Vévodkyně Meghan v interview pro televizi CBS

Vévodkyně Meghan v interview pro televizi CBS Zdroj: Profimedia.cz

Jak tmavý bude Archie? Meghan prozradila, co ji psychicky potápělo

Nemusíte mít v oblibě vévodkyni Meghan, ale po interview s Oprah, které dnes v pět ráno místního času odvysílala televizní stanice CBS, přinejmenším pochopíte, co ji ze strany královské rodiny tak naštvalo, že se s Harrym rozhodli odejít a žít na druhém konci světa. 

Co čekala, když se vdávala do královské rodiny? Že se bude mít jako princezna? To jsou časté argumenty, které lze vídat v diskusích u článků o Meghan. Jak vyplynulo z aktuálně odvysílaného rozhovoru pro CBS, Meghan byla skutečně naivní. Svými slovy potvrdila, že si předem příliš nezjišťovala, co obnáší stát se přední členkou královské rodiny, takže ji pak překvapilo i to, že jako vévodkyně ze Sussexu nemohla například vyrazit jen tak s kamarádkami na oběd a manželství s princem Harrym pro ni byl svého druhu lockdown. Už pár měsíců po svatbě prý poprvé zvažovali, že se od královské rodiny odstěhují.

Kdo kdy čekal dítě, pak bezesporu ví, že otázky týkající se budoucího či právě narozeného potomka jsou hodně citlivá věc. Pokud jsou navíc nemístné, dokážou rozklížit i celou rodinu. Meghan se v rozhovoru dokonce svěřila, že v té době uvažovala i o sebevraždě. A jako možná cesta ven se začal rýsovat Megxit, který nakonec s Harrym uskutečnili v lednu 2020. Přes Instagram, takže se veřejnosti jevili jako nevděčníci, co na sobě nechtějí nést břímě monarchie a trochu se přizpůsobit jejímu chodu.

Když se Meghan rozhodla dát tohle televizní interview, které „má odhalit pravdu“, ptala se jí její matka Doria Radlan, jestli princezna Diana někdy poskytla takový rozhovor. „Ano a dokonce hodně slavný,“ odpověděla Meghan a na mysli měla rozhovor pro BBC z roku 1995, kde se princezna svěřila se svými i Charlesovými nevěrami.

Diana má i přispěním svého tragického konce dodnes na světě miliony, ne-li miliardy příznivců, pro něž je ikonou upřímné filantropie, empatie, vznešenosti, elegance a stylu. A také nešťastné ženy, která si zasloužila víc lásky a uznání. „Mou největší obavou bylo, aby se historie neopakovala,“ řekl v rozhovoru princ Harry. „Nedokážu si představit, jaké to pro ni (Dianu – pozn. redakce) muselo být, procházet tím vším před lety o samotě. I pro nás dva to bylo těžké, ale aspoň máme jeden druhého.“

Přesto když si Meghan v televizi ITV před rokem a půl postěžovala, že se jí v paláci nikdo nezeptá, jestli je psychicky ok, vzbudila jen málo porozumění. Proč? Možná své emoce neumí vhodně předat, možná je kolem toho příliš televizního humbuku, částek utracených za různé nemovitosti či zvěstí, že jako členka královské rodiny vystupovala vévodkyně ze Sussexu v soukromí rozmazleně a sebestředně. Možná působí příliš privilegovaně, než aby si mohla stěžovat.

Bude to znít zvláštně, ale klíčem, jak pochopit Meghan, tak nakonec může být právě Diana, respektive nedávno uvedená 4. řada seriálu Koruna. Svět do té doby poznával její nešťastné manželství s Charlesem víceméně skrze bulvár, filmy, jež se spíš zaměřovaly na pozdější milostné aféry, či knihy, které fungovaly jako jednostranná pikantní zpověď. Skrze Korunu, byť je založena na domnělých dialozích, se ale vůbec poprvé lépe vcítíte do toho, jaké to je být sama uprostřed velké rodiny aristokratů – když nechápete jejich lehce zlomyslný humor, když trochu pokazíte protokol a sesypou se na vás opovržlivé pohledy anebo když prostě jen chcete, aby někdo z nich respektoval váš názor. I obyčejná otázka, jestli jste ok, totiž v takových momentech získává úplně nový kontext.