Kam tento týden v Praze vyrazit pro dárky nebo na večírek?

Kam tento týden v Praze vyrazit pro dárky nebo na večírek? Zdroj: iStock.com, United Artists / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Vánoční markety, výstava aut Jamese Bonda i večírek v klášteře

Vánoční markety plné originálních designových dárků od lokálních tvůrců, jedinečná výstava vozidel Jamese Bonda nebo taneční večírek mezi zdmi Anežského kláštera. Advent začal a mimo jiného přináší nálož skvělých kulturních akcí. Co nejzajímavějšího se v Praze bude dít v následujícím týdnu?

Vánoční nákupy v plném proudu: Kde pořídit originální dárky pod stromeček?

Chcete svým blízkým letos nadělit opravdu jedinečné originální dárky? Zapomeňte na klasické obchoďáky i obyčejné e-shopy a vyražte na jednu z následujících prosincových akcí v Praze. Od čtvrtka 7. prosince do soboty 10. prosince bude v Technologickém centru UMPRUM na adrese Mikulandská 5 vždy od 11 do 20 hodin probíhat UMPRUMSHOP 2023. Prodejní výstava děl autorů z řad studujících, ale i absolventů a absolventek školy se koná pod záštitou ateliéru módní tvorby. To by v tom byl čert, abyste tam nepořídili parádní kousky! Jen pozor: Na místě se dá platit pouze hotově, takže se po cestě stavte v bankomatu.

Rádi byste měli na výběr z co nejširší nabídky zboží od lokálních tvůrců nejen z Česka, ale třeba taky ze Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa nebo Ukrajiny? Pak je tu pro vás zimní edice oblíbeného Dyzajn marketu, která proběhne o víkendu 9. a 10. prosince na pražském Výstavišti v Holešovicích. Každý den můžete nakupovat do 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a je bezbariérový, takže se sem pohodlně dostanete i s kočárkem. Vítáni jsou rovněž čtyřnozí mazlíčci. A až vás nakupování omrzí, odpočiňte si na přidruženém mini food festivalu, kde si pochutnáte na výběrové kávě, míchaných drincích, sladkých i slaných dobrotách, pořádných jídlech pro masožrouty, ale také vegany.

A ještě do třetice: LEMARKET je již tradiční vánoční tržiště a letošní ročník je dokonce jubilejní. Již podesáté budete moci nakupovat vánoční dárky od více než dvou stovek kurátorsky vybraných lokálních značek. Vánoční LEMARKET se tentokrát bude konat o víkendu 9. a 10. prosince v Národním domě na Smíchově. V sobotu bude otevřeno od 10 do 20 hodin, v neděli pak od 11 do 20 hodin. Vstupné činí 150 korun na jeden a 200 korun na oba dny. Vstup se psy je zakázán, na místě ale bude zřízen dětský koutek s hlídáním, abyste si nejen nákupy, ale i nějaké to menší občerstvení užili hezky v klidu a bez zbytečných starostí.

Zažij Prahu: Předvánoční komentované procházky vám hlavní město ukážou tak, jak ho neznáte

Zbožňujete zimní Prahu a nižší teploty vás od procházky městem rozhodně neodradí? Zkuste tentokrát vyrazit do ulic s erudovaným průvodcem v rámci projektu Zažij Prahu. Milovníci architektury na skupinových procházkách účastníky seznamují nejen se skrytými zákoutími a netušenými zajímavostmi o místech, jež považujeme za obyčejná, ale také s krásou budov, v nichž máme často tendence vidět jen ošklivost. Tento týden můžete například v pondělí 4. prosince od 18 hodin absolvovat zevrubnou jízdu po stanicích metra v doprovodu Matouše Pudila, který stojí za instagramovým profilem @prgbrut. Ve středu 6. prosince od 17 hodin vás pak inženýrka Alena Dušková provede Kongresovým centrem na Vyšehradě. A ve čtvrtek 7. prosince od 18 hodin vám Martin Karlík vysvětlí princip a význam osvětlení pražských památek. Lístky na jednotlivé procházky stojí v rozmezí 200 až 250 korun. Koupíte je na GoOutu, kde rovněž najdete detailní informace a instrukce k vybrané akci.

Bond in Motion: Jedinečná přehlídka vozidel agenta s povolením zabíjet

Milujete filmy a patříte k fanouškům bondovek? Pak si tuhle jedinečnou výstavu určitě užijete. Od symbolického data 7. prosince si v rámci akce Bond in Motion na holešovickém Výstavišti můžete zblízka prohlédnout originální vozidla agenta s povolením zabíjet. K vidění budou automobily používané přímo při natáčení akčních dobrodružství Jamese Bonda: například Aston Martin DB5 z Goldfingera či Superleggera DBS z Není čas zemřít. Bond in Motion do Prahy kromě aut přiveze také vrtulníky, motorky nebo letadla a ponorky. Expozici pak doplní celá řada filmových rekvizit. Plné vstupné pro dospělé činí 495 korun, lístky si můžete koupit přes GoOut.

Večírek mezi svatými zdmi: Lunchmeat v Anežském klášteře

Oslavte začátek adventu večírkem v jedinečných atmosférických prostorách gotického kláštera sv. Anežky. Pořádá ho Lunchmeat ve spolupráci s Národní galerií Praha a konat se bude v pátek 8. prosince od 20 hodin. V první části večera proběhnou živé koncerty Grand River, Vallmo a Jima Krutora, v pozdějších hodinách pak prostory rozezní taneční DJ sety Exploited Body, Martyyny, Kewua, Frances Sander a Družběty. Vstupenky koupíte přes GoOut a vůbec poprvé je možné pořídit si lístek pouze na druhou část noci. Takže ať už se chcete nechat pohltit komplexním audiovizuálním zážitkem, nebo jen potřebujete upustit páru, ztratit se v mlze a tančit až do rána, tahle akce vám umožní obojí.