Filmová přehlídka Scandi nebo Sample Sale u Zuzany Kubíčkové. Co nás čeká tento týden?

Filmová přehlídka Scandi nebo Sample Sale u Zuzany Kubíčkové. Co nás čeká tento týden? Zdroj: iStock.com, Instagram @zuzanakubickova, Nordisk Film Distribution / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Sample Sale u Kubíčkové, přehlídka severských filmů i masopust na Letné

Čeká nás opravdu nabitý týden: Zuzana Kubíčková pořádá zcela mimořádný Sample Sale, začíná přehlídka současných skandinávských snímků a post-punkoví mistři The Underground Youth pohltí Café V lese. Co dalšího nás čeká? Pravidelný přehled zajímavých kulturních akcí je tu.

Otevírá se PORT, centrum pro přeživší sexuálního násilí

Oběti a přeživší sexuálního násilí konečně mají dostupný a bezpečný prostor, kam se mohou obrátit o radu i pomoc v náročné životní situaci. Po zevrubné rekonstrukci se v Praze na Břevnově otevírá PORT, první centrum pro oběti a přeživší sexuálního násilí v Česku. Den otevřených dveří proběhne ve středu 17. ledna mezi 14. a 17. hodinou, a i když je v tuto chvíli kapacita naplněna, pokud máte o prohlídku prostor vážný zájem, můžete si domluvit individuální návštěvu na e-mailové adrese eva.michalkova@profem.cz.

Nové kousky do šatníku: Sample Sale Zuzany Kubíčkové

Zuzana Kubíčková patří k nejpopulárnějším a nejobdivovanějším českým módním návrhářkám současnosti. Její elegantní, delikátní a veskrze ženské modely jsou stálicemi tuzemských červených koberců. Pokud sníte o tom, že si na sebe obléknete nějaký její kousek, nyní je ta správná chvíle zařadit do svého šatníku špetku luxusu. Od 15. do 19. ledna bude totiž v salónu Zuzany Kubíčkové probíhat mimořádný Sample Sale. Do prodeje se dostanou ikonické modely z posledních let z řad Couture i Prêt-à-Porter. Neváhejte a udělejte si radost!

Na vlnách temného post-punku: The Underground Youth v Café V lese

Pokud milujete Joy Division – nebo se stále s chutí vezete na vlně post-punkového revivalu, který indierockovou scénu zachvátil v první dekádě nového milénia – nenechte si ujít koncert původně manchesterské bandy The Underground Youth. Ta vystoupí v pátek 19. ledna v Café V lese a jako support zahraje pražský hudební projekt Cold Venus Revisited. Nahoďte křivák, oči zaprašte černými stíny a nechte se obejmout temnotou.

Neodvracej zrak! Blíží se 11. ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI 

11. ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI opět přináší do Prahy nejpůsobivější snímky původem íránských filmařů působících v různých koutech světa. Letos bude vůbec poprvé do programu zařazen také výběr z mezinárodně uznávaných děl ze sousedních zemí a regionů, která vrhají světlo na mnoho křehkých životů sužovaných politickou a sociální nespravedlností. Jedinečná filmová přehlídka bude probíhat od středy 17. ledna do neděle 21. ledna částečně v letenském Bio Oko a částečně v kině Světozor.

Povinnost pro fanoušky kinematografie: Startuje přehlídka současných severských filmů Scandi

Další ročník již pravidelné přehlídky filmů ze současné skandinávské produkce je tu! Nahlédněte do severské kultury skrze divácky oceňované filmy z Dánska, Švédska, Finska, Norska i Islandu. Diskutujte s tvůrci, objevujte rozmanité žánry i vážná témata, která hýbou tamní společností. Letošní festival ve středu 17. ledna slavnostně zahájí očekávaný historický velkofilm Bastard s Madsem Mikkelsenem v titulní roli. Scandi 2024 ve vybraných kinech potrvá až do 24. ledna. Více informací a podrobný program biografů, které se do přehlídky zapojí, najdete na webu akce.

Pro milovníky tradic i rodiny s dětmi: Letenské prase a masopust 2024

Kam vyrazit v sobotu 20. ledna s dětmi za dobrým jídlem, pitím a tradiční zábavou? Na Letenský masopust! Ukázky řeznického umění, prodej zabijačkových specialit, povídání o masopustních zvycích i historii řeznického cechu, komentované prohlídky a samozřejmě masopustní průvod – to vše vás čeká po celý den v Národním zemědělském muzeu. Těšte se na kuchařský workshop i soutěžní masopustní kvíz, pro děti jsou připravené výtvarné i rukodělné dílničky a divadlo. Vstupné činí 100 korun na osobu, děti od 3 let, studenti a důchodci to mají jen za padesát – a maškary v masopustních kostýmech dokonce zdarma!

Na guinness i dobrou whiskey: V centru Prahy se otevřel nový irský bar

Zažijte atmosféru pravého moderního irského baru – ale v Praze. Ve Vladislavově ulici nedávno otevřel zbrusu nový Gabby's Irish Bar. Jedná se o ryze noční podnik, který je zaměřený na koktejly, whiskey a točené pivo. To vše v autentickém prostředí irského podniku, kde nechybí šipky, biliard, čtyři velké obrazovky a jedna velkoplošná projekce.

Panel jako Brno: Mrzení Live v Rock Café

Co má Brno společného s Mrzením? Jedná se o synonyma? A je Brno opravdu Floridou České republiky? Na to se podívá živák Panel jako Brno, během něhož Panda z oblíbeného podcastu Mrzení povede panelovou diskuzi s brněnskými rezidenty: Zuzkou Fuksovou z podcastu Buchty, Jirkou Jelínkem a publicistou Standou Bilerem. Necelé dvě hodiny nespoutané konverzace Brňáků o tom, co znamená žít Brno, si užijete v sobotu 20. ledna v Rock Café. Lístky koupíte přes GoOut.