Hubneme do plavek
 

Ochutnejte asijskou klasiku: chow mein i pad thai

30. listopadu 2016

Při přípravě mnoha různých asijských jídel se používá metoda „stir fry“, v doslovném překladu „míchej a smaž“. Podívejte se, na jaké skvělé recepty vám stačí jen pánev wok a vařečka!

Krevetové pad thai

4 porce - příprava: 40 minut

Suroviny: 4 lžičky tamarindové pasty, 100 g třtinového cukru, 75 ml rybí omáčky, 320 g plochých rýžových nudlí, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 300 g předvařených krevet, 4 vejce, svazek jarní cibulky, 3–4 červené chilli papričky, 4 hrsti mungo výhonků, 120 g pražených solených arašídů, rostlinný olej, 4 limetky

Asi 6 lžic vlažné vody smíchejte s tamarindovou pastou, 6 lžícemi cukru, 6 lžícemi rybí omáčky. Odložte. Přiveďte k varu asi litr vody a zalijte jí rýžové nudle. Nechte asi 3 minuty změknout. Potom je sceďte a propláchněte pod studenou vodou. V této fázi by měly být měkké, ale ne hotové k jídlu a neměly by se lepit.

Připravte si všechny suroviny tak, abyste je měli po ruce – šalotku a česnek jemně nakrájejte, krevety opláchněte a osušte, vejce prošlehejte, zelenou část cibulky nakrájejte najemno, zbytek surovin dejte do mističek.

Rozpalte pánev wok a přidejte do ní kapku oleje. Do pánve nalijte vejce a rozkružte ho po povrchu, aby zatuhlo jen v tenké vrstvě. Vidličkou roztrhejte na malé kousky a sejměte z pánve. Do pánve dejte zase trochu oleje, vhoďte nadrcený česnek a nakrájenou šalotku, po pár vteřinách i okapané nudle.

Chviličku restujte, pak přidejte asi třetinu omáčky z tamarindové pasty. Míchejte, dokud se nevstřebá. Zopakujte s druhou třetinou omáčky.

Pokud nudle ještě nejsou hotové k jídlu, přidejte trochu vody. Vmíchejte krevety, vejce, poslední třetinu omáčky, 2 hrsti mungo výhonků, cibulku, 70 g nasekaných arašídů a ještě chvíli restujte. Podávejte ihned ozdobené limetkami, na stole by v mističkách neměl chybět zbytek třtinového cukru, rybí omáčky, výhonků, arašídů a chilli papriček.

Zeleninové chow meinZeleninové chow meinAutor: Shutterstock

Zeleninové chow mein

4–6 porcí - příprava: 30 minut

Suroviny: 2 lžíce rostlinného oleje, 2–3 lžičky nastrouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 pak choi (typ čínského zelí), 2 mrkve, 1 cuketa, 200 g hlívy ústřičné, 220 g vaječných nudlí na chow mein, hrst mungo výhonků, podle chuti i hrst cukrových lusků, 50 ml zeleninového vývaru, 100 ml omáčky hoisin, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, sezamová semínka na ozdobu

V pánvi wok rozehřejte olej (ideální je arašídový). Vhoďte zázvor a nadrcený česnek a restujte doměkka. Přidejte na nudličky pokrájené pak choi, mrkev nakrájenou na julienne, cuketu nakrájenou na půlkolečka a restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout.

Vmíchejte nudle a asi dvě minuty restujte. Přidejte výhonky, podle chuti i lusky, a restujte další asi 3 minuty. Zalijte vývarem, hoisin a sójovou omáčkou a vmíchejte med. Přiveďte k varu a nechte tekutinu zredukovat. Tou dobou by měly být nudle už „na skus“. Podávejte posypané sezamem.

Rýžové nudle se zeleninouRýžové nudle se zeleninouAutor: Shutterstock

Rýžové nudle se zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

Suroviny: 1/2 menší hlávky bílého zelí, 2 větší mrkve, 4–6 jarních cibulek, sezamový olej, 250 g tenkých rýžových nudlí, 1/2 bílé ředkve, hrst mungo výhonků, hrst bambusových výhonků, 4 lžíce čerstvého koriandru

Na zálivku: 2 lžíce limetkové šťávy, sójové omáčky a sezamového oleje, lžička strouhaného zázvoru a strachy, 1 lžíce rýžového octa a cukru

Zelí nakrouhejte. Mrkve nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulky nakrájejte podélně. Vše vhoďte do pánve wok s rozpáleným olejem a chvíli restujte. Přidejte předem namočené rýžové nudle a orestujte. Restujte doměkka. Přidejte pokrájenou ředkev, výhonky a čerstvý koriandr. Nakonec dochuťte zálivkou připravenou ze všech zmíněných ingrediencí.

Více receptů najdete na www.recepty.cz.

Další příběhy
tady joyes