tam prošpikován i luxusní kabelkou.

Jsou to všechny ty messy hair mámy, které žijí ve světlých bytech s parketami, vysokými stropy a skandinávskými doplňky, pro lněné šaty chodí do Nily, do Kvartýru nebo do Shop Up Stories, dětské oblečení nakupují v Salted a zeleninu „na Jiřáku“. Sní o špercích od Janji Prokić, a když potřebují šaty na večer, investují do Cecilie Bahnsen nebo aspoň do Martina Kohouta. Zkrátka do kvality, která se někdy vyznačuje i velmi prostým designem. Trefně to vystihla maminka mojí kamarádky, která žije v malém městě a luxus si představuje trochu jinak: „Já to nechápu. Máte peníze, ale pořád se oblékáte, jako byste byli chudí.“