Co podniknout v první adventním týdnu?

Co podniknout v první adventním týdnu? Zdroj: istockphoto.com / Grafika: Dominika Kučinská

Týdenní přehled: Čeká nás první adventní neděle, vánoční pop upy i jedinečné premiéry

V tomto týdnu nás čekají první prosincové dny a s nimi také první adventní neděle. A chtě nechtě nám tento čas dává také najevo, že je na ideální doba poohlížet se po prvních vánočních dárcích. Ty můžete nakoupit například v nově otevřeném knihkupectví v Brně (a ještě si při té příležitosti vychutnat dobrou kávu) nebo na speciálním vánočním designovém pop upu v Praze. Pokud se ale prozatím chcete vánočnímu šílenství vyhnout, můžete zakotvit v třeba v galerii nebo divadle.

Martinus otevřel v Brně knihkavárnu

Internetové knihkupectví Martinus se rozhodlo existovat také mimo kyberprostor a díky tomu se může Brno radovat z nového místa, kterému se říká knihkavárna. Součástí kamenné prodejny je totiž i kavárna se skvělou kávou a nechybí ani knihomolská pohovka, která svádí k zachumlání a čtení. A to přímo v prodejně! Kavárnu v Martinusu ocenila i Alena Mornštajnová: ,,Oceňuju, když je v knihkupectví pohovka, kde si můžu sednout, prolistovat a prohlédnout si knihu a dát si k tomu třeba kávu. Takže já být z Brna, určitě tady trávím dost času.”

Dáte si Vánoce na Smetaně?

Designéři ze SmetanaQ Showroom si i letos připravili několikadenní vánoční pop up, který se odehraje v nádherných prostorech jejich prodejního domu. Konkrétně v prvním patře budete mít jedinečnou možnost pořídit autorské kousky přímo z jejich ateliérů, a to dokonce se slevou! V úterý 5. 12. proběhne v 18:00 oficiální opening a mikulášská párty, na které nebude chybět ani obligátní trojice ve složení Mikuláš, čert a anděl! Vrcholem večera pak bude vánoční tombola s hodnotnými cenami. Pop up potrvá až do 10. prosince. 

Eliška Lhotská slaví dekádu a zve do nového studia

Její první kolekce se do povědomí zapsala jako „chlebové šperky“, letos česká šperkařka Eliška Lhotská se svou značkou oslavila desáté výročí. Nadělila si redesign vizuální identity, kterým ohlásila změnu vlastního brandu na Lhotska Jewellery, a také renovaci svého studia. Ve studiu v pražských Holešovicích designérka se svým pětičlenným týmem doposud šperky hlavně vyráběla a setkávala se s klienty nad individuálními zakázkami. Nyní sem mohou zákazníci zavítat za širokou nabídkou z šestice jejích kolekcí. Těm je stejně jako novému interiéru vlastní konceptuální přístup. Pokud byste na Vánoce rádi darovali kousek od české šperkařky, vyrazte do Přístavní 15. Studio Elišky Lhotské je veřejnosti otevřeno každý čtvrtek od 10 do 18 hodin.

Blíží se světová premiéra baletu Holo Harmonies

V pátek 1. prosince uvede Balet Národního divadla ve spolupráci se Stuttgartským komorním orchestrem unikátní světovou premiéru představení Holo Harmonies, ve které propojí balet a nové technologie. Jedná se vlastně o trojí premiéru – novou choreografii proslulého italského choreografa Maura Bigonzettiho vytvořenou přímo pro tanečníky Baletu ND, dále o nově zkomponovaný elektronický soundtrack od Svena Helbiga v podání Stuttgartského komorního orchestru a konečně také o světovou premiéru animací Moritze Mayerhofera, které do inscenace vedle hologramů vnášejí filmový prvek.

Jedna duše, jedno tělo? Výstava v Doxu odkrývá Projekt Pandrogyne

Výstavní projekt It Is a Painful Thing to Be Alone: We Are But One představí v pražském DOXu tvorbu výrazné britské osobnosti, která změnila identitu a osvobodila se z genderových škatulek. Genesis Breyer P-Orridge, výtvarník, hudebník a okultista, se spolu se svou manželkou rozhodli změnit koncept vlastní identity, genderu a fyzického těla. Skrze chirurgické a estetické úpravy spojili své tělesné rysy, a vytvořili tak novou entitu Breyer P-Orridge známou pod uměleckým označením Projekt Pandrogyne. Výstava vám umožní nahlédnout do téměř dvacetiletého soužití a trvající snahy osvobodit lásku od genderu a konformity těla. K vidění bude až do března roku 2024.