Týdenní přehled: Česká móda překročí hranice republiky, v Brně proběhne Nebál

Pokud jste měli přes léto pocit, že se toho mnoho neděje, nezoufejte. Nový školní rok je oficiálně tady a s ním také zářijová nálož kulturních akcí. Pokud jste ještě školou povinní (nebo máte doma školácké ratolesti), nezmeškejte otevření tradičního papírnictví v centru Prahy. Tam také najdete oblíbený dining club přesunutý z Betlémského náměstí do domu Franze Kafky. A pokud se budete o víkendu nacházet v Brně, nezmeškejte ani ples plný netradičního programu. Tento podzim se nudit nebudete!

Party tip: Brněnský Nebál nabídne svět plný protikladů

Trochu ples, trochu party, trochu cirkus a trochu art. I tak by dal popsat intenzivní desetihodinový sen protkaný uměleckou performancí, hudbou, tancem, gastronomií a především svobodným vyjádřením sebe sama s příhodným názvem Nebál. Za tímto uměleckým projektem stojí skupina lidí, kteří mají v Brně na starosti slavné podniky jako Bar, který neexistuje, Super Panda Cirkus nebo Anybody Hotel. V pořadí druhý ročník brněnského večírku roku vymykajícího se žánrovým škatulkám se uskuteční v sobotu 9. září v areálu Nové Zbrojovky.

Současný český design se dočká uvedení v Berlíně

Projekt Skin On The Market, který vznikl jako odpověď na neoptimální situaci mladých profesionálů z české módní scény, pořádá event, jenž umožní adekvátní a smysluplnou prezentaci českých tvůrců v zahraničí. Třídenní akce se uskuteční od 7. do 9. září v Berlíně a prostřednictvím přehlídek a showroomů si klade za cíl propojit designéry módy, šperku a módního doplňku s německou scénou i s profesionály a širokou veřejností v Čechách. Zakladatelka Skin On The Market, designérka Tereza Váchová, se projektem snaží nabourat negativní stereotypy česko-slovenského módního odvětví a zároveň chce dokázat, že móda je součást kultury a měla by být dostupná všem.

V Praze proběhne křest zprávy o dostupnosti interrupcí

Zdánlivě benevolentní český potratový zákon má mnohé mouchy. Zaručuje legálnost potratu i jeho dostupnost? Mohou u nás interrupci podstoupit i cizinky z Evropské unie, když při vzniku zákona ještě žádná EU neexistovala (dokonce ani Česká republika)? Co si o tom myslí ministerstvo zdravotnictví a co lékařská komora? Po problematických aspektech dostupnosti potratů u nás obvykle neštěkne ani pes, proto se aliance ASAP (Abortion Support Alliance Prague) rozhodla vzít situaci do vlastních rukou a připravila zprávu, která shrnuje vlastní nezávislý výzkum o dostupnosti potratů. Křest proběhne ve středu 6. září od 19 hodin v Prostoru39 na pražském Žižkově. Debatovat bude Eva Ptašková, členka kolektivu Ciocia Czesia, Lilia Khousnoutdinova, zakladatelka Nadačního fondu Propolis33, a Irena Hůlová z Amnesty International CZ. Celou akci si vzala pod svá moderátorská křídla novinářka Silvie Lauder.

V centru Prahy se otevřel ráj pro všechny milovníky papíru

Rodinná firma Plojhar působí na papírenském trhu již 135 let a nyní zamířila z jižních Čech do Prahy, kam přináší svůj úspěšný koncept stylového papírnictví. „Pět generací rodinného podnikání sídlilo v Českých Budějovicích, a když se naskytla příležitost otevřít dveře našeho Papíru i v Praze, hned jsme se jí chopili," prozrazuje nástupce rodinného podnikání Jakub Plojhar a dodává: „Těšíme se na všechny milovníky papíru a designu, kteří k nám zavítají." První pražská pobočka otevřela v srdci hlavního města, v Jindřišské ulici. Ve spojení s designovým studiem Atelier Monday tak vzniklo papírnictví, které svým zákazníkům nabízí nákup jako zážitek a zboží, které byste v běžném papírnictví nečekali.

Gastro tip: Objevte přesunutý a znovu otevřený Point bar v centru Prahy!

Na Betlémském náměstí byste už hledali oblíbený pražský podnik Point bar marně. Přesunul se totiž do většího prostoru – do domu Franze Kafky na stejnojmenné náměstí. Přesto si však zachoval vše, co na něm všichni zákazníci tak milovali – nezaměnitelnou atmosféru, skvělé italské drinky i kuchyni. S novým prostorem ale přišlo také nové logo i celý koncept. „Už od začátku nás baví spojovat rozdílné světy,“ vysvětlují zakladatelé Point Baru Matyáš a Dan Mertovi s tím, že večery plánují v duchu dining baru s autentickou atmosférou, zatímco přes den bude prostor patřit kavárně s lehkými obědy či stylovými brunchi a také galerii.