Hubneme do plavek
 

Oběd na cestách

27. listopadu 2016
  • Jsem pořád na cestách. A na cestách se také potřebuju najíst. Dobře se najíst. Pestře se najíst. Baví mě sledovat, jak se scéna v Česku probouzí, a tak si mapuju ty nejlepší kavárny, bistra a restaurace. Tady je několik nových jmen, na která bychom si měli dát bacha. Mimochodem, zjistíte, že koncept číslo jedna je fúze! 

  • SCAN/SEN

    Všichni víme, že severní vítr je krutý. Zvlášť když fouká v Ostravě, městě s třemi vykřičníky!!! Ano, skandinávské jazyky olízly už i moravskoslezskou metropoli. Tam právě teď otevřela restaurace SCAN/SEN. Jestli sledujete tenhle trend, víte, že se upouští od strojenosti a sošnosti, z interiérů mizí prvoplánový luxus, dominuje světlé dřevo a uvolněnost.

    Šéfkuchaři s plnovousem nenosí rondon nebo aspoň mají vyhrnuté rukávy, aby byly vidět jejich kérky. S partou dalších kuchtíků pak tento šéfkuchař společně obědvá, o víkendech jezdí společně na kole do lesa a sepsali společně manifest. Tomu všemu se říká skandinávský přístup.

    Jídlo v restauraci Scan/senJídlo v restauraci Scan/senAutor: Facebook / Scan/sen

    Kolem téhle omáčky jde ale především o ryzí, poctivý přístup k surovině a designu. A tenhle trend zrcadlí už i Ostrava, tedy zkušení gastroprofíci, kteří už stojí za tradiční kuchyní Zámku Zábřeh, gastropubu Loft či precizního Comedoru se středoamerickou kuchyní. Ve svém městě, které tak bezesporu kulinárně obohacují, proměnili svůj další sen.

    Restaurace SCAN/SEN je opravdu vysněný skandinávský koncept, který se snaží probouzet všechny smysly svých hostů. Ty zcela rozhodně zahřeje interiér, však je tu design od legend jako Fritz Hansen, Georg Jensen, Serax. Dovnitř vás z ulice vtáhnou velkorysá okna, uvnitř pak oslní otevřená kuchyně. Obědové menu je trošku jednodušší, večerní pak jakousi fúzí právě severského přístupu s valašskou kuchyní a tradicemi. Prozatímním největším hitem je v kuchyni nakládané uzené hovězí hrudí pečené v kořeněné krustě.

    Zámecká 17, Ostrava/www.scansen.cz

  • Atmosphere a Entrée

    Atmosféra, která by se dala krájet. Zvlášť poté, co své entrée ohlásily tyto dvě restaurace. A vynesly tak neprůbojnou Olomouc do současného popředí naší gastromapy. Oba podniky nesídlí ve zrovna kulinářsky lichotivém prostředí, Atmosphere předstírá atmosféru ve foodparku nákupního centra.

    Jídlo v restauraci AtmosphereJídlo v restauraci AtmosphereAutor: Facebook / Atmosphere

    Entrée, které je pro změnu „Inspirováno přírodou“, sídlí v komplexu nového kasina. Zvěsti kolem hodolanského resortu je určitě lepší zajíst. A právě v domovském Entrée to stojí za to. Majitelé totiž nadraftovali z Brna mladého vlčáka, který vařil v Koishi, Přemka Forejta, a dali mu volnou ruku. Ten pak vytvořil prostor, kam teď chodí nejenom zvědavá Olomouc, ale i gastroturisti, kteří prostě sednou na vlak a pak v hanácké metropoli zažijí svůj foodorgasmus.

    Pak ale nesmí vynechat ani zmiňovanou Atmosphere restauraci, ta je sice ve hře o mnohem déle, ale od února, a je to zcela zřejmá odpověď na příchod Entrée, povolala do kuchyně známého šéfa Tomáše Levého, který například udělal pojem z Café Fara. V „Atmu“ změnil jídelníček, vrátil se k českým surovinám a na talířích se svým týmem kouzlí naprosto nádherné moderní věci.

    Atmosphere by se teď i krásným honosným interiérem ráda vrátila více k lidem, které slupka luxusu může zaskočit. A přišli by o víc než dost! Ochutnat totiž jehněčí z farmy Rudimov, v kombinaci s tuřínem, uzenými žampiony a omáčkou ze slivovice, znamená slyšet svou Hanou bít v srdci a prožít přímo evropský zážitek!

    Restaurace EntréeRestaurace EntréeAutor: Facebook / Entrée

    Je opravdu skvělé pozorovat, jak se Olomouc díky Atmosphere a Entrée stává velkou hráčkou. A může za to právě tento „souboj“ dvou skvělých koučů a jejich týmů. Sami jsou kamarádi a berou to s nadhledem. Když se Přemek Forejt nechal vyfotit obnažený s nepřirozeně velkým tuňákem přes přirození, Tomáš Levý zasadil pravý hák a vyfotil se se svým týmem podobně (ne)zahalený několika rekvizitami z kuchyně.

    Ostravská 1, Olomouc/www.entree-restaurant.cz
    Polská 1, Olomouc/www.atmosphere-restaurant.cz 

  • MG restaurace

     Do MG restaurace v Mladé Boleslavi se můžete dostat dvojím způsobem: a) přijet a zaparkovat na prostorném parkovišti nebo b) přiletět a nechat svůj stroj na prostorném letišti. A vězte, že to jídlo za to stojí.

    Rukopis šéfkuchaře Miroslava Grusze můžete zažít nejenom v kuchyni, ale i v iniciálech samotného podniku. MG restaurace skrývá ve svém názvu i jeho bratrance Michala. Ti dva se potkali s Jiřím Svobodou a Jiřím Svobodou (ano, bylo to opravdu náhodné setkání!) a spojili společnou lásku k létání a gastronomii.

    Jídlo v restauraci MGJídlo v restauraci MGAutor: Facebook / MG Restaurant

    Tedy v areálu si teď můžete uskladnit svého létacího miláčka a potěšit svůj žaludek. A to navíc v naprosto stylovém prostoru, za který může Martin Hradečný. Je to místo, ve kterém chcete sedět a zároveň se dívat zvenku! Mirek Grusz velí kuchyni s bravurou, nechybějí ryby, seafood, výběrová masa, domácí pasta, sýry a salámy.

    Však je také v moderním pojetí italské kuchyně naprosto kovaný. Učil ho Zdeněk Pohlreich a má za sebou skvělé stáže ve Švýcarsku, vařil v pražském Allegru, když získalo michelinskou hvězdu, s Vito Mollicou dál pokračoval ve florentském Four Seasons a od té doby logicky pramení jeho láska k italské kuchyni. Pak vše zúročil opět v Praze v hotelu Augustine či starém Aromi na Mánesově ulici.

    Bezděčín 135, Mladá Boleslav/www.mg-restaurace.com

  •  Jam & Co.

     Asi víte, že to, co se odehrává ve vršovické Krymské ulici, se dá nazvat „novým Berlínem“. Život v tomhle „nejbru“ tepe do rána, jen nějak nebylo kde se kvalitně najíst. Ale! Hned na začátku Krymské je nová fusion restaurace Jam & Co. Jeden ze spolumajitelů je mimochodem Mike Trafik. Neskládá už tedy jen beaty pro P. S. H., ale i vtipné menu ve svém novém podniku. Je to opravdu fúze!

    Jídlo v restauraci Jam & CoJídlo v restauraci Jam & CoAutor: Facebook / Jam & Co

    Asie se tu odráží od designu, grafiky a samozřejmě i v menu. Poměrně vtipný mix asijsko-evropské kuchyně jasně vystihuje dosavadní hit kuchyně, špecle šitake. Krymští prý ale také milují škvarkové rolky. Fúzuje se tu napříč, takže na menu svítí Iberico La Lot Mu nebo Panang curry. Michal Kopecký vařil v Red Pif nebo v La Degustation Boheme Bourgeoise. Teď si za asistence Tomáše Bávováka a Yazana Manjaha plní své sny v Jam & Co.

    Krymská 1, Praha 10/www.jamandco.cz

    Článek připravil časopis ForMEN.

Další příběhy
tady joyes