Co podniknout tento týden?

Co podniknout tento týden? Zdroj: IG @avu_prague, @interstellarmovie / Grafika: Dominika Kučinská

Týdenní přehled: Interstellar se vrací na velké plátno, AVU představí zimní klauzury

Pokud jste si mysleli, že si po svátcích odpočinete, mýlili jste se. Alespoň tedy co se kulturních akcí týče. Organizátoři a promotéři totiž informují o jedné akci za druhou, a tak si můžete být jistí, že i druhý lednový týden bude co podnikat. Pokud byste dali raději přednost filmovým zážitkům, mimo novinky v kinech, o který vás informujeme každý měsíc, najdete v pražských biografech také kultovní klasiky. Na své si přijdou i milovníci umění a galerií nebo ti, kteří pro svou rekreaci vyžadují určitý počet BPM.

AVU představí zimní klauzurní práce

Akademie výtvarných umění v Praze už tradičně zve na představení klauzurních prací za zimní semestr 2023/2024. Výstava proběhne ve čtyřech budovách AVU, konkrétně v hlavní budově a škole architektury, které najdete na ulici U Akademie, pak také v Moderní galerii AVU u Výstaviště nebo v nádherném Šalounově ateliéru na Praze 10. Zahájení se uskuteční ve čtvrtek 11. ledna od 17 do 21 hodin, následující dny 12. až 14. ledna bude otevřeno od 14 do 20 hodin.

Kdo se nebojí Tima Burtona, musí do Kasáren!

Milovníci tvorby režiséra Tima Burtona si přijdou na své hned ze startu nového roku. V pražských Kasárnách Karlín totiž proběhne v pátek 12. ledna Tim Burton double feature. Večer započne v 19 hodin promítáním Beetlejuice, filmu o manželském páru duchů, kterým se do domu nastěhují moderní Newyorčané. Pokračovat bude další klasikou, Mrtvou nevěstou Tima Burtona. Místa si rezervujte co nejdřív, kapacita sálu je omezená.

Pražský Fuchs2 roztančí hudba z postsovětských zemí

V pražském klubu Fuchs2 proběhne už podruhé večer s podtitulem East Block. Jedná se o selekci DJs z postsovětských zemí, tentokrát se zaměřením na Ukrajinku Janu Woodstock, která momentálně žije a působí v Berlíně. Na své si přijdou hlavně vyznavači tvrdšího techna a hardcore electra. Kdy? Už v pátek 12. ledna od 23:00.

Jak vidí postavení žen ve společnosti umělkyně Alena Foustková?

Cyklus doprovodných programů k výstavě Aleny Foustkové nazvaný Tělo, lůno, vlasy, tvář je volnou kompozicí sledující téma vnímání žen ve společnosti a jejich specifické zkušenosti s prožíváním vlastní tělesnosti a stigmat s ní spojených. Čtyři samostatné celky tvořené tématy jako postavení žen v církvi, spirituální anorexie, pojetí ženské tváře v kinematografii nebo symbolika vlasů a jejich zahalovánímůžete vidět v Museu Kampa až do 25. ledna.

Interstellar oslaví 10 let! V kině Aero jsou již připraveni

Film kultovního režiséra Christophera Nolana Interstellar oslaví v letošním roce 10 let. Prověřeno časem, Interstellar se právem zařadil mezi nejlepší sci-fi filmy všech dob, a proto není od věci vidět jej znovu na velkém plátně. Zaslouží si to. Pokud tento snímek milujete nebo znáte někoho, kdo ho ještě neviděl, víte, co máte dělat. Místa si zarezervujte předem, rychle mizí a kdoví, kdy se naskytne další příležitost. Ta letošní nastane už v pondělí 15. ledna ve 20 hodin v kině Aero.