Zdroj: Instagram @marvadel, @lovisabarkman a @apollinethibault

.
Reformation, 4800 Kč, thereformation.com
COS, 79 eur, cos.com1
& Other Stories, 79 eur, stories.com1
Nudie, 160 eur, nudiejeans.com2
34
Fotogalerie

Víc nepotřebujete: 5 střihů modrých džínů, které se vyplatí mít v šatníku

I když mají džíny v posledních letech obrovskou konkurenci v podobě nejrůznějších typů kalhot, jejich pozice v šatníku zůstává silná – a to platí, zejména pokud se budeme bavit o jeho základních prvcích. I když patříte k lidem, pro které jsou džíny denní chleba, je dobré se zamyslet nad tím, jestli jich máte dostatek. Nejde přitom ani tak o počet jako o spektrum různých střihů, které vykouzlí rozmanité siluety, a tím zvýší variabilitu vašich outfitů. Když pomineme vysloveně trendy střihy, jako jsou cargo nebo ultra oversize, nemělo by vám v šatníku chybět následujících pět typů klasických modrých džínů. Jak vypadají?

Dlouhé a široké

Nemá smysl o tom dlouze polemizovat. Nejoblíbenějším střihem současnosti jsou baggy džíny – tedy široké s dlouhými nohavicemi, které se nad botou lehce shrnují. Z popisu vyplývá, že nutně nemusí jít o oversize kalhoty, byť i tyto verze jsou populární. Baggy džíny s trenčkotem se díky přehlídce Gucci staly jedním z nejinspirativnějších looků podzimních přehlídek a z výhledu na jaro 2024 je patrné, že jejich vláda potrvá i v příštích měsících. Co se týče bot, unosíte k nim modely s chunky podrážkou, nízké tenisky, baleríny i lodičky s pořádně ostrou špičkou.

TIP NA VIDEO: Jak nosit různé střihy džínů?

Video placeholde

Další střihy najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Rovné ke kotníkům

Další džíny, které se bezesporu vyplatí mít v šatníku, jsou klasické rovné. Mohou mít dvojí délku – buď plnou anebo lehce zkrácenou ke kotníkům, což je fajn, pokud nechcete, aby se nohavice nepatřičně krabatily u bot. Zkrácená délka nechá vyniknout trendy ponožkám(aktuálně nejvíc letí červené) – a to zejména v případě, že je zkombinujete s nízkými teniskami nebo mokasíny. Rovné džíny si též říkají o kombinace s různými halenkami a košilemi pánského střihu a obecně se o nich dá říct, že čím jsou tmavší, tím jsou elegantnější.

Pokračování 3 / 5

Flare

V šatníku se bezesporu vyplatí mít i minimálně jedny flare džíny, tedy takové, jejichž nohavice se v oblasti, kde překrývají boty, rozšiřují. V posledních letech získávají znovu na popularitě, rozhodně se z nich ale nestal masivní trend pro každého. Pokaždé však překvapí, jak krásně opticky zeštíhlí a prodlouží postavu – ostatně, tato silueta mimo jiné čerpá inspiraci ze 70. let, která neznala slovo oversize. Flare džíny si rovněž rozumí s nejrůznějšími košilemi a halenkami, stejně tak není problém unosit k nim většinu bot. Jediné, co je potřeba sledovat, je předpověď počasí – nasáklé deštěm už tak příjemné nejsou.

Pokračování 4 / 5

Cropped

Módu odhalených kotníků budou vždy držet při životě stylové Francouzky – ty ve svém šatníku nedají dopustit na cropped délky džínů, ať už přitom sázejí na rovný střih, flare nebo rozšiřující se nohavice. Nesmrtelná je především kombinace s blejzrem a lodičkami, balerínami nebo obdobně populárními Mary Jane. I tento střih lze ale jednoduše přizpůsobit aktuálním venkovním podmínkám – přímo si říká o kombinaci s elegantními kotníkovými botami (opět ve stylu Francouzek) nebo třeba s vysokými teniskami typu Converse (typ 70 HI).

Pokračování 5 / 5

Tapered

Mezi oblíbenými střihy se stále drží i takzvaný tapered střih, který se sice může jevit jako nudnější, ovšem řada módních minimalistek na něj stále spoléhá. Vyznačuje se rovnými nohavicemi, které se od stehen směrem dolů zužují. Tento střih se nabízí označovat jako „mrkváče“; nicméně tomuto českému ekvivalentu více odpovídá takzvaný barrel střih, který je širší, a zúžení tak na něm víc vynikne. Tapered džíny vypadají dobře k elegantním mokasínům, trendy sling back lodičkám i k jednoduchým kotníkovým botám na podpatku.

Zaujaly vás tyto džínové trendy? Tipy, kde je nakoupit, najdete ve fotogalerii v úvodu článku.