Co koupit dítěti k Vánocům?

Co koupit dítěti k Vánocům? Zdroj: iStock.com / Grafika: Ivona Horváth Souralová

Barbie ve filmovém oblečku, Mattel, 1169 Kč, mall.cz
Desková hra Dixit Disney Edition (8+), 669 Kč, mall.cz
Detektivní puzzle s lupou (5+), Ludattica, 479 Kč, chytraopicka.cz
Didaktické hodiny s počítáním (3+), Woody,  439 Kč, agatinsvet.cz
Hra Dobble Disney (6+), 423 Kč, alza.cz
30
Fotogalerie

Od 12 měsíců do 12 let: 30 nejlepších vánočních dárků, které rozzáří dětské oči

Nakupování dárků pro děti patří k nejoblíbenějším, ale současně i k nejožehavějším disciplínám. Čím jsou starší, tím spíš se potomci nespokojí jen tak s něčím. Čím je pod stromečkem překvapit a potěšit a jak vůbec vybrat vhodný dárek pro děti? Tady jsou naše tipy.

Většina rodičů bezesporu potvrdí, že jestli má předvánoční pinožení za dárky nějaký smysl, pak je to radost v dětských očích. Ty, které dosud věří na Ježíška, nás motivují shánět po všech čertech nemožná přání, zatímco odrostlejší potomci vnímají Vánoce jako jedinečnou příležitost dostat něco, na čem jim vážně záleží.

TIP NA VIDEO: Jak správně zabalit měkký dárek?

Video placeholde

Ani v jednom případě je nechceme zklamat, současně však máme vlastní představu, jak by měl vypadat ideální vánoční dárek pro děti – měl by být kvalitní a v případě hraček dítě nějakým způsobem rozvíjet nebo cílit na jeho přirozené zájmy. Nechceme doma na zemi přešlapovat laciné šmejdy či pořizovat kdejakou blbost, kterou ratolesti zahlédly na YouTube.

Ideální je dětem naslouchat a úměrně věku s nimi i diskutovat. Zeptat se, proč si danou věc přejí, a popřípadě vysvětlit, jakou má kvalitu a hodnotu. A recipročně se poučit, co právě teď mezi dětmi letí. Sázkou na jistotu bývají také dárky, které vycházejí ze společného zážitku – třeba kulturního (včetně seriálů) nebo cestovatelského.

Konkrétní přání vašeho dítěte jen těžko uspokojí nějaký výčet generických tipů na dárky. Ale protože o Vánocích je chceme i něčím překvapit, potřebuje člověk přece jen nějakou tu inspiraci. Chybu asi nikdy neuděláte dobrou knihou nebo deskovou hrou – jen si dobře promyslete, jakou koupit, protože ji nejspíš budete hrát také. A co dalšího by děti ve věku od 12 měsíců do 12 let mohly ocenit?

Tipy na dárky pro děti najdete ve fotogalerii v úvodu článku.