Video placeholde

McQueen: Nenechte si ujít film, o kterém se bude v září mluvit

Dokumenty z prostředí módy mají něco do sebe. Neukazují totiž jen nablýskaný obal nebo úchvatné šaty, ale i tu tvrdou dřinu, stres a vypětí, které za nimi stojí, anebo osobnost a duši návrháře, mnohdy křehkou a zranitelnou, která tento tlak snáší jen díky nezdolné vášni pro řemeslo. Ten nejnovější se jmenuje McQueen a připomíná život a tvůrčího ducha jednoho z nejvýraznějších géniů a rebelů 21. století. Podívejte se na trailer. 

Enfant Terrible, popřípadě chuligán britské módy. Anebo také Yves Saint Laurent 21. století. To všechno jsou přezdívky, které poměrně trefně vystihují význam osobnosti jménem Lee Alexander McQueen pro světovou módu. Návrháře, který před osmi lety náhle ukončil svůj život oběšením ve skříni. Bylo to jen devět dní poté, co zemřela jeho milovaná matka, a pár týdnů před uvedením aktuální kolekce na newyorském fashion weeku.

A byly v tom samozřejmě i drogy a deprese. Módní svět byl tou náhlou ztrátou talentu na vrcholu šokován, nikoli však překvapen. McQueen si prožil své, v pozdějších letech se přišlo na to, že ho v dětství zneužíval násilnický manžel jeho o patnáct let starší sestry.

Tyto zážitky a frustrace se později promítly i do jeho módní tvorby, kterou mnozí nechápali, zatímco jiní považovali za projev génia. Za vše mluví názvy jeho raných přehlídek: Jack Rozparovač pronásleduje své oběti (1992, absolventská kolekce) a Nihilismus (1994, první kolekce Alexander McQueen). A nejen o tom je dokument, který můžete právě teď vidět v kinech.

Kromě své vlastní značky stál McQueen také pět let v čele Givenchy
Kromě své vlastní značky stál McQueen také pět let v čele Givenchy | Zdroj: Profimedia.cz

Později se návrhář více nechával unést svými fantaziemi, uměním, novými technologiemi a také přírodou a jejími organickými tvary. Dodnes památné jsou boty Armadillo z roku 2010, které se spíše dají považovat za umělecké dílo než jen za užité umění.

Chodit se v nich ostatně moc nedalo a modelky se tehdy obávaly, že během přehlídky, která byla mimochodem poprvé živě streamovaná, popadají jako švestky. „Když popadají, tak popadají,“ zněla prý McQueenova bezprostřední reakce. Vůbec to přitom nemyslel zle. Nakonec před přehlídkou osobně promluvil s každou ze svých osmnácti modelek, aby jim dodal sebedůvěru. A stal se zázrak, neupadla ani jedna.

Alexander McQueen jaro/léto 2010
Alexander McQueen jaro/léto 2010 | Zdroj: Profimedia.cz

Armadillo boty nakonec nosila v dobách největší slávy Lady Gaga. I McQueen byl tehdy, ve čtyřiceti letech, na vrcholu. K jeho klientkám patřily hollywoodské hvězdy v čele se Sarah Jessicou Parker, Gwyneth Paltrow nebo Nicole Kidman. Ani sláva, obecné uznání a řada prestižních módních ocenění však nedovedly zmírnit pocit osamění a prázdnoty, který umocnila smrt maminky.