Video placeholde

Píchání v boku při běhu: Co s tím?

Sotva vyběhnete, už cítíte na pravé či levé straně píchání? Nebo se vám ostrá bolest v boku ozve v polovině běhu, když sbíháte z kopce dolů? Nevěšte hlavu, dá se toho zbavit. Pracujte s dechem a už se vám bolest nevrátí.

Pocit píchání v boku při rychlé chůzi a běhu je způsobený křečí bránice při její nedostatečné funkci. Ideálně by se měla bránice pohybovat nahoru a dolů, aby umožnila roztažení plic. Při běhu jsou nároky na dech vyšší, svaly se proto zapojují během nádechu i výdechu. A tady záleží, jak dýcháte, co se děje s vašim břichem a hrudníkem. Pokud při tréninku sotva lapáte po dechu nebo vás trápí časté píchání v boku, zřejmě dochází ke stavu, kdy vaše dýchání se odehrává převážně v horní a střední části hrudníku. Dolní partie, břicho zůstávají neprodýchané. A to je špatně. Nebolí vás při běhu i krční páteř? Za to totiž také může chybné dýchání, kvůli kterému přetěžujete krční páteř.

Prevence píchání v boku

Při běhu vnímejte svůj dech a snažte se dýchat přirozeně. Po chvíli se dech stane rytmickým. Můžete se také naučit takzvané brániční dýchání. Veďte dech při nádechu do spodní části žeber. Klidně si při běhu položte ruce na žebra a vnímejte jejich pohyb. Toto dýchání si můžete natrénovat předem, ideálně v leže. Dýchejte spíše nosem a snažte se, aby se vám nezvedla jen hrudní koš a ramena, ale také právě spodní část žeber.

Začne vás píchat v boku po prvním kilometru? Nejspíš jste podcenili rozcvičku či nasadili zběsilé tempo. Než vyběhnete, rozcvičte se a zahřejte a zpočátku zvolte pomalejší tempo, aby si tělo zvyklo na pohyb, dech se srovnal, a pak pomalu zrychlujte. Samozřejmě platí nejíst alespoň hodinu a půl před během.

Jak zastavit píchání v boku?

POkud už vás v boku píchá, uvolněte ramena, nevytahujte je zbytečně směrem nahoru a snažte se dýchat pravidelně a pomocí bránice. Je-li píchání v boku velmi nepříjemné nebo neustává, zpomalte tempo nebo přejděte do kroku a v klidu dýchejte. Případně zastavte a vzpažte ruku na té straně, kde vás píchá, a protahujte ji do dálky. Po uvolnění křeče je možné dále pokračovat v běhu mírnějším tempem s větším důrazem na preventivní opatření.

Video placeholde