Užijte si předhalloweenský víkend s festivalem hororových filmů nebo s dobrým jídlem na veletrhu špičkových restaurací.

Užijte si předhalloweenský víkend s festivalem hororových filmů nebo s dobrým jídlem na veletrhu špičkových restaurací. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Halloween se blíží! Oslavte ho třeba na Festivalu otrlého diváka

Nejstrašidelnější den v roce je na dohled, a protože letos vychází na úterý, přímo se nabízí oslavit jej o pár dní dříve. Pro trochu halloweenské nálady si můžete zajít například do kina Aero na Festival otrlého diváka anebo do čerstvě otevřeného Lumina Parku, který strachu věnuje celou jednu z celkem čtyř tematických částí, do nichž je tentokrát rozdělen. Čeká nás ale také třeba blešák v Planetě Za nebo gurmánský Restaurant Week.

Magická světelná atrakce je zpět: Lumina Park znovu otevřen!

Ať už chcete vyrazit s přáteli, s dětmi nebo s milovaným protějškem (a koneckonců, nebo třeba klidně úplně sami), Lumina Park je pro vás to pravé místo. Unikátní světelná atrakce rozsvítila areál u vodní nádrže Džbán už loni a instalace inspirované Alenkou v říši divů okouzlily malé i velké návštěvníky. Letos se Lumina Park vrací podruhé: od 20. října až do února 2024 můžete každý den kromě pondělí vždy v podvečer absolvovat multimediální procházku milionem světýlek (otevírací doba se v jednotlivých měsících mění: více informací najdete na webových stránkách, kde si můžete rovnou koupit i vstupenky). Letošním motivem Lumina Parku jsou Tajemné zahrady. Můžete se těšit na nové speciální efekty, interaktivní prvky a jedinečné světelné sochy, a to ve čtyřech tematických částech – v Zahradě Her, Hudby, Umění a Strachu – které dohromady nabídnou více než sto padesát instalací.

Mimo Prahu: 27. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava

Máte chuť podniknout dobrodružství mimo hlavní město a užít si do konce roku ještě aspoň jednou jedinečnou festivalovou atmosféru? V Jihlavě v úterý 24. října startuje letošní ročník tradičního festivalu dokumentárních filmů. Festivalový program, který potrvá až do neděle 29. října, tradičně nabídne nové dokumenty z Česka i ze zahraničí, tentokrát se zaměřením na ženské režisérky a tvůrkyně. Ve všech programových sekcích proto rezonují důležitá témata jako ženská tělesnost a sexualita, stárnutí, přátelství, porod nebo vyrovnávání se s mateřstvím, sexuální násilí či snaha vymanit se z genderových rolí. Kompletní program najdete na webu festivalu.

Pro mlsné jazýčky: #JídloFrčí na gastro festivalu Restaurant Week

Gastronomický festival Restaurant Week se vrací v podzimním vydání: po úspěšné jarní premiéře se druhé kolo uskuteční od středy 25. října a potrvá až do 12. listopadu. Akce nabídne nevšední gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích, tentokrát se k nim ale přidá i několik podniků mimo hlavní město. Vedle stálic jako La Bottega, Jam and Co. či Las Adelitas se můžete těšit například na mělnické Brloh Barbecue či třeba restauraciDvůr Perlová voda. Princip je jednoduchý: podniky, které jsou do Restaurant Weeku zapojeny, nabízí v době konání speciální tříchodová festivalová menu v ceně 590 nebo 790 korun. Tak můžete ochutnat to nejlepší z dílny jejich šéfkuchařů. Více informací včetně kompletního seznamu bister a restaurantů najdete na webových stránkách akce.

Halloweenský předjezdec: Podzimní edice festivalu Otrlého diváka

Festival otrlého diváka, lidově zvaný Otrlec, je dlouholetou stálicí pražské festivalové scény a akcí tradičně spojenou s žižkovským kinem Aero. Právě tam se i letos odehraje každoroční speciální podzimní vydání festivalu, které proběhne ve zkrácené třídenní podobě a zaměří se na jedno téma: tím jsou tentokrát vlkodlaci. Ať už patříte mezi fanoušky těchto monster nebo jste milovníky hororů, případně vás prostě baví bizarní kinematografické klenoty nebo jen máte rádi dobré pivo a pohodovou atmosféru malého biografu, právě tady můžete o víkendu od pátku 27. října do neděle 29. října předoslavit Halloween.

Pro nové kousky do šatníku, zn.: udržitelně: Podzimní blešák v Planetě Za

Podzimní sezóna na sebe z hlediska počasí letos nechala docela dlouho čekat, nízké teploty a sychravé dny jsou ale konečně tady, a tak nazrál čas definitivně vyměnit šatník. Chcete ho osvěžit nějakými novými přírůstky? V neděli 29. října od 15 hodin od 19 hodin proběhne ve vršovickém prostoru Planeta Za již třetí vydání úspěšného blešáku. K výběru vám budou hrát lokální DJs a zahřeje vás drink z místního baru nebo domácí udon od Combo Noodles. Na místě bude třicet prodejců s módou a doplňky, takže rozhodně bude z čeho vybírat!