Oscar 2024

Oscar 2024 Zdroj: Profimedia.cz

Emma Stone v šatech Louis Vuitton
Da'Vine Joy Randolph v róbě Louis Vuitton
Cillian Murphy v obleku Versace
Finneas O'Connell a Billie Eilish v modelu Chanel
Lily Gladstone v šatech Gucci
24
Fotogalerie

Móda z Oscarů 2024: Herečky daly vale svým ikonickým postavám, vládla černá s bílou

Oscarové sošky jsou rozdané a zcela v souladu s vkusem Akademie, která nejvíce ocenila film Oppenheimer (konkrétně sedmi výhrami), se odehrával i červený koberec. Ten vyslal jasnou zprávu: Barbie Pink je passé, teď jsou v kurzu černá, bílá a ledový třpyt. Módním vítězem večera se pak bezesporu stal dům Louis Vuitton, který oblékl obě oceněné herečky – Emmu Stone a Da'Vine Joy Randolph. I když se to neobešlo bez trapasu.

Kdo očekával, že oscarové klání bude zároveň vyvrcholením růžové módní jízdy Margot Robbie, byl výběrem jejího outfitu zklamán. Žádná Barbie Pink, žádný klenot z archivu některého z módních domů, který by evokoval slavnou panenku. Třpytivá černá róba Versace se strukturovanou draperií přes boky spíše vystihovala smířený přístup k faktu, že Barbie není nakonec tím filmem, který by (až na titulní píseň Billie Eilish What Was I Made For?) sbíral zlaté sošky. A současně bezesporu symbolizuje tlustou čáru za dvouletým projektem, který přepsal pravidla filmového marketingu. Magazín Vogue doslova komentoval, že Margot Robbie se oblékla jako Barbie na pohřeb.

TIP NA VIDEO: Jak se v posledních letech posunula móda na Českém lvu? Komentuje stylista Míra Romaniv.

Video placeholde

Ač si favorizovaná Emma Stone za svou roli ve filmu Chudáčci zaslouženého Oscara nakonec odnesla, ani ona se výběrem šatů nesnažila nijak vzdát hold své uhrančivé postavě Belly Baxter, ke které patřily především modely s výraznými balonovými rukávy. Stone je dlouhodobě spíše zastánkyní jednoduchých či splývavých šatů a ze svého stylu neslevila ani na Oscarech – její světle zelená róba Louis Vuitton však přece jen trochu střihového napětí nabídla, ovšem skrze prvek zvaný peplum. Ještě větší drama se pak odehrávalo na pódiu při přebírání ocenění, kdy herečka přiznala a názorně ukázala, že se jí na šatech rozbil zip. Sociální sítě to neponechaly bez reakce a už kolují memy o tom, jak se šéfové z Louis Vuitton chytají za hlavu.

Když už jsme u těch filmových kostýmů, cenu si v této kategorii odnesl opět film Chudáčci – konkrétně kostýmní výtvarnice Holly Waddington. Přítomné diváky v sále nejvíc pobavil herec a wrestler John Cena, který sošku předával nahý, jen s cedulkou zakrývající intimní partie.

Zatímco Margot Robbie a Emma Stone se se svými filmovými postavami na Oscarech skrze šaty symbolicky rozloučily, herečka Carey Mulligan naopak pojala červený koberec jako poctu té, kterou ztvárnila – Felicii Montealegre ve filmu Maestro, za nějž si vysloužila nominaci. Felicia si Leonarda Bernsteina vzala v roce 1951. A z roku 1951 pocházejí i elegantní černo-bílé šatyBalenciaga, kterými se inspirovala pro svou oscarovou róbu. Neměla tedy na sobě vintage model, který je aktuálně na výstavě v Japonsku, ale věrohodnou repliku. Také oceněný Cillian Murphy dal nenápadně najevo spříznění se svou postavou – skrze zlatou brož na klopě, která byla inspirována postavou J. Roberta Oppenheimera.

Zcela jiné „poutače“ na klopách předvedly hvězdy v čele s Billie Eilish nebo Markem Ruffalo. Ti si na ně totiž místo luxusních broží připnuli červený odznáček s motivem ruky a srdíčka, jenž symbolizuje apel umělců na klid zbraní v Pásmu Gazy. Konkrétně jde o iniciativu Artists Call For Ceasefire Now.

Finneas O'Connell a Billie Eilish v modelu Chanel
Finneas O'Connell a Billie Eilish v modelu Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

Jak vypadaly další oscarové róby? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.