Jak se oblékaly české první dámy?

Jak se oblékaly české první dámy? Zdroj: Profimedia.cz

Václav Havel a Olga Havlová v bytě na Rašínově nábřeží.
Olga Havlová s módní návrhářkou Yvett Ajchler a zpěvačkou Martou Kubišovou.
Olga Havlová neměla ráda výrazné barvy. Jednou z výjimek však bylo její sytě červené sako.
Olga Havlová v roce 1993.
Olga Havlová v roce 1990.
46
Fotogalerie

Od Olgy Havlové po Evu Pavlovou: Jak se vyvíjel módní styl českých prvních dam?

17. listopadu si připomínáme jeden z nejdůležitějších milníků naší společnosti. Již 34 let můžeme oslavovat svobodu a demokracii, které nám dávají nekonečné možnosti. Ač se to na první pohled může jevit jako banální, jedním z projevů svobody a svobodného rozhodování je i náš módní styl. Pomocí něj určujeme, jak nás bude vnímat okolí i jak se budeme cítit ve vlastním těle. Pojďme si při příležitosti výročí sametové revoluce připomenout módní styl a vkus pěti českých prvních dam, které tento post od roku 1989 do současnosti zastávaly. Bude vám bližší šatník Olgy Havlové, Dagmar Havlové nebo Evy Pavlové?

Olga Havlová: Strohá upřímnost, džíny a svetr

Decentní, strohá, přímá. První česká dáma a první manželka Václava Havla byla ženou, která si nepotrpěla na zbytečné superlativy ani kudrlinky. A stejně přímočarý byl i její módní styl. V soukromí jste ji nejčastěji mohli potkat v džínech, volném svetru nebo v košili. V sychravém počasí zase ráda nosila trenčkot, který vynesla i 6. května 1991, tedy v den, kdy do Prahy dorazila princezna Diana.

TIP NA VIDEO: Jak hodnotí styl současné první dámy Evy Pavlové módní stylistka?

Video placeholde

Společenské šaty pro Olgu Havlovou navrhovala Inna Arnautová, jež byla žákyní slavné české návrhářky Hany Podolské. „Havlová nebyla typ ženy, který by obcházel módní butiky a salóny. Vždy si z nákresů vybrala nejjednodušší model. Nebylo to její hobby, jenže dobře věděla, že musí mít jako první dáma ručně ušité oblečení, stejně jako pan prezident. Při státních návštěvách, zejména na královských dvorech či v Bílém domě, je to nepsané pravidlo. Stejný důraz kladla na kvalitní materiály,“ napsala o stylu české první dámy pro Ženy.cz před lety redaktorka Martina Brejla. Některé modely Olgy Havlové (třeba její oblíbený pulovr) můžete vidět v Národním muzeu v rámci výstavy První dámy – móda a styl, jež je k vidění do 10. prosince.

Módní styl dalších českých prvních dam najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Dagmar Havlová: Kontrast módních přístupů

Druhá osudová žena Václava Havla si od roku 1997, kdy se oficiálně stala první dámou České republiky, prošla značnou módní evolucí. V minulosti její styl na důležitých společenských událostech definovaly kabátky, které často zdobily kontrastní stojáčky nebo buklé, večerní róby v různých odstínech modré až modrofialové, ale také světlé monochromní outfity, kontroverzní leopardí vzor nebo pussy bow halenky.

Dagmar Havlová v roce 2001.
Dagmar Havlová v roce 2001. | Zdroj: Profimedia.cz

Dnes jsou pro Dagmar Havlovou typické především barevné kalhotové kostýmy, k nimž poslední dobou s radostí obouvá výrazné tenisky. Bývalá první dáma se nebojí barev ani eklektického přístupu k módním stylům, což dokazuje i obsah na jejím instagramovém účtu.

Pokračování 3 / 5

Livia Klausová: Zdrženlivá státnická elegance

Pro manželku druhého českého prezidenta, Václava Klause, byly vždy typické především kostýmky (kalhotové i se sukní) laděné do stylu zdrženlivé státnické elegance. Livia Klausová se však své outfity nebála lehce ozvláštnit, a to především volbou materiálů, hrou s texturami a doplňky. Typické se pro ni staly výrazné perlové náhrdelníky a náušnice, klobouky, barevné šátky i občasná volba leopardího vzoru, lesklého žakáru či kožešiny, jež při státnických akcích sem tam nahradily první dámou milované kabátky.

Livia Klausová v roce 2008.
Livia Klausová v roce 2008. | Zdroj: František Vlček / Lidové noviny / Profimedia.cz

Livia Klausová na KVIFF 2011.
Livia Klausová na KVIFF 2011. | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 5

Ivana Zemanová: Absolutní nenápadnost

Ivana Zemanová nikdy nebyla první dámou, jež by hrdě stále vedle svého manžela, českého prezidenta, a výrazněji se angažovala ve společenském dění. A stejně nenápadný jako samotná čtvrtá česká první dáma byl vždy i její šatník. Zemanová se na veřejnosti většinou objevovala ve strohých kostýmcích v neutrálních barvách, případně v blůzách doplněných květovanou midi sukní.

Ivana Zemanová v roce 2013.
Ivana Zemanová v roce 2013. | Zdroj: ČTK / Rene Miko / Profimedia.cz

Ivana Zemanová.
Ivana Zemanová. | Zdroj: Ringier Axel Springer / Mária Rušinová / CNC / Profimedia.cz

Pokračování 5 / 5

Eva Pavlová: V souladu s trendy i lokálními designéry

Módní styl současné první dámy Evy Pavlové je ve společnosti propíraným tématem. A není divu. Už v době kandidatury a pozdější prezidentské inaugurace zaujala Pavlová módní kuloáry svou spoluprací se stylistkou a návrhářkou Štěpánkou Pivcovou, která do outfitů pro novou první dámu vtiskla odkazy na slavný styl zesnulé princezny Diany, i s českými designéry, mezi nimiž nechyběla Zuzana Kubíčková, Eva Růžičková nebo Hanuš Lamr.

Styl Evy Pavlové je z velké části postavený na hravém barevném minimalismu a monochromních outfitech v trendy odstínech – stačí vzpomenout na rudou róbu s kápí, již první dáma vynesla na slavnostní předávání státních vyznamenání 28. října. Během akcí, jež nekladou příliš vysoké nároky na formálnost oděvu, Pavlová zase ráda sahá po zkrácených džínech, teniskách, volných košilích nebo obligátním saku.

Eva Pavlová a Petr Pavel během inaugurace v březnu 2023.
Eva Pavlová a Petr Pavel během inaugurace v březnu 2023. | Zdroj: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia.cz

Eva Pavlová a Petr Pavel během inaugurace v březnu 2023.
Eva Pavlová a Petr Pavel během inaugurace v březnu 2023. | Zdroj: Profimedia.cz

Jak se vyvíjel módní styl všech pěti českých prvních dam? Podívejte se do velké galerie v úvodu článku.