Nové panenky Barbie

Nové panenky Barbie Zdroj: Profimedia.cz

Mattel představil nové bárbíny, je mezi nimi i Frida nebo olympijská vítězka ve snowboardu

U příležitosti Mezinárodního dne žen představila společnost Mattel zbrusu novou sérii panenek. Tentokrát však nejde o žádné unifikované blondýnky, nýbrž o poctu skutečným ženám, které v životě dokázaly něco mimořádného a dodnes nás inspirují. Kterou panenku byste si vybrala vy?

Společnost Mattel byla dlouhodobě kritizována za to, že malým holčičkám předkládá nereálné obrazy žen. Její panenky Barbie mají tak neskutečné tělesné proporce, že kdyby měly být skutečnými ženami, nedokázaly by ani udržet hlavu na krku a musely by mít poloviční játra.

Poslední výzkum společnosti, který zpovídal na 8000 matek, navíc potvrdil, že 86 % z nich skutečně považuje bárbíny za nevhodné vzory pro své dcery (což má za následek i pokles prodejů panenek). V návaznosti na to a obecné dění posledních měsíců (kampaň #metoo, hnutí Time's Up a volání po větší diverzitě v Hollywoodu i v módním průmyslu) se rozhodla pro zcela jiný přístup. Nové panenky jsou inspirovány ženami, které dokázaly něco mimořádného. A je to skutečně rozmanitá skupinka sedmnácti panenek.

Šéfkuchařka, baletka, matematička

Kromě známějších ikon, jako jsou malířka Frida anebo Amelia Earhart, první žena, která přeletěla Atlantský oceán, nyní své dceři můžete koupit třeba michelinskou šéfkuchařku Hélène Darroze, čínskou baletku Yuan Tan, NASA matematičku Katherine Johnson anebo třeba olympijskou vítězku ve snowboardingu na U-rampěChloe Kim (škoda, že designéři od Mattela nezohlednili také historický úspěch Ester Ledecké).

Nové panenky Barbie
Nové panenky Barbie | Zdroj: Profimedia.cz

Lidé na Twitteru například začali porovnávat vzhled francouzské držitelky dvou michelinských hvězd s panenkou, která má nést její podobu. „Barbie, je fajn, že chceš uctít Hélène Darroze, ale opravdu si myslíš, že ji tahle panenka dobře reprezentuje?“

@Barbie c'est merveilleux d'avoir voulu honorer @HeleneDarroze mais vous pensez vraiment que la poupée la représente fidèlement ?🤔 #PeutMieuxFaire#BarbieStyle#Barbiepic.twitter.com/1NFc8II56M

— Guillaume Eyango (@Eyango) 7. března 2018