Jak pečovat o své ruce?

Jak pečovat o své ruce? Zdroj: istockphoto.com / Grafika: Dominika Kučinská

Krásné nehty, hydratovaná pokožka a žádné záděry: Jak se správně starat o ruce?

Asi tušíte, že pokud chcete mít hebké ruce, je dobré si je občas natřít krémem. Jestli ale toužíte po rukách bez záděr, které neohrozí ani mrazivá zima, a pevných nehtech, chce to o maličko víc...

Bez krému na ruce se v zimě obejdete jen těžko. Pokud tedy nežijete někde, kde si můžete během polední pauzy dát pár temp ve vyhřátém moři. Krém na ruce je takovou popelkou mezi pečujícími produkty, bereme ho jako samozřejmost, jeho výběru nevěnujeme moc času ani myšlenek a málokdy řešíme složení. Přitom je to jeden z nejdůležitějších produktů péče o vaši pokožku a měli byste mít minimálně čtyři – jeden na stole v obýváku, jeden na stole v práci, jeden v kabelce a jeden na nočním stolku. Proč?

TIP NA VIDEO: Jak pečovat o ruce a nehty, aby vypadaly jako ze salonu?

Video placeholde

Protože jinak si ruce nebudete mazat tak často, jak je potřeba. Když se totiž zamyslíte nad tím, že je denně vystavujete mrazivému počasí, bakteriím v hromadné dopravě, několikanásobnému mytí a od dob pandemie i víceméně pravidelné dezinfekci, dojde vám, že dostávají pořádně zabrat. A pokud jim nedodáte výživu a hydrataci, budete litovat. Ve skutečnosti mají totiž hřbety rukou tendenci při vysušení a námaze bolestivě praskat a také vykazovat známky stárnutí rychleji než pokožka zbytku těla.

Péče o ruce přitom není žádná jaderná fyzika a mozek vám rozhodně nezavaří. Stačí si je namazat 3- až 4krát denně, ideálně po umytí, kdy jsou čisté a ještě trošku vlhké. Pokud vás trápí opravdu suché ruce nebo trpíte na ekzémy, záděry a drobné praskliny, používejte šetrná mýdla, která nevysušují, jsou na olejovém základu nebo přímo určena pro citlivou pokožku. Chybu neuděláte, ani když se vyhnete mýdlům s parfemací.

Tekuté mýdlo, Saint Charles, 920 Kč, byssine.com
Tekuté mýdlo, Saint Charles, 920 Kč, byssine.com | Zdroj: archiv firem

Tekuté mýdlo s panthenolem, AA Help, 74 Kč, hebe.com
Tekuté mýdlo s panthenolem, AA Help, 74 Kč, hebe.com | Zdroj: archiv firem

Bez krému to nepůjde

Vybrat samotný krém je trochu sázka do loterie, protože každému sedí něco jiného, ostatně také naše požadavky se liší. Obecně platí, že krémy na ruce jsou obvykle hutnější a krémovější než tělové nebo pleťové krémy, aby naše dlaně pořádně vyživily. Ve složení hledejte ceramidy, glycerin, bambucké máslo, vazelínu, lanolin, lipidy, ale klidně i skvalan, kyselinu hyaluronovou, niacinamid a podobné látky, které se ukrývají i v pleťové kosmetice.

Počítejte s tím, že čistě přírodní krémy se budou vsakovat delší dobu, budou mastnější a vy budete muset nějaký čas počkat, než sáhnete po telefonu nebo knize, pokud je tedy nechcete mít mastné. Naopak krémy s glycerinem, silikony a parafínem se díky nim většinou do pokožky vsáknou okamžitě. Neznamená to ale, že by jedny byly lepší a druhé horší, záleží jen na tom, kdy je použijete. Ty, co se rychle vsakují, používejte přes den, když potřebujete něco dělat, výživný mastný krém naneste na noc a nechte ho ukázat, co umí, zatímco vy v klidu spíte.

Přírodní krém na ruce, Salt & Stone, 550 Kč, byssine.com
Přírodní krém na ruce, Salt & Stone, 550 Kč, byssine.com | Zdroj: archiv firem

Krém na ruce a nehty, Vaseline, 109 Kč, dm.cz
Krém na ruce a nehty, Vaseline, 109 Kč, dm.cz | Zdroj: archiv firem

Dokonalé nehty

Při péči o ruce se těžko můžete vyhnout tomu, abyste věnovali pozornost také nehtům a nehtovým kůžičkám. Právě kůžička je základem zdravých a hezky vypadajících nehtů. Když jsou naše nehtová lůžka popraskaná a vysušená, dělají se záděry, které většinou nedokáže zachránit ani sebelepší krém na ruce. Na řadu proto přicházejí speciální oleje určené právě na oblast nehtových lůžek a kůži kolem nehtů. A pokud nosíte gelové nehty, měly by oleje do vašeho arzenálu patřit zcela automaticky.

Olej pomáhá kůži vyživit, zjemnit a také připravit na zatlačování. Kůži kolem nehtů nikdy nestřihejte! Můžete se zranit, zatrhnout si ji a dát volný přístup bakteriím. Také pevnost nehtů souvisí s tím, jak hydratovaná jsou jejich lůžka. Pokud navíc ruce často myjete, lakujete si nehty a následně je odlakováváte, nebo dokonce užíváte určité druhy léků, to vše může mít za následek papírové, měkké a často se třepící nebo lámavé nehty.

Hydratační nehtové sérum, Manucurist, 425 Kč, belovedshop.cz
Hydratační nehtové sérum, Manucurist, 425 Kč, belovedshop.cz | Zdroj: archiv firem

Vyživující olej na nehty, Nails.Inc, 417 Kč, notino.cz
Vyživující olej na nehty, Nails.Inc, 417 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem

Aby se pevnost nehtů posílila, investujte do měkkého pilníku, který zabrání jejich lámání nebo třepení během úpravy do požadovaného tvaru. A jako podkladový lak volte vždy takový, který obsahuje složky vyživující nehty a pomáhající jejich zpevnění. Zázračnou ingrediencí je v tomto případě keratin, bílkovina, která pomáhá obnovit sílu nehtů, zabránit jejich lámání, opravit poškození a obnovit lesk.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie. Aktuální číslo najdete na stáncích nebo jej můžete zakoupit online na iKiosek.cz.

Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie.
Julie Žáčková pro časopis Moje psychologie. | Zdroj: David Turecký