Hubneme do plavek
 

Dobrou restauraci poznáte podle chleba, říká foodblogerka Bára Karpíšková

2. prosince 2016

Její jednoduché recepty si zamilovala spousta lidí. Bára Karpíšková zas miluje gratinované brambory s mákem a jako sladkou tečku oříškovou zmrzlinu z pražských Vinohrad. 

"Dobré jídlo poznáte v restauraci podle toho, jaký mají chleba. Když dobrý není, můžete si říkat už jenom ajajaj,“ říká Bára Karpíšková, autorka kuchařky Bjukitchen a stejnojmenného blogu a manželka majitele úspěšného řetězce restaurací Ambiente Tomáše Karpíška.

První jídlo uvařila, když jí bylo dvanáct. Byl to chleba s vaječnou omeletou a okurkou podle receptu babičky Mařenky. „Babička byla naštěstí tak trpělivá, že mě nechávala v kuchyni zkoušet různé věci a pak to po mně laskavě uklidila.“

O patnáct let později Bára Karpíšková vydala kuchařku, které se od října minulého roku prodalo 2500 kusů. Kniha Bjukitchen si spoustu lidí získala poměrně jednoduchými rychlými recepty, které si její sedmadvacetiletá autorka vozí z cest po celém světě a volně si je upravuje.

„Byla jsem přesvědčená, že po vydání té knihy přijde stejné období jako předtím. Že zase budu chodit běhat se svou fenkou Bramborou, nakupovat na trzích a někdy mít prostě celý den volno. No, zmýlila jsem se,“ směje se Bára Karpíšková, která se momentálně naplno věnuje vaření na svému blogu bjukitchen.cz, kam pravidelně přidává nové recepty.

Bára KarpíškováBára KarpíškováAutor: Filip Šlapal

„Na tom všem pro mě není těžké vymyslet a uvařit jídlo, ale zapsat ho na papír. Kolikrát moc nepřemýšlím a prostě to uvařím tak, jak to cítím, a pak lovím v paměti, kolik jsem tam čeho dala.“ Nedá dopustit na kreativního šéfkuchaře Ambiente Honzu Všetečku, se kterým si vyměňuje své kulinární zážitky a nápady. „On má oproti mně technologické znalosti, umí postupy, jezdí na různé stáže po celém světě, takže se ho ráda chodím ptát.“

Sympatická blondýnka má prý z restaurací nejradši londýnské Lyle’s a The Manner.„Vedou je lidé, kteří prošli školou proslulé dánské restaurace Noma, neaspirují ale na žádné michelinské hvězdy a mohou tak být kreativní podle svého.“

V Praze si ráda zajde do Bistra No. 19, kde si dává gratinované brambory s mákem, a pro sladkou tečku do Zmrzlináře na Vinohradech. „Chodím si tam pro svou malagu a oříškovou zmrzlinu, ty jsou neuvěřitelně dobré.“

V módě Bára Karpíšková preferuje pohodlí a spíš sportovní styl. Nejčastěji ji potkáte ve volnějších kalhotách s vyšším pasem, dlouhé sukni nebo volných šatech doplněných teniskami. Její šatník se skládá převážně ze značek COS, Lululemon, Comme des Garçons nebo Isabel Marant.

Přes velké sklo se mohou Bára s Tomášem dívat z pracovny přímo do obýváku a sledovat tak hrající si děti. Je tu spousta knih, papírových dekorací, ale i kartony, do kterých Bára balí zájemcům svoji kuchařku Bjukitchen.Přes velké sklo se mohou Bára s Tomášem dívat z pracovny přímo do obýváku a sledovat tak hrající si děti. Je tu spousta knih, papírových dekorací, ale i kartony, do kterých Bára balí zájemcům svoji kuchařku Bjukitchen.Autor: Filip Šlapal

„Tomáš na mně Isabel miluje, nelíbí se mu ale účet mé kreditní karty,“ říká se smíchem Bára, která má slabost pro jemné vzdušné materiály ve světlých tónech bílé a béžové, obléká si je ale zřídkakdy.

„Často jezdím nakupovat na trhy a pak se mi proutěný koš, prohýbající se pod vší tou zeleninou, otírá právě o to světlé oblečení, takže už jsem to vzdala.“ Největším zážitkem byl pro ni trh Ortigia na Sicílii, kam pravidelně s manželem jezdí.

„Je plný bláznivých bujarých Sicilanů, kteří na vás pokřikují a cpou vám jídlo z ruky přímo do pusy. Tam jsem poprvé ochutnala pečenou ricottu s uhelnou krustou nebo bagetu s mozzarellou, rajčaty, oreganem a plátkem citronu. Tak mi to chutnalo, že jsem po týdnu ztloustla pět kilo,“ vypráví Bára, která, ačkoli zvládá přípravu masitých pokrmů, je od 15 let vegetariánkou a středozemní kuchyně jí tak vyhovuje.

„Jednou se tam vrátím napořád a bude ze mě tlustá Sicilanka.“

Článek připravil ZEN magazín.

Další příběhy
tady joyes