Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: Startují Colours of Ostrava, v Brně vzniklo pietní místo pro Kunderu

Máme za sebou první čtvrtinu prázdnin. To znamená, že ve Slezsku se již chystá barevné veselí v podobě největšího českého multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava. Pokud se ale chcete veselit v Praze a využít její vyprázdněnosti, doporučujeme nepromeškat koncerty v Džungli u šapitó v Holešovicích nebo zvážit výlet do Brna k uctění památky světového autora.

Co se řeší: Zemřel spisovatel Milan Kundera. Brněnská knihovna nesoucí jeho jméno vytvořila pietní místo

Na smrt světově známého a uznávaného spisovatele českého původu Milana Kundery reagovala také Moravská zemská knihovna v Brně, která vytvořila pietní místo s kondolenční knihou. Letos v dubnu navíc tato instituce otevřela na počest autorových 94. narozenin Knihovnu Milana Kundery, která zpřístupňuje více než 3000 autorských publikací, archiv recenzí jeho tvorby v podobě kritik a část listinného archivu z celého světa, jenž obsahuje také Kunderovu korespondenci. Přístup ke kondolenční knize budou mít i lidé bez čtenářského průkazu, proto pokud zvažujete, že byste rádi napsali oblíbenému autorovi vzkaz a uctili jeho památku, zvažte výlet do moravské metropole.

Festival tip: V Ostravě vyvrcholí přípravy Colours of Ostrava

Už 19. července startuje jeden z největších tuzemských festivalů odehrávající se na unikátním místě Vítkovických železáren. Ano, mluvíme o Colours of Ostrava. Letos se mohou návštěvníci těšit na hudební žně v podobě americké poprockové kapely OneRepublic, rappera Macklemorea, britské písničkářky Ellie Goulding nebo americké indierockové kapely Interpol. Multižánrový festival ale neláká jen na zahraniční jména světového formátu, nabídne totiž i velmi slibný doprovodný program. Skvělí řečníci vystoupí například v Meltingpotu, který každoročně představuje celou řadu známých i nových jmen z oblasti vědy, technologií, geopolitiky, literatury, umění, filozofie, osobního rozvoje a celé řady další oborů. Doporučujeme neminout Matthewa Walkera, experta na spánek a autora knihy Proč spíme?, a také odhalení projektu AUVERSUM, který představí propojení udržitelné módy a augmentované reality.

Ve jménu udržitelnosti: Na Střeleckém ostrově v Praze proběhne další SWAP

Zakladatelky neziskové organizace SWAP Prague Kristýna Holubová a Lucie Pobouvá opět zvou do ráje udržitelnosti. Další víkend ve jménu swapování (tedy výměny zachovalých věcí, které už nechceme) strávený na Střeleckém ostrově připadá na sobotu 22. a neděli 23. července. Na místě najdete nejen sezónní kousky oblečení, ale také knihy, nářadí, porcelán, nechtěné dárky i pokojovky.

Art tip: Galerie v Příbrami představuje nejmladší českou figurální malbu

Výstavní projekt příbramské galerie Františka Drtikola představuje výběr nejmladší české malby. Spojníkem je v tomto případě jedinečné a autentické zobrazování figury v umění. I proto nese výstava název KON-FIGURACE. Svým obsahem klade důraz na přítomnost generační výpovědi a také reflektuje samotné proměny malířského média jako takového. Těšit se můžete mimo jiné na díla Jana Soumara, Sofie Švejdové, Jiřího Marka nebo GabrielySlaninkové. Výstava potrvá až do 3. září tohoto roku. 

Hudební tip: Metastavy zahrají v pražské Džungli

Nezmeškejte koncert pražského kvarteta Metastavy. Čtveřice, která vás rozvlní v rytmech soulu, jazzu a hip hopu, bude vystupovat v Džungli BKAO, jež se nachází při divadelním šapitó Azyl 78 v pražských Holešovicích. A právě toto spojení dává velký impulz k tomu, abyste zvážili, zda si akci necháte ujít. Prostor Džungle je totiž velmi tvárný – můžete si zvolit, zda se budete vlnit v rytmech hudby a textů Anny Hokešové, nebo si sednete opodál na deku s oblíbeným drinkem a oddáte se pouhému poslechu. Kdy? V pátek 21. července od 19:30.