Poslední zářijový týden v Praze startuje festival sci-fi filmů Future Gate.

Poslední zářijový týden v Praze startuje festival sci-fi filmů Future Gate. Zdroj: Touchstone Pictures, iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Podzimní festivaly jsou tu, startuje Lunchmeat i Future Gate

Festival elektronické hudby a nových médií Lunchmeat, přehlídka kultovních i současných sci-fi filmů Future Gate nebo asi poslední letošní open air, kde se ska a punk potkají s nejlepšími tuzemskými food trucky. Podzim je definitivně tady a s ním i nálož městských festivalů. Kterou akci si na závěr září vyberete vy?

Do vesmíru a ještě dál: Jubilejní ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate

Největší akce svého druhu ve střední Evropě je zpět, a to už podesáté! Jubilejní ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate startuje již tradičně v pražském kině Lucerna a v průběhu října se postupně přesune do Brna, Plzně a dalších měst. Akci v úterý 26. září ve 20 hodin zahájí projekce nového filmu Generace F s věčnou khaleesi Emilií Clarke a oscarovým nominantem Chiwetelem Ejioforem v titulních rolích. Filmový program jako vždy nabídne legendy žánru – tentokrát Stopařova průvodce po galaxii, kultovní Scanners a Hvězdnou pěchotu, přičemž druhé dva snímky v Praze osobně uvede jejich hlavní hvězda Michael Ironside, ale i horké novinky, dokumenty či soutěž studentských filmů. Návštěvníky festivalu čeká také nabitý doprovodný program, jehož součástí letos bude i cosplay průvod hlavním městem. Více informací najdete na oficiální facebookové události, případně na webu festivalu.

Tanečky, světýlka, kamarádi: Lunchmeat Festival 2023

Nová média, současná elektronická hudba, pět dní. To je Lunchmeat Festival, jehož letošní ročník proběhne od pondělí 25. do soboty 30. září na několika místech v Praze. Hlavní víkendový program již tradičně rozezní prostory Veletržního paláce, kde proběhne i pondělní zahájení – v ostatních dnech můžete zajít do CAMPu, divadla Archa či do Ankali. K dispozici jsou aktuálně festival passy za 3600 korun, případně jednotlivé vstupenky na čtvrteční, páteční a sobotní noc po 750 – 850 korunách. Lunchmeat navíc není jenom party: zúčastnit se můžete i některého ze skvělých workshopů. Všechny potřebné informace a termíny najdete na webu akce, případně přehledně na GoOutu.

Domy, filmy, procházky: Den architektury

Jedinečná akce pro všechny obdivovatele domů, domečků, baráčků, prostorů. Oslavte Světový den architektury, připadající tradičně na první říjnové pondělí, s festivalem Den architektury (DA), k němuž je přidružen sesterský festival Film a architektura (FA). Program DA i FA začíná shodně v pátek 29. září, DA trvá do 5. října, FA pouze do 4. října. Součástí programů jsou samozřejmě filmové projekce, výstavy, přednášky, a především komentované prohlídky a procházky za architekturou, na něž se můžete vydat podle interaktivní festivalové mapy (najdete ji na webu, kde je i ke stažení v PDF). A pozor: festival se nekoná jen v Praze, ale v desítkách měst po celé republice!

Klasika před státním svátkem: Strahov OpenAir

Již 26. ročník legendárního festivalu Strahov OpenAir je tady! Využijte čtvrtečního volna v podobě státního svátku a ve středu 27. září odpoledne vyrazte na strahovský kopec ke studentským kolejím. Čeká na vás den naplněný hudbou i výborným jídlem z food trucků z celé České republiky. Mezi hlavní tahouny kulturního programu patří Wohnout, Fast Food Orchestra nebo Green Smatroll, milovníci jídla si v rámci přidruženého food festivalu přijdou na své třeba díky burgerům z Kaiser Franz či domácím hranolkám od Pana Hranolky. Více jmen a informací hledejte na webu akce.

Magická výstava: Harry Potter ve Westfield Chodov

Všem fanouškům Harryho Pottera se ve Westfield Chodov otevírá svět kouzel! Od pondělí 25. září si v prostorách obchodního centra budete moci prohlédnout umělecké instalace ikonických míst ze světa brýlatého čaroděje a užít si řadu tematických aktivit z oblíbené filmové série. Těšit se můžete třeba na stylizovanou repliku Bradavického expresu, prohlédnete si Hagridovou chatrč nebo si vyzkoušíte famfrpál. Domů si odnesete fotografii ze Zapovězeného lesa s některou z přítomných kouzelných bytostí a svoje znalosti díla J. K. Rowling prověříte v soutěžním kvízu o potterovské ceny. Akce potrvá až do 22. října, více informací najdete na webu Westfield Chodov.