Kam v Praze na nejlepší svařák a vaječňák?

Kam v Praze na nejlepší svařák a vaječňák? Zdroj: iStock.com / Grafika: Ivona Horváth Souralová

Kam v Praze na nejlepší vaječňák nebo na svařák s příjemnou adventní atmosférou?

Málokdo si umí představit Vánoce bez omamné vůně svařeného vína a delikátní chuti vaječného likéru. V posledních letech navíc není kavárny zvučnějšího jména, která by nelákala na vlastní a zaručeně nejlepší verzi. Kam na svařák a vaječňák zajít při procházkách Prahou? Tady jsou naše redakční tipy.

Kam na lahodný vaječňák?

V Praze patří k vyhlášeným především dva podniky, kam se chodí na nejlepší vaječňák – a současně si odtud můžete odnést láhev domů. Tím prvním je bezesporu IF Café Ivety Fabešové na pražské Kampě (U Sovových mlýnů 501), která ho letos umíchala s vanilkou a rumem Plantation Original Dark. Dalším tradičním zastavením je cukrárna Myšák (Vodičkova 31), která připravuje vaječňák s názvem Věneček. Složení je poněkud dekadentní – rum Božkov, kondenzované mléko, plnotučné mléko, šlehačka... Ale přinejmenším jednou za rok rozhodně neuškodí.

TIP NA VIDEO: Chcete si připravit vaječný likér doma? Vyzkoušejte náš recept!

Video placeholde

Kaváren, kde si před Vánocemi můžete dopřát štamprli vaječňáku, je celá řada, takže následující výběr spíše odráží preference naší redakce. Hodně si potrpíme na útulno a vánoční atmosféru, kterou nabízí třeba vršovická kavárna The Flat Café (Kodaňská 4), kterou aktuálně zdobí i velký vánoční strom, nebo strašnický hidden gemKávový magnát (Starostrašnická 36) s rozvěšenými světýlky. „Jejich vaječný likér je krémový, podobný tomu z Myšáka, ale trochu tekutější. Stále je to ale takový dezert na lžičku,“ popisuje editorka Ženy.cz Kristýna. Cestou ze Staroměstského náměstí se pak určitě zastavte v oblíbeném espresso baru OneSip Coffee (Haštalská 15), který láká na cappuccino s vaječňákem.

Mezi další oblíbené podniky patří sesterské kavárny Letec espresso bar (Šimáčkova 17) a Café Letka (Letohradská 44), kde pečou ty nejlepší dvojctihodné koláčky v celé Praze. Vánoce se zde ovšem nesou ve znamení cukroví, mini vánoček a také vaječňáku. Jestli sháníte veganskou verzi, pak běžte do Letce, kde ho míchají z kešú a domácího kokosového kondenzovaného mléka. Také vršovická stálice Café Jen (Kodaňská 37) láká na vaječňák a spolu s ním i na Ajala kakao.

V holešovickém Letci si k vaječňáku můžete dopřát třeba vosí hnízda.
V holešovickém Letci si k vaječňáku můžete dopřát třeba vosí hnízda. | Zdroj: Instagram @letecespressobar

V letenském Café Letka nabízejí i veganskou verzi vaječňáku.
V letenském Café Letka nabízejí i veganskou verzi vaječňáku. | Zdroj: Instagram @cafeletka

V Café Jen si vedle vaječného likéru můžete dát i kakao.
V Café Jen si vedle vaječného likéru můžete dát i kakao. | Zdroj: Instagram @cafe_jen

Kam na svařák s atmosférou?

Svařák je ideální nápoj, když se potřebujete zahřát venku – můžete si ho vypít při procházce, na parapetu kavárny, když je uvnitř plno, nebo v rámci celoroční zahrádky či dvorku, pokud k podniku náleží. V Praze se k takovým řadí třeba vršovická Vila 63 (Hradešínská 63), která každou adventní neděli zve na zahradu se světýlky, koledami, cukrovím a svařákem. Jestli máte v oblibě holešovickou Osadu (Osadní 35), pak si pospolitou vánoční atmosféru se svařákem nenechte ujít už 7. prosince. Od 12 do 18 hodin se na tamější zahrádce konají vánoční trhy a chybět nebude pochopitelně ani „svařák do ruky“. Další redakční tipy, kam zajít v Praze na svařák, najdete níže.

Ve vinohradském Coffee Roomu si svařák vychutnáte s roztomilém plecháčku.
Ve vinohradském Coffee Roomu si svařák vychutnáte s roztomilém plecháčku. | Zdroj: Instagram @coffeeroomprague

Kam na další vánoční dobroty?

Jestli vás neberou vaječňáky ani svařáky nebo třeba nepijete alkohol, pak můžete zkusit jiné vánoční nápoje. V Elias Coffee Shop (Štěpánská 40) nabízejí třeba perníčkové latté, třešňovou horkou čokoládu či horkou hrušku. V karlínské Etapě (Urxova 6) vás zahřeje hutné kakao nebo horký nefiltrovaný mošt se skořicí. Café Savoy (Vítězná 5) vás „odrovná“ horkou čokoládou Valhorna s višněmi a marcipánem. V Coffee Roomu (Korunní 74) si zase můžete osladit život Baileys cappuccinem. A něco vánočního na chuť? Na mini vánočky a vosí hnízda vyrazte buď do Letce nebo do dejvického bistra Šodó (Wuchterlova 1) – ale raději už ráno nebo dopoledne, protože se rychle vyprodávají.