Zdroj: Instagram @nlmarilyn @francescasaffari @elodieromy

Mango, 2299 Kč, mango.com
Alohas, 170 eur, alohas.io
H&M, 1799 Kč, hm.com
Mango, 1599 Kč, mango.com
46
Fotogalerie

Tyhle nadčasové podzimní boty milují úplně všichni. Jak je letos nosit a kde je koupíte?

Období mokasín je tu! Těšíte se? Oblíbené nazouvací boty sice z módy nikdy nevyšly, letos se ale mezi trendy vrací jeden specifický styl, který nahrazuje dosud oblíbené chunky modely ve stylu značky Prada. Jak vypadají a s čím je nosit?

Na předních příčkách seznamu obuvi, která by nikdy neměla chybět ve vašem botníku, se drží už od 60. let. Historie těchto pohodlných nazouvacích bot, které v podstatě platí za nadčasové, je ale mnohem delší. V minulosti je totiž obouvali nejen příslušníci indiánských kmenů, ale také norští rybáři a farmáři. Důvod vzniku byl tehdy prostý – skandinávským větrem ošlehaní muži potřebovali boty, které rychle nazují a v nichž zároveň vydrží pracovat celý den. Nebyli to ale jen Seveřani, kdo se zasloužil o pozdější slávu mokasínů. Ve 30. letech 20. století se totiž obdobný styl bot rozšířil i v západní společnosti – nazývaly se loafers a na denní nošení si je oblíbili jak muži, tak ženy. A právě toto anglické označení se uchytilo natolik, že se pro označení současné podoby mokasínů používá dodnes.

TIP NA VIDEO: Které boty se kromě mokasínů letos vrací mezi trendy?

Video placeholde

Svého vrcholu celospolečenské slávy mokasíny následně dosáhly během 50. a 60. let, kdy se staly oblíbenou obuví studentů americké Ivy League. V té době se boty vyráběly s malým vodorovným zářezem v oblasti nártu, do kterého si studenti rádi zastrkovali mince pro případ, že by si potřebovali urgentně zavolat. Díky tomu se do módního povědomí vryl název penny loafer a z bot „zdobených“ mincí se stal obrovský trend. Mimochodem, drobná kapsa na mince je na mnohých mokasínových designech viditelná dodnes.

Přestože mokasíny od té doby nikdy z módy zcela nevyšly, v posledních letech jim extra stylový kredit připsala Prada, která na trh uvedla kolekci chunky bot z matné i lesklé kůže s typickým stříbrným trojúhelníkovým logem značky. Letošní trendy jdou ale přece jen trochu jiným směrem a masivnější verze se postupně odebírá do pozadí. Místo ní se mezi trendy vrací modely s tenčí podrážkou vyrobené z měkké kůže, jejíž odstíny oscilují mezi tradiční černou, hnědou s patinou, vínovou a červenou. Výjimkou ale nejsou ani páry v krémové barvě, případně ve dvou kontrastních tónech, které krásně oživí potemnělé podzimní outfity. A na své si tradičně přijdou i milovníci zlatých a stříbrných přezek a modelů na blokovém podpatku ve stylu 70. let.

A jak letos mokasíny nosit? Na podzim bude vždy sázkou na jistotu školácký preppy styl, který můžete umocnit ještě přiznanými bílými ponožkami. Mokasíny též unosíte k rovným i baggy džínům (a to jak modrým, tak černým a bílým). Obdobně hezký pár budou tvořit i s tradičními černými kalhotami sahajícími po kotníky a skládanými kostkovanými mini sukněmi ve stylu Dark Academia.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit oblíbené mokasíny?