Zleva: Joaquin Phoenix, Renee Zellweger a Brad Pitt na Oscarech 2020

Zleva: Joaquin Phoenix, Renee Zellweger a Brad Pitt na Oscarech 2020 Zdroj: profimedia.cz

Jak to bude letos s Oscary? Posunutý termín i nová pravidla!

Jak celosvětová pandemie koronaviru trvající už téměř rok ovlivní předávání nejprestižnějších filmových cen? Budeme sledovat herce sedící se svým štábem v obýváku, nebo se vše vrátí do zajetých kolejí a my si naplno užijeme největší hollywoodskou noc? Tohle je prozatímní plán. 

Kdy a kde?

Oscaři se zpravidla konají v první polovině února, ale letos tomu bude jinak. 93. ročník udílení Oscarů je naplánován na 25. dubna. Co se ovšem nemění, je místo konání. Již od roku 2002 se Oscaři předávají v losangelském Dolby Theatre a to platí i pro letošek.

Další informace o Oscarech se dozvíte na další stránce >>

Pokračování 2 / 5

Bude letos moderátor?

Pokud ano, tak ho pořadatelé zatím úspěšně tají. Ale není to příliš pravděpodobné. Poslední dva ročníky se obešly bez hlavního moderátora a jsou i tak považovány za poměrně povedené, co se týče organizovanosti i zábavy. Do moderování Oscarů se dost pravděpodobně nikdo příliš nehrne, protože tito moderátoři bývají často terčem posměchu a média si na nich smlsnou ještě dlouho před samotným galavečerem. Své o tom ví Jimmy Kimmel, Anne Hathaway, James Franco i Kevin Hart, který nakonec kvůli znovuotevření starého skandálu o pozici moderátora přišel.

Pokračování 3 / 5

Jak je koronavirus ovlivní?

Prvním velkým problémem je fakt, že v důsledku pandemie není dostatek kvalitních filmů. Mnoho očekávaných snímků totiž odložilo své premiéry až na letošní rok, protože americká kina jsou sice otevřená, ale jejich návštěvnost je vskutku bídná. A právě proto se nově o cennou sošku Oscara mohou ucházet i filmy, které byly zveřejněny jen na streamovacích službách, jako jsou třeba Netflix, HBO GO nebo třeba Amazon. Dříve mohly o prestižní ocenění bojovat pouze snímky, které byly minimálně týden promítané v kinech.

Co se týče samotného galavečera, organizátoři zatím nic neprozradili. Je nadmíru jasné, že se budou snažit udělat vše pro to, aby předávání Oscarů proběhlo „face to face“ a mohlo se ho zúčastnit co nejvíce známých tváří. Jaká bude ovšem situace za čtyři měsíce, to si nikdo netroufá odhadovat.

Pokračování 4 / 5

Jaké jsou další změny?

V důsledku pozdějšího předávání cen se prodlužuje také lhůta, kdy se budou moct filmy dostat do nominace. Letos o ni mohou usilovat snímky, jejichž premiéra v kinech bude do posledního dne února. Akademie filmových věd a umění se také usnesla, že v kategorii Nejlepší film se bude nově a pravidelně objevovat vždy deset snímků namísto původních osmi či devíti.

Pokračování 5 / 5

Jaké filmy se letos uchází o Oscara?

Jak jsme psaly, nominace zatím nejsou uzavřené. Už teď ale víme, že velkým hráčem bude rozhodně Netflix, který vysílá do boje snímky jako Mank, Chicagský tribunál nebo třeba válečné drama Bratrstvo pěti. O sošku Oscara se uchází také animák od Pixaru Soul (Duše), historické drama Judas and the Black Messiah a také například Země nomádů s Frances McDormand v hlavní roli.