Jak se obléct podle dress codu smart casual?

Jak se obléct podle dress codu smart casual? Zdroj: iStock.com, Instagram @theongobz, @roseville.world, @viiktoria.n, @markushinaelena / Grafika: Kateřina Špičáková

Smart casual dress code: Jak se obléct elegantně a pohodlně zároveň?

Pokud vás někdo pozval na akci s označením dress code: smart casual, případně nastupujete do práce, kde je vyžadován tento styl oblékání, nemusíte se ničeho bát. Ve zkratce jde o to vypadat chic a cítit se při tom dobře. Že vám ale ani tak není úplně jasné, co si vzít na sebe? Poradíme vám.

Smart casual: Reprezentativní a pohodlné zároveň

Všude tam, kde musíte vypadat elegantně a reprezentativně, ale zároveň to není tak formální prostředí nebo příležitost, abyste museli mít perfektně padnoucí oblek či luxusní kostýmek. Smart casual je jedním z nejrozšířenějších dress codů, a i když je primárně určen pro volný čas, v řadě menších firem dnes běžně nahrazuje o něco konzervativnější business casual. Smart casual totiž dobře vypadá, zároveň je ale pohodlný a zejména ženy v něm mají poměrně volnou ruku. Uhlazený outfit, kterému můžete dodat šmrnc pomocí decentních módních prvků, a navíc si jej můžete přizpůsobit tak, abyste se v něm cítili dobře, je ideální volbou na dlouhé porady i rychlé schůzky.

Pokud máte do práce chodit oblečeni ve stylu smart casual, nemusíte nosit kravatu a nutně ani podpatky. Tento dress code pracuje s moderními střihy a materiály a povoluje experimentování s barvami i vzory. Vhodné jsou kalhoty, šaty i sukně (samozřejmě v přiměřené délce – mini nechte ve skříni). Diskutabilní je denim: dříve byl zapovězený, ale i v tomto už jsou dnes pravidla volnější. Určitě se vyhněte roztrhaným džínům a modelům s potiskem.

Smart casual dress code pro ženy

Základním smart casual outfitem pro ženy jsou černé nebo šedé plátěné chinos, případně elegantní pouzdrová sukně ke kolenům, k tomu košilová halenka se zajímavým vzorem a tenký propínací kardigan. Možností je ale mnohem víc: můžete zvolit kalhoty s vysokým pasem a trendy širokými nohavicemi, doplnit je výrazným, ale elegantním páskem, zastrčit do nich basic top v neutrální barvě a celý outfit doladit vintage blejzrem.

Sukně mohou být midi i maxi, vyhněte se pouze ultra krátkým délkám. U topů se nebojte výraznějších odstínů, neměla byste ale volit vyloženě křiklavé tóny. Totéž platí o vzorech. Samozřejmě můžete obléct i šaty: vhodnější bude opět pouzdrový střih obepínající postavu a délka ideálně po kolena. Tip: Dobře a hravě zároveň mohou vypadat šaty s peplum volánem – žhavým trendem roku 2023. Na nohy pak obujte buď lodičky na nízkém podpatky nebo polobotky, případně v létě kvalitní kožené baleríny. Nehodí se pantofle ani sandály.

Smart casual dress code pro muže

Ideální smart casual outfit pro pány tvoří plátěné chinos (například modré, v letních měsících mohou být i světlé, třeba béžové), k tomu košile v pastelové barvě nebo se zajímavým decentním vzorem a navrch buď propínací svetr nebo blejzr či sportovní sako (nikdy ne sako oblekové). V menších firmách s uvolněnou atmosférou je v rámci smart casual dress codu možné nosit i polo triko. Tip: Na podzim můžete košili nahradit tenkým rolákem ve výraznější barvě, která sedne k neutrálně laděnému zbytku outfitu.

Více o dress codu smart casual se dozvíte ve videu v úvodu článku.