Které řasenky se v našem redakčním testu osvědčily a které pohořely?

Které řasenky se v našem redakčním testu osvědčily a které pohořely? Zdroj: archiv firem, iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Test řasenek: Které vám vytvoří dokonalé řasy, a které své sliby nesplnily?

Řasenku má ve své kosmetické taštičce většina žen a některé si bez ní nedovedou představit ani jediný den. Není proto divu, že na ni klademe obrovské nároky. Měla by vytvořit dostatečný objem, ale zároveň řasy prodloužit a natočit. Neměla by pálit v očích ani se rozmazávat či drolit. Některé z nás vyžadují přírodní či veganské složení, jiné zase touží po tom, aby byla příjemně parfémovaná. Je vůbec možné, aby jeden produkt dokázal splnit tolik požadavků? Existuje dokonalá řasenka? My jsme se pro vás v redakci rozhodli otestovat nejen novinky, ale i produkty, které už dlouhá léta stojí na kosmetickém piedestalu. Které obstály, a které svou slávu neobhájily?

Estée Lauder: Turbo Lash Mascara

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Přiznám se, že falický obal řasenky, který připomíná londýnskou „okurku“ nebo brněnský orloj, mi zprvu připadal úsměvný, nicméně nutno říct, že je promyšlený – díky jemným vroubkům ve tvaru vlnek na povrchu se snadněji otevírá. Štěteček je štíhlejší, rovný a mírně se zužuje do špičky, štětinky jsou překvapivě krátké, ale husté. Z prvního dojmu jsem neměla velká očekávání, ale pak přišlo překvapení. Řasenka Turbo Lash slibuje objem a také ho dodá – takhle husté, krásně oddělené, přirozeně dlouhé a celkově výrazné řasy jsem dlouho neměla. Nemohla jsem věřit svým očím a hned mě napadlo, že s takovým produktem si nemusím ani líčit linky, jak bývá mým zvykem. Navíc stačily jen dvě vrstvy.

Co se týče výdrže, ani zde nemám co vytknout. Kontrolovala jsem se několikrát během dne a žádné žmolky jsem nezaznamenala. Oceňuju také, že řasenka má jen decentní „vůni“. Odličuje se snadno a ani se během toho moc nerozmazává. Čas od času se mi během testování stane, že narazím na produkt, který je tak dobrý, že ho okamžitě zařadím do své sbírky. Takže vítej, Turbo Lash! Sice nejsi tak levná jako moje dosavadní oblíbená řasenka z drogerie, ale ve všem ostatním jsi na jedničku.

TIP NA VIDEO: Jak se dokonale odlíčit v pěti krocích?

Video placeholde

Řasenka Turbo Lash Mascara, Estée Lauder, prodává notino.cz
Řasenka Turbo Lash Mascara, Estée Lauder, prodává notino.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Eveline Cosmetics: Variété Lashes Show

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Tato řasenka pro mě byla velkým překvapením. Je určená primárně pro krátké řasy, kterým má dodat objem i délku. Já mám řasy dlouhé, ale i tak udělala divy. Má skvělý oválný plastový kartáček, na který si obecně u produktů dost potrpím. Řasy krásně oddělí a zahustí. Její výdrž je neskutečná. Během dne se mi ani jednou neobtiskla na víčko, ale zároveň je složitější ji odlíčit – nepomohl ani olejový balzám a odlíčení očí jsem musela několikrát opakovat. Dávejte si také pozor při aplikaci: pokud kartáčkem klepnete na oční víčko, ihned barvu setřete. Ve chvíli, kdy totiž zaschne (a to je otázka pár sekund), budete černou tečku dostávat z kůže jen stěží.

Řasenka Variété Lashes Show, Eveline Cosmetics, 159 Kč, prodává hebe.com
Řasenka Variété Lashes Show, Eveline Cosmetics, 159 Kč, prodává hebe.com

Pokračování 3 / 10

Benefit Cosmetics: Fan Fest

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Na testování řasenky Benefit jsem se moc těšila, neboť produkty této značky jsou vždy opěvovány díky své kvalitě a funkčnosti. Testovala jsem řasenku Fan Fest, která slibuje efekt vějířovitých řas, voděvzdornost, a neměla by se dokonce ani obtisknout, což je pro mě velmi důležité, protože mám nízko posazený nadočnicový oblouk a téměř všechny řasenky mi na něm nechávají svou stopu.

Hned na začátku jsem byla trochu nesvá z kartáčku, který je štětinkový a zahnutý do oblouku. Preferuji plastové kartáčky, tudíž jsem se bála, že nánosy barvy budou zbytečně silné a řasy se mi slepí. Ale bála jsem se zbytečně. Štětinkový kartáček nanáší barvu jemně a v dostatečně silných vrstvách, takže žádného slepování se není třeba bát. Zaznamenala jsem, že řasy jsou skutečně natočené i bez kleštiček a zároveň krásně prodloužené. Vůbec poprvé se mi stalo, že mi přítel pochválil řasy!

Řasenka Fan Fest tedy splňuje jak natočení, tak vějířovitý efekt. S čím jsem trochu bojovala, byl fakt, že se mi řasenka obtiskávala, i když slibuje opak. Nutno ale podotknout, že mám suchou pleť, a proto nepoužívám žádný pudr. Myslím si, že pokud víčko přepudrujete, bude držet na svém místě.

Řasenka Fan Fest, Benefit Cosmetics, 820 Kč, prodává sephora.cz
Řasenka Fan Fest, Benefit Cosmetics, 820 Kč, prodává sephora.cz

Pokračování 4 / 10

Nars: Climax Mascara

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Z produktů značky Nars si opakovaně kupuju tvářenku, díky které jsem vnímala obalový vizuál značky jako minimalistický, černý a nepříliš nápadný. Řasenka Climax však svým sexy rudým obalem z této řady zcela vybočuje. Štěteček je rovný, hustý, mírně se rozšiřuje a je zakončen špičkou pro méně přístupné partie očí. Přiznám se, že zprvu mi připadal nezvykle velký, a musela jsem najít cestu, jak ho co nejefektivněji používat. Řasy pěkně natočí, neslepuje, špičkou jsem v pohodě nalíčila i ty jemnější v koutcích nebo ve spodní linii očí. Objem nebyl příliš výrazný, spíše přirozený, nicméně mně to stačilo. Během dne jsem nepozorovala žádné znepokojivé žmolky, což u řasenek ocením nejvíc. Teprve pozdě večer, když jsem odpadla u televize, jsem zjistila, že mám obtisklé tmavé kruhy pod očima – ale možná jsem si je nevědomky promnula. Odlíčení dvoufázovým odličovačem šlo snadno, bez zbytečného tření, a ráno jsem měla oči čisté.

Řasenka Climax, NARS, 721 Kč, prodává ntoino.cz
Řasenka Climax, NARS, 721 Kč, prodává ntoino.cz

Pokračování 5 / 10

ILIA BEAUTY: Fullest Volumizing Mascara

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Na řasenku od této značky přírodní kosmetiky jsem byla velmi zvědavá. Z minulosti mám zkušenost, že přírodní řasenky tolik nedrží a nejsou příliš pigmentované. To ale není případ tohoto ILIA produktu. Popravdě jsem nerozeznala jakýkoliv rozdíl oproti „běžné“ řasence. Štětinkový kartáček ve tvaru přesýpacích hodin mi sice tolik při aplikaci nevyhovoval, ale rozhodně nešlo o nic, s čím bych si nedokázala poradit – prostě jsem nanesla víc vrstev po menších částech. Řasenka mi krásně natočila řasy, jako kdybych použila kleštičky. Během dne se nerozmazala a krásně držela. Držela však i při odličování, kdy nechtěla jít z oka dolů. Nebála bych se ji tedy používat ani třeba na letní dovolené u moře.

Řasenka Fullest Volumizing Mascara, ILIA BEAUTY, 850 Kč, prodává greenwave.cz
Řasenka Fullest Volumizing Mascara, ILIA BEAUTY, 850 Kč, prodává greenwave.cz

Pokračování 6 / 10

GOSH COPENHAGEN: Just Click It!

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Řasenky od značky GOSH mám velice ráda a vždy jsem s nimi byla spokojená. Proto i na tuto, která je podle parfumerie Fann nejprodávanější řasenkou tohoto roku, jsem se velmi těšila. Produkt slibuje objem, prodloužení, intenzivní barvu a to vše bez slepování. 

První, co mě na řasence zaujalo, je způsob, jakým se otevírá. Je to opravdu jednoduché a připomíná to stejný pohyb, jako když stlačujete propisku. Kartáček je štětinkový a přišlo mi, že nabírá hodně barvy. Naštěstí na řasách nezanechává nijak enormní množství líčidla, takže není třeba se obávat slepování. Mé krátké a rovné řasy však tato řasenka nijak zvlášť nezvýraznila a byla jsem nucena použít kleštičky. S těmi ale tvoří perfektní pár a její velkou výhodou je, že se opravdu nedrolí ani neobtiskává. Dovolím si tvrdit, že pro někoho, kdo hledá veganskou řasenku bez jakékoliv parfemace, jde o ideální produkt.

Řasenka Just Click It!, GOSH COPENHAGEN, 329 Kč, prodává fann.cz
Řasenka Just Click It!, GOSH COPENHAGEN, 329 Kč, prodává fann.cz

Pokračování 7 / 10

Benefit Cosmetics: BADgal BANG!

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Značku Benefit mám moc ráda. Používám jejich produkty na eliminaci pórů, tvářenku a gelový fixátor obočí. V minulosti jsem nedala dopustit ani na tuto řasenku, kterou jsem milovala pro její lehkost a rovný plastový kartáček, ale teď se mnohé obrátilo k horšímu. Nevím, zdali se náhodou trochu nezměnila „receptura“. Produkt je velmi hutný, už po první vrstvě jsem cítila, jak jsou řasy nepříjemně zatížené. Navíc se mi hned slepily k sobě a výsledek rozhodně nebyl podle mých očekávání. Velká škoda.

Řasenka BADgal BANG!, Benefit Cosmetics, 820 Kč, prodává sephora.cz
Řasenka BADgal BANG!, Benefit Cosmetics, 820 Kč, prodává sephora.cz

Pokračování 8 / 10

Eveline Cosmetics: Big Volume Lash

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Byla jsem na tuto řasenku zvědavá, a to hlavně od momentu, kdy mi naše editorka Kristýna prozradila, že je překvapená, jak dobrá je jiná řasenka od této značky. Tento produkt sliboval nepřehlédnutelný objem, oddělené řasy, intenzivní barvu, voděodolnost, a dokonce i efekt umělých řas. 

Po otevření jsem ocenila hlavně to, že kartáček je plastový. Ty mám prostě nejraději. Dobře se mi s ním pracuje a ani u této řasenky tomu nebylo jinak. Nemohu ale tvrdit, že by se konalo nějaké ohromné zvýraznění, a už vůbec ne efekt umělých řas. 

Co se její voděodolnosti týče, vystavila jsem ji zkoušce na dovolené, kdy jsem s ní plavala v moři. Výdrž ani odolnost se bohužel nekonaly, a dokonce jsem měla pocit, že mě trochu pálí v očích. Je možné, že plavání v bazénu by zvládla, neboť pomocí odličovacího gelu a vody z kohoutku odstranit nešla a na pomoc jsem si musela přizvat dvoufázový odličovač. 

Řasenka Big Volume Lash, Eveline Cosmetics, 132 Kč, prodává hebe.com
Řasenka Big Volume Lash, Eveline Cosmetics, 132 Kč, prodává hebe.com

Pokračování 9 / 10

GOSH COPENHAGEN: Lash Lift Mascara

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Tato řasenka mě z 50 % zcela nadchla a z 50 % zcela zklamala. Má dva štětinkové kartáčky, z nichž jeden je malý (nejspíš na dodělání koutků) a druhý širší se zužující se špičkou. Ani jeden mi příliš nevyhovoval, ale to je otázka zvyku. Zklamala mě především velmi slabá pigmentace, po první aplikaci řasy vypadaly, jako kdyby na nich žádná řasenka nebyla. Musela jsem tedy aplikovat zhruba pět vrstev, aby byl efekt alespoň trochu viditelný. Co mne ale velmi potěšilo, byl lifting řas, který slibuje i samotný název – byly neskutečně natočené, prodloužené a precizně od sebe oddělené. A to je přesně to, čeho si u řasenek cením nejvíc.

Řasenka Lash Lift, GOSH COPENHAGEN, 499 Kč, prodává fann.cz
Řasenka Lash Lift, GOSH COPENHAGEN, 499 Kč, prodává fann.cz

Pokračování 10 / 10

Max Factor: 2000 Calorie

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Ikonická řasenka, kterou opěvují všichni už více než 30 let. Já sama jsem první 2000 Calorie vyzkoušela, když mi bylo 15 let; byla to tehdy jedna z těch prvních „dospěláckých“ řasenek z drogerie. Tenkrát jsem jí byla samozřejmě nadšená a neméně zvědavá jsem na ni byla i teď, když pod mýma rukama prošly už stovky jiných produktů nejrůznějších značek i cen. Štětinkový kartáček (v tomto testování jsem očividně volila pouze řasenky se štětečkem, který mi nevyhovuje) má typický tvar, který se od špičky rozšiřuje. Díky tomu působí produkt retro dojmem, ale na mě bohužel až moc. 

Řasenka slibuje o 300 % větší objem, intenzivní černou a dramatický pohled, kterého docílíte už po nanesení jedné vrstvy. Nic takového se ale nekoná. Produkt působí vyschle, na kartáčku neulpívá téměř žádná barva a řasy jsou jen jemně zvýrazněné. Nejsem ale překvapená. Na trhu je dnes skutečně velká konkurence, jiné řasenky toho umí mnohem víc a očekávat, že nějaký produkt bude na vrcholu i po třiceti letech, je dle mého názoru nemožné.

Řasenka 2000 Calorie, Max Factor, 160 Kč, prodává notino.cz
Řasenka 2000 Calorie, Max Factor, 160 Kč, prodává notino.cz