Které kulturní akce tento týden budou stát za to? / Grafika: Kateřina Špičáková

Které kulturní akce tento týden budou stát za to? / Grafika: Kateřina Špičáková Zdroj: Instagram @jan_vytiska, @milan_jaros_

Týdenní přehled: Začíná Letní Letná, zajít si můžete i na minifestival trailerů

Ozvěny táborského festivalu Transforma, velkolepé zahájení jubilejního ročníku mezinárodního festivalu Letní Letná nebo noc plná kultovních filmových trailerů v kině Aero. Třetí srpnový týden nabízí spoustu kulturního vyžití: kterou z akcí si vyberete?

Svátek nového cirkusu: Začíná 20. ročník Letní Letné

Již po dvacáté se do šapitó v Letenských sadech vrátí Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Letošní ročník bude probíhat od 17. srpna do 3. září. Užijte si slavnostní zahájení, jež tentokrát proběhne pod vedením švédského Cirkusu Cirkör. Těšit se můžete na nevídanou show, která se bude dít na zemi, ve vzduchu, ve vodě a nebude chybět ani oheň. Jedinečné vystoupení s názvemPocta novému cirkusu proběhne u nové vodní nádrže nedaleko Hanavského pavilonu, a to pouze ve dnech 16. a 17. srpna vždy od 21 hodin. Vstupné je zdarma, na další vystoupení v rámci festivalu zakoupíte vstupenky již nyní v předprodeji. Kompletní program najdete na oficiálních stránkách akce.

Pivo, cool oblečení a super hudba: Ozvěny festivalu Transforma

Nestihli jste letošní Transformu – nebo jste si to naopak na festivalu v Táboře užili a rádi byste si ho připomněli, případně dali organizátorům zpětnou vazbu? Pak ve čtvrtek 17. srpna zajděte do vinohradského BlackBoxu NeverEnough. V 18 hodin tu začnou Transforma 23 Ozvěny, kde kromě setkání s pořadateli a doprodeje speciálního festivalového merche proběhne také dopíjení posledních zásob festivalového pivního speciálu z pivovaru Obora. Dáte si k tomu lahodné knedlíčky z Baues Bistra, o hudební podkres akce se postarají Hekaté a Cosmodan.

Trailer Night: Minifestival filmových upoutávek

Rychlá akce pro filmové fajnšmekry z produkce webu MovieZone, který slaví 20 let od prvního trailerového popisku (původně se totiž jmenoval TrailerZone a věnoval se primárně sbírání a zprostředkování všech filmových upoutávek, které nově vyšly). Trailer Night proběhne ve čtvrtek 17. srpna od 20:30 v žižkovském kině Aero. Užijte si kurátorovaný výběr nejpovedenějších a nejkultovnějších trailerů posledních dvou dekád doplněný o zákulisní informace a lahodné pivo z místního kinobaru.

Rituál prokletých srdcí: Prohlídka výstavy s malířem Janem Vytiskou

Už jen do 10. září bude v holešovickém DOXu k vidění famózní výstava velkých pláten osobitého českého malíře Jana Vytisky nazvaná Rituál prokletých srdcí. Umělec, který spojuje temně folklórní motivy inspirované Valašskem s nápaditými popkulturními odkazy, vás celou výstavou osobně provede v rámci komentované prohlídky spolu s kurátorem Otto M. Urbanem. Ta se bude konat ve čtvrtek 17. srpna od 18 hodin a vstupenky doporučujeme zakoupit předem.

Perfektní neděle? Art Brunch v Kunsthalle!

Skvělý brunch v jedinečném prostředí a hned potom výstava? V Kunsthalle je to možné: pravidelný Art Brunch tu probíhá každou neděli od 10 do 14 hodin. Spojuje all you can eat & drink bufet se vstupem na aktuálně probíhající výstavy – obojí je v jedné ceně 1400 korun (bez výstavy vás brunch přijde na 1200 korun). O snídaňové delikatesy se stará tým šéfkuchaře Martina Jandíka, který se zaměřuje na fusion kuchyni. Akce je baby friendly, a to včetně baby friendly pokrmů, ale pozor – kapacita je omezená, a tak je potřeba rezervovat si místo předem přes GoOut.