Hubneme do plavek
 

Jablečná infuze: koláče s kořením a čokoládou

28. listopadu 2016

Ta nejchutnější a nejvoňavější jablka sklízíme až s pravým podzimem. Upečte z nich koláče, které spolehlivě zažehnají splín a rozradostní první studené deštivé dny.

Kořeněný jablečný koláč

forma o průměru 22 cm, příprava: 95 minut

Suroviny: 900 g jablek, 100 g másla, 30 g moučkového cukru, 2 pevná jablka, citronová šťáva, 100 g celozrnné hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 40 g nasekaných ořechů, 0,5 lžičky prášku do pečiva, 0,5 lžičky jedlé sody, sůl, 200 g třtinového cukru + 1 lžíce mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, 1 velké vejce, 60 ml slunečnicového oleje

Jablka nakrájejte na tenké plátky. Nechte zkaramelizovat se 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem. Duste, dokud se nerozvaří na pyré. Troubu zapněte na 160 °C a máslem vymažte dortovou formu.

Jablečný koláč s kořením a ořechyJablečný koláč s kořením a ořechyAutor: Shutterstock

Pevná jablka nakrájejte na tenké měsíčky. Zakápněte citronem a trochou vody. Prosejte mouku s vločkami, ořechy, práškem do pečiva, sodou, solí, cukrem a kořením. Uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, olej a pyré a zadělejte těsto. To nalijte do formy.

Pečte asi 30 minut, dokud není střed na povrchu pevný. Na koláč narovnejte jablka, poklaďte šupinkami ze zbylého másla, posypte cukrem a pečte 30–35 minut dozlatova.

Čokoládový koláč s jablky

forma o průměru 26 cm, příprava: 70 minut

Suroviny: 4 sladká jablka, 100 g másla + na formu, 100 g hořké čokolády, 3 velká vejce, 100 g třtinového cukru + na formu, 100 g mletých lískových oříšků, 50 g sekaných piniových oříšků, 2 lžíce brandy nebo koňaku, skořicová zmrzlina k podávání

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Máslo a čokoládu rozpusťte a promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Čokoládový koláč s jablkyČokoládový koláč s jablkyAutor: Shutterstock

Do žloutkové pěny vmíchejte lískové a piniové oříšky a čokoládovou hmotu, brandy, nakonec opatrně vmiste i sníh. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Nalijte do ní těsto a do něj řezem dolů zatlačte jablka. Pečte asi 35 minut. Podávejte se skořicovou zmrzlinou.

Náš TIP: Čokolády není nikdy dost. Do těsta můžete přisypat trochu čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokoládové kousky.

Skořicový třený koláč

forma o průměru 26 cm, příprava: 75 minut

Suroviny: 4 velká sladká jablka, 1 lžička skořicem, 2 lžíce bramborového škrobu, 50 g másla

Na těsto: 85 g měkkého másla, 85 g krupicového cukru, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 ml mléka

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se těsto srazí. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce. Až zcela zapracujete jedno, můžete zašlehat druhé. Vmiste mouku prosátou s práškem do pečiva a promíchejte s vlažným mlékem. Troubu zapněte na 180 °C a okraj formy vyložte pruhem pečicího papíru.

Skořicový třený koláčSkořicový třený koláčAutor: Shutterstock

Do formy nalijte těsto. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, ty potom promíchejte se skořicí a škrobem, případně pudinkem. Urovnejte je na povrchu koláče, nejsilnější vrstva přijde doprostřed, kde se nejvíc propadnou do těsta – klidně je trochu zamáčkněte. Pečte asi 40 minut dozlatova, 10 minut před koncem pečení povrch poklaďte plátky másla, aby koláč ještě zvláčněl.

Náš TIP: Milujete vanilku? Potom do těsta přidejte trochu vanilkového extraktu a jablka místo se škrobem promíchejte s vanilkovým pudinkem.

Více receptů najdete na www.recepty.cz.

 

Další příběhy
tady joyes