Zdroj: Instagram @lovisabarkman a @anoukyve

7241503
Massimo Dutti, 3995 Kč, massimodutti.com1
From Future, 4450 Kč, fromfuture-int.com
Reformation, 9000 Kč, thereformation.com2
Everlane, 3810 Kč, everlane.com
41
Fotogalerie

Není kašmír jako kašmír. Jak poznáte kvalitní svetr od jeho levnější napodobeniny?

Kašmírový svetr v sobě snoubí několik žádoucích vlastností – dodává pocit luxusu a přitom je nesmírně pohodlný. Zpravidla mívá minimalistický střih a hladkou texturu, které z něj činí ideální základ podzimního šatníku. A v neposlední řadě vás zahřeje tak, že přes něj stačí už jen jedna vrstva. Jak v obchodě poznáte kvalitní kašmírový kousek a jak o něj doma pečovat?

Při vybírání kašmírového svetru vždy nejprve mrkněte na složení – ne každý svetr, který bývá v obchodě nebo na e-shopech označený jako kašmírový, je 100% z tohoto materiálu. Často narazíte na označení „kašmírová směs“, což však může znamenat, že svetr obsahuje třeba jen 10 % kašmíru a zbytek je tvořený například vlnou. O kvalitě leccos prozradí také cena – ať chceme, nebo ne, kašmírové svetry patří k dražším kouskům, a to i v případě rychlé módy. „Dobrý kašmírový svetr stojí nejméně 3000 korun; abyste ho mohli prodávat za méně, musíte ho udělat méně kvalitně,“ míní módní expertka Ada Bartlová. Toho lze podle ní docílit řadou způsobů – třeba tím, že se vyrábí tenčí příze a řidší pletenina, kozy se stříhají, čímž se do směsi přimíchají i nekvalitní chlupy, popřípadě se chovají v mírnějším klimatu, takže nemají tak silnou podsadu (to se děje především v Číně).

Podle jakých dalších indicií poznáte pravý kašmírový svetr od levnější verze? A jak o něj správně pečovat, aby vám vydržel řadu let? To zjistíte ve videu v úvodu článku.