Oceňovaná one-woman show nebo pálení vyhozených vánočních stromků jako očistný rituál. Vstupte do nového roku 2024 s grácií!

Oceňovaná one-woman show nebo pálení vyhozených vánočních stromků jako očistný rituál. Vstupte do nového roku 2024 s grácií! Zdroj: All3Media, iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Začněte nový rok očistným rituálem, dobrým skutkem nebo v kině s Potvorou

Pryč se starým, sem s novým: vstupte do roku 2024 s nadějí, optimismem a čistým štítem! Pomyslným očistným rituálem je již tradiční lednové pálení vyhozených uschlých vánočních stromků na Štvanici. Dobrý skutek můžete udělat, když zajdete na otevíračku veganského lahůdkářství Kuchařek bez domova. V kině na vás čeká oceňovaná one-woman show nebo Nolanova batmanovská trilogie.

S úctou ke zvířatům a pro dobrou věc: Otevíračka nového Kulinářství Kuchařek bez domova

Pokud jste rádi chodili do smíchovské jídelny Kuchařek bez domova, jistě vás potěší, že na stejné adrese – v Brožíkově 6 – se už ve čtvrtek 4. ledna jejich provozovna znovu otevře. Tentokrát bude mít ovšem podobu lahůdkářství nabízejícího veganské dobroty, jejichž konzumací podpoříte ženy bez domova a neublížíte při tom žádnému zvířeti. Slavnostní otevíračku doprovodí živá hudba, na místě bude k dispozici také fotokoutek. Otevřeno bude od 16 hodin, program pak začne v 18 hodin. Samotné kulinářství bude dále fungovat každé úterý až čtvrtek mezi 11. a 17. hodinou; pochutnáte si tu na vynikajících pomazánkách, sladkých dobrotách, veganských burgerech, hlívovém guláši nebo různých polévkách.

Královna živě: One-woman show Potvora v Oku

Cenami ověnčená divadelní one-woman show scenáristky a herečky Phoebe Waller-Bridge, která inspirovala úspěšný stejnojmenný seriál BBC, bude k vidění v Praze! Potvora (Fleabag) je zpět v kinech, a to prostřednictvím záznamu hry z londýnského West Endu. Divoký pohled na jednu nekonvenční ženskou existenci si můžete užít ve středu 3. ledna od 20:30 hodin v letenském Bio Oko. Vstupenky doporučujeme koupit předem.

Zbytečně mrtvý stromy dělají radost, už poosmé

Oheň spojuje, očišťuje a posiluje. I proto se už osmým rokem v Praze na Štvanici koná přátelská sešlost s všeříkajícím názvem Zbytečně mrtvý stromy dělají radost. Jde přesně o to, co si myslíte: pořadatelé i účastníci na místo donesou vyhozené uschlé opuštěné vánoční stromky, které už k ničemu a nikomu neslouží. Ty se posléze naskládají na hromadu a bezpečně se spálí. U toho se pije a povídá, ať už se navzájem znáte, nebo ne. Jedinečná akce s magickou atmosférou letos proběhne v neděli 7. ledna od 17 do 19:30 hodin. Přesné místo setkání organizátoři odhalí na facebookové události, kterou můžete sledovat tady.

Triple feature: Nolanův Batman v Kasárnách Karlín

Ne jeden, ne dva, ale rovnou všechny tři batmanovské filmy od formálního mistra Christophera Nolana si v prvním lednovém týdnu budete moci připomenout na velkém plátně a v příjemném prostředí a společnosti. Více než sedm hodin strhující podívané na vás v sobotu 6. ledna bude čekat v novém kinosále v Kasárnách Karlín. Projekce prvního dílu s názvem Batman začíná startuje v 15 hodin. Rezervujte si včas svoje místo, kapacita je omezená!

Vernisáž výstavy Teorie turismu a křest magazínu Fotograf

Jinakost a svoboda patří k pojmům, na kterých se jako společnost neshodneme. Dokážeme se zatím bavit aspoň o cizině a o dovolené? Otestovat by to měl výstavní projekt Teorie turismu, jehož vernisáž proběhne ve čtvrtek 4. ledna od 18 hodin v galerii Fotograf. Spolu s vernisáží dojde také na křest nového čísla magazínu Fotograf, které je věnováno právě tomu, jak jsou fotografie a turismus od pradávna propojené. Nakolik turismus ovlivnil mnohé lákavé a unikátní destinace? A nakolik fotografie ovlivňuje naše vnímání navštívených míst? I o tom bude na akci, již doplní několik tematických přednášek, řeč. Více informací najdete na facebookové události.